Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on kumonnut nikotiinipussien luokittelun lääkkeeksi. Sen johdosta tulli on lakannut valvomasta niiden maahantuontia, ja tästä syystä vahvojen nikotiinipussien myynti on Suomessa kasvussa. Käyttäjä voi tilata vahvat nikotiinipussit netistä entistä varmemmin, ja saada tarvitsemansa nikotiiniannoksen, mutta mitä nikotiinipussit oikeasti ovat, ja miksi ne ovat tulleet markkinoille?

Nikotiiniä pussissa

Nikotiinipussit ovat tuotteita, jotka sisältävät nikotiinia ja muita ainesosia. Ne ovat pieniä, pussinmuotoisia laukkuja, jotka sijoitetaan yleensä ylähuulen alle tai posken ja ikenen väliin. Nikotiini vapautuu hitaasti pussin sisällä olevista ainesosista ja imeytyy suun limakalvojen kautta elimistöön.

Aseta nikotiinipussi varovasti ylähuulen alle, pitäen sen mahdollisimman ylös. Varmista, että se ei ole hampaittesi päällä. Kun olet jo tottunut käyttämään nikotiinipusseja, saatat huomata, että voit asettaa pussin kielellesi ja nostaa kieltäsi ylöspäin, jolloin pussi työntyy luontevasti huulen alle. Tämä voi olla mukava ja tehokas tapa nauttia nikotiinista nikotiinipussien avulla. Muista kuitenkin, että nikotiinipusseja tulisi käyttää varovaisesti ja ohjeiden mukaisesti, ja aina tietoisena niiden sisältämästä nikotiinista ja vaikutuksista.

Aikaisemmin vahvemmat, yli 4 mg nikotiinia sisältävät nikotiinipussit on luokiteltu lääkkeeksi, joiden tilaaminen on vaatinut lääkeainereseptin. Linjauksen takia Tulli on ottanut haltuunsa tai takavarikoinut laittomasti maahantuotuja nikotiinipusseja ja aloittanut tarvittaessa esitutkinnan.

Mikä toi nikotiinipussit markkinoille

Nikotiinipussit ovat tulleet markkinoille osittain vastauksena tupakoinnin vähentämiseen tähtääviin pyrkimyksiin. Niitä markkinoidaan usein tupakoinnin tai nuuskan korvikkeina. Niiden tarkoituksena on tarjota nikotiininkäyttäjille mahdollisuus saada nikotiinia ilman tupakan savua tai nuuskan käytön aiheuttamia haittoja. Nikotiinipussit ovat myös usein tupakattomia ja savuttomia vaihtoehtoja, mikä saattaa houkutella niitä, jotka haluavat vähentää tupakointia tai lopettaa sen kokonaan.

Lopeta tupakointi – vaikka sitten nikotiinituotteilla

Vaikka nikotiinituotteet, kuten nikotiinipussit, nikotiinipurukumi tai nikotiinilaastarit, voivat olla hyödyllisiä välineitä tupakoinnin lopettamisessa, on tärkeää ymmärtää, että niiden tavoitteena on lopulta päästä eroon nikotiiniriippuvuudesta kokonaan. Tässä on muutamia syitä, miksi on suositeltavaa pyrkiä lopettamaan tupakointi kokonaan, vaikka käytettäisiin nikotiinituotteita:

Tupakoinnin lopettamisen terveyshyödyt

Tupakointi aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Tupakansavussa on yli 7 000 kemikaalia, joista monet ovat syöpää aiheuttavia aineita. Tupakointi liittyy sydän- ja verisuonitauteihin, keuhkosairauksiin, syöpiin ja muihin terveysongelmiin. Tupakoinnin lopettaminen auttaa keuhkoja toipumaan ja parantaa hengitystä. Hengityksen helpottuminen voi tuntua nopeasti lopettamisen jälkeen. Tupakoinnin lopettaminen vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä ja auttaa parantamaan sydämen terveyttä.

Tupakointi heikentää immuunijärjestelmää, mikä altistaa erilaisille infektioille ja sairauksille. Lopettaminen auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja parantamaan kehon vastustuskykyä. Tupakoinnin lopettaminen parantaa verenkiertoa, mikä auttaa elimiä saamaan riittävästi happea ja ravinteita. Tupakoinnin lopettaminen voi johtaa ihon terveyden paranemiseen, ihon sävyn tasaantumiseen ja nuorekkaamman ulkonäön palautumiseen.

Riippuvuuden lopettaminen

Tupakointi aiheuttaa fyysisen ja psyykkisen riippuvuuden nikotiinista. Nikotiinipurukumi tai nikotiinilaastarit voivat auttaa vähentämään vieroitusoireita, mutta niiden tarkoituksena on vähitellen vähentää nikotiiniriippuvuutta ja lopulta päästä eroon siitä kokonaan. Nikotiinituotteiden käyttö tulisi olla väliaikaista ja osa tupakoinnin lopettamisstrategiaa.

Taloudelliset säästöt

Tupakointi voi olla taloudellisesti rasittavaa. Tupakoitsijat käyttävät merkittävän osan rahastaan tupakkaan, joka on jatkuvasti kallistuvaa. Lopettamalla tupakoinnin, voit säästää huomattavan määrän rahaa pitkällä aikavälillä.

Parantunut elämänlaatu

Lopettamalla tupakoinnin kokonaan, voit parantaa elämänlaatuasi monella tapaa. Hengitys helpottuu, fyysinen kunto ja kestävyys paranevat, iho ja hampaat tervehtyvät, ja yleinen energiataso ja elinvoima nousevat.

Jos siis itse poltat, tai tunnet tupakoitsijan, mietit positiivisuuden kautta lopettamisen hyötyjä, ja tue kaveriasi, joka saattaa olla juuri nyt aloittamassa tupakoinnin lopettamista. Tupakoinnin lopettaminen ja siinä onnistuminen heti ensimmäisellä kerralla on yksilöllistä, älä siis tuomitse, jos et onnistu heti, tai jos kaverisi ei onnistu heti.

Tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa positiivisesti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Energian taso nousee, fyysinen kunto paranee, hajuaisti ja makuaisti paranevat, ja yleinen elämänlaatu kohenee. On tärkeää muistaa, että terveyshyödyt tupakoinnin lopettamisesta alkavat heti lopettamisen jälkeen ja jatkuvat vuosien ajan. Jokainen tupakoinnin lopettamispäätös on askel kohti parempaa terveyttä ja hyvinvointia.