Jos olet joskus suunnistanut, saatat tykätä myös tästä Lohjalla uudesta lajista. 14.8. lauantaina Lohjan Liikuntakeskus järjestää yhteistyössä Hiidenkiertäjien kanssa LOHJA-Rogaining tapahtuman, jossa on mahdollista osallistua niin kilpasarjaan kuin perhesarjaan. Kilpasarjassa on miesten, naisten sekä sekajoukkueiden ryhmät. Rogaining sopii liikuntalajina aivan loistavasti, vaikka kaveriporukan parin tunnin lauantailiikunnaksi, kuin myös perheen yhteiseksi liikuntahetkeksi tai kilpajoukkueen kunnon mittariksi.

Mistä lajissa oikeastaan on kyse?

Rogaining on lähtöisin Australiasta ja siinä liikutaan joukkueina. Yhdessä joukkueessa on 2-5 jäsentä, mutta LOHJA Rogaining perhejoukkueessa voi olla enemmänkin jäseniä – lisäksi perhejoukkueen lapset voivat lähteä mukaan polkupyörillä, perheen vanhempien liikkuessa jalan. Lohjan tapahtumassa on näin lajiesittelyn tapahtuessa myös oma sarja pyöräilijöille, eli osallistumaan pääsee pyöräileväkin joukkue.

Rogaining perustuu suunnistukseen, mutta päinvastoin kuin suunnistuksessa, kartalla on kyllä rasteja, mutta joukkue itse päättää mitkä rastit se käy leimaamassa.

Kilpailun tai lajin idea on nimenomaan joukkueen suunnittelussa. Kun joukkue saa kartan käsiinsä, suunnittelevat he oman reittinsä. Tässä voidaan sitten arvioida oma kunto aika lailla hutiin, sillä harva tietää, kuinka paljon jaksaa liikkua kahdessa tunnissa, kertoo rogainia jo vuodesta 2005 harrastanut Jouni Nurminen, jonka käsialaa LOHJA Rogaining kartta on.

LOHJA Rogaining LA 14.8.2021 klo 9.30 – 12.00

Kuvassa Raimo ”Rami” Laitinen sekä Jouni Nurminen, jotka ovat auttamassa Lohjan Liikuntakeskusta esittelemään lohjalaisille uutta liikuntalajia

Kilpailu alkaa sillä, että joukkueille annetaan aamulla kello 9.30 kartta, ja joukkueella on puoli tuntia aikaa suunnitella, mitä rasteja he lähtevät hakemaan. Joukkueilla on kaksi tuntia aikaa kiertää rasteja ja palata lähtöön. Jokainen rasti on pisteytetty kolmesta yhdeksään, ja totta kai mitä suurempi pistemäärä, sitä vaativampi rasti. Kahden tunnin aikaa ei saa ylittää, sillä jokaisesta ylimenevästä minuutista lähtee yksi piste. Voittajajoukkue on siis se joukkue, joka kerää eniten pisteitä kahdessa tunnissa.

Hiidenkiertäjien Raimo ”Rami” Laitinen jaksaa yhä innostua uusista mahdollisuuksista suunnistaa. Hän on kiertänyt Jukolan jo 47 kertaa ja rogain-kisoissakin hänet on jo nähty. Rami kertoo, että Hiidenkiertäjät ovat LOHJA Rogaining tapahtumassa auttamassa Lohjan Liikuntakeskusta ja mahdollistamassa itse tapahtuman.

Rogain on kuin pitkän matkan suunnistuskisa. Kaksi tuntia rasteja, ja pisteitä antaa kyllä kovakuntoisellekin urheilijalle haasteen. Koska rogainissa on aikaraja, tekee se suunnittelusta tärkeän osatekijän. Mitä paremmin osallistujat tietävät ja tuntevat oman kuntonsa, sitä paremmin osataan valita oma reitti. Kartalla on kaikkiaan 41 rastia alueella Lempola pohjoinen – Tynninharju, eli 12 kilometrin alueella, ja länsi-itäsuunnassa rajoina ovat Siuntion raja ja Haikari, eli iso alue, eikä kukaan ehdi millään kaikkia 41 rastia hakea, kertoo Rami.

Lohjan Liikuntakeskuksen Minna Nuppola muistuttaa, että kisaan pitää ilmoittautua etukäteen keskiviikkoon 11.8. iltaan mennessä, jotta järjestäjät tietävät, kuinka monta joukkuetta on osallistumassa. Minna ja Jouni sekä Rami olisivat tyytyväisiä, jos lauantaina mukana olisi satakunta osallistujaa yhteensä eri sarjoissa, ja että mahdollisimman moni perhe lähtisi yhdessä ulkoilemaan. Kilpasarjat ovat 10 euron osallistumismaksulla, mutta perhejoukkueille LOHJA Rogain on maksuton. Lisäksi Lohjan Liikuntakeskus tarjoaa maalissa kahvit tai mehun osallistujille ja jokaisen osallistujan kesken arvotaan palkintoja.

Tältä näyttää rastit – ja jokainen rasti on siis vähintään kolmen pisteen, ja enintään yhdeksän pisteen arvoinen

Itse ilmoittautuminen ja alku

Lohjan Liikuntakeskus järjestää ROGAINING -rastitapahtuman lauantaina 14.8.2021 Lohjan keskustan ympäristössä, keskuspaikkana toimii Harjun hiekkakenttä, Rajavartiostonkatu 1, 08100 Lohja. Tapahtuman järjestelyissä on mukana myös Hiidenkiertäjät ry. Ilmoittautuminen tapahtumaan tehdään Lohjan Liikuntakeskuksen nettisivujen kautta. Osallistumismaksu sisältää kaksi karttasarjaa/joukkue. Perhesarjalaiset saavat yhden kartan/perhe. Karttaan on painettu rastit ja rastinmääritteet. Kartat jaetaan klo 9.30. Kartan saatuaan joukkue suunnittelee reitin, jonka arvioi voivansa selvittää annetussa määräajassa. Joukkueella on oltava omat kynä- tarvikkeet reitin suunnitteluun. Suunnittelu tehdään ulkotiloissa tai esim. autossa. Lähtö tapahtuu kilpailukortin nollaleimauksella klo 10.00.

Lisätietoja löytyy Lohjan Liikuntakeskuksen tapahtumasivulta.