Lohjalaiset JOKO-teatteri, Vaahterateatteri ja Lohjan Huoneteatteri tuottivat yhdessä Sammatin Sampomäelle kesäteatteriesityksen Välinpitävä. Tarjolla oli hieman harvinaisempaa kesäteatteriherkkua, sillä Välinpitävässä ei ole yhtenäistä juonta tai tarinaa, vaan se koostui erilaisia elämän muutoskohtia käsittelevistä katkelmista. Niitä ideoimassa oli koko työryhmä.

–Ihmiset ottivat hyvin vastaan esityksen, vaikka kyseessä ei ollutkaan perinteinen tarina, vaan välähdyksiä ja hetkiä. On sanottu, että tämä oli erilaista ja raikasta. Kiitosta on tullut myös siitä, että esillä on monenikäisten näkökulmia. Lisäksi on kiitelty siitä, että joku ylipäätään tekee jotain näinä epävakaina aikoina, kertoo ohjaaja Anna Rimpinen.

Mukana kohtauksissa kulki tavalla tai toisella myös koronavirus. Milloin se häiritsi loma-asunnon hankkimista Fuengirolasta, milloin taas aiheutti sekaannuksia autopesussa tai esti läheisiä tapaamasta toisiaan tai ainakaan halaamasta. Koronavirusta ja sen aiheuttamaa pandemiaa tullaan mitä luultavammin käsittelemään taiteen eri keinoin ympäri maailmaa vielä lukuisissa erilaisissa teoksissa. Esimakua tästä saatiin Sampomäellä. Esitys saikin kiitosta ajankohtaisuudestaan.

–Yksi teatterin tehtävistä on tarttua ajankohtaisiin aiheisiin. On tullut kommenttia, että esityksemme osui hyvään saumaan, kun epidemian pahin kärki on Suomessa ohitettu. Ihmiset ovat nyt valmiimpia ottaman vastaan ja käsittelemään asiaa, kun rajoituksia on höllennetty ja tilanne on Suomessa hyvä. Olemme saaneet kiitosta siitä, että käsittelemme aihetta, joka on vaikuttanut kaikkien elämään ja arkeen sekä niitä tuntemuksia, joita kevät on nostanut pintaan, Rimpinen sanoo.

Hän toteaa, että vaikka koronapandemia on vakava asia, on voimakkaine vaikutuksineen tuntunut myös absurdilta.

–Huumori on yksi keino käsitellä vaikeita asioita. On myös lupa nauraa.

Myös toisten ihmisten kohtaaminen herätti ajatuksia eristäytyneen ajanjakson jälkeen.

–Moni sanoi, että se tuntui hyvältä. Isossa katsomossa pystyy kuitenkin pitämään myös väliä ja olemaan turvallisin mielin. Saimme nyt yleisöltä ja muilta ihmisiltä vielä enemmän tsemppiä kuin muiden produktioiden kohdalla. Se ilahdutti.

Jaakko Kivistö ja Marja Koski (Kuva: Risto Silvola)

Jatkoa yhteistyölle?

Rimpinen kertoo, että vaikka näyttelijät liikkuvat tavallisestikin teatterista toiseen, oli kyseessä nyt ensimmäinen kerta, kun kolme lohjalaista teatteria toteuttivat yhteistuotannon. Kokemus oli myönteinen ja jatkoakin on mahdollisesti luvassa.

–Syksyllä katsotaan, mitä kukin teatteri tekee itsekseen ja mitä teemme ehkä yhdessä. Tämä oli hyvä kokemus, joten toivottavasti jatkossakin tehdään yhteistyötä. Se mahdollistaa asioita. Esimerkiksi Välinpitävä olisi ollut liian suuri riski yhdelle teatterille. Asuntomessut ovat Lohjalla iso tapahtuma. Sinne voisi miettiä yhteistuotantoa. Katsotaan, mitä saamme aikaan, Rimpinen pohtii.

Teattereissa jatketaan kesken jääneitä esityksiä ja mietitään uutta

Teatterit ovat joutuneet koronan takia perumaan ja siirtämään esityksiään, mutta näillä näkymin syksyllä on taas luvassa monenlaista. Vaahterateatteri jatkaa Yksinäisen miehen ansa -näytelmänsä esityksiä, jotka jouduttiin keskeyttämään keväällä. Esitykset pidetään Puu-Anttilassa 25.9.–4.10. Ensi kesääkin on jo ajateltu. Silloin luvassa on jälleen Eeva Joenpeltoa hänen 100-vuotisjuhlansa kunniaksi.

Joko-teatterin osalta Rimpisen ajatukset ovat suuntautuneet Lohjan asuntomessuihin.

–Haluaisimme tehdä jotain messukesälle. Katsotaan, millaista kulttuuritarjontaa kaupunki ajattelee messuille.

Välinpitävä Sammatin Sampomäellä. Kuvassa: Kari Ketonen, Iida Koskinen, Heidi Nyman, Janne Laine ja Anne Palin. (Kuva: Risto Silvola)

Tarinoita naisten elämästä

Lohjan Huoneteatterin seuraava tuotanto on kolmen naisen näytelmä naisen elämästä. Rooleissa nähdään Marja Koski, Minna Hakala ja Hannamaija Nikander. Näytelmää varten kerättiin vuoden 2019 lopulla kymmeniä tarinoita lohjalaisilta ja lähiseutujen naisilta heidän elämästään. Keräys tuotti hyvin monenlaisia kertomuksia yhden lauseen pätkistä useampaan liuskaan. Aiheet vaihtelivat naisen elämän pohdiskelusta humoristisiin pikku huomioihin sekä toisessa ääripäässä hyvin traagisiinkin elämänkohtaloihin. Osa teksteistä on muokkautunut selkeästi osaksi käsikirjoitusta, toiset taas ovat toimineet innoituksena, kontekstina ja ajatusten herättäjinä. Käsikirjoitusta ovat Huoneteatterin naiskolmikon lisäksi olleet työstämässä Eila Sarin ja Jaakko Kivistö. Myös Anna Rimpinen on mukana ohjaamassa näyttelijöiden työtä, vaikka hän ei toimikaan näytelmän ohjaajana.

Toiveena on, että yhteisöllinen tekotapa luo yhteenkuuluvuuden tunnetta yleisön kanssa ja kiinnostaa lohjalaisia. Luonnollisesti yleisöön ovat lämpimästi tervetulleita yhtä lailla miehet, sillä näytelmä pohtii kuitenkin ennen kaikkea ihmisen elämää. Näytelmän ensi-iltaa oli suunniteltu keväälle, mutta koronavirustilanteen vuoksi sitä jouduttiin siirtämään. Tällä hetkellä ensi-iltaa suunnitellaan loppuvuodelle.

SMS