Tänään: 13.07.2024

Toimittaja

Valoa! -konsertti säteilee sävelkielen kirkkautta

kuoro, musiikki

Lohjan Kamarikuoro konsertoi 5.12. Lohjan kirkossa. Kyseessä on samalla kuoron 30-vuotisesta taipaleesta kertovan kirjan julkistamisjuhla. 

Lohjan Kamarikuoro. (Kuva: Milla von Konow)

 

Jos joululaulut eivät vielä houkuta, suuntaa kohti kamarikuoron Valoa! -konserttia. Kaamoksen pimeydessä, joulua odotellessa Lohjan Kamarikuoron Valoa! -konsertti hoitaa kuulijoita säteilevän kauniilla, rauhoittavalla musiikilla. Osa konsertin teoksista on peräisin keskiajalta, osa on nykysäveltäjien tuotantoa. Yhdistäviä tekijöitä ovat kappaleiden melodisuus, kuulaus ja kirkkaus.

Uskonto, rakkaus, luonto, pimeys ja valo ovat olleet inspiraation lähteitä säveltäjille kautta aikojen. Lohjan Kamarikuoron Valoa! -konsertti käsittelee näitä aiheita eri puolilta meditatiivisessa konsertissaan. Ohjelmassa on sävellyksiä renessanssiajalta, myöhäisromantiikan kautta aina uusimpaan kuoromusiikkiin. Säveltäjänimiä ovat mm. Anton Bruckner, Sergei Rahmaninov ja Ola Gjeilo.

Konsertissa kuullaan Maurice Duruflén neljä motettia gregoriaanisiin teemoihin. Ohjelmassa ovat myös Eric Whitacren kuoroteos ”Lux aurumque” (Kultainen valo) ja Morten Lauridsen ’O magnum mysterium’, joka on ehkä ohjelmiston tunnetuin, joulun suurta mysteeriä kuvaava teos.

Konsertin johtaa Aino-Maria Ollikainen Lohjan Pyhän Laurin kirkossa itsenäisyyspäivän aattona 5.12. kello 19.00. Konsertin tarjoaa LähiTapiola, ovelta on saatavilla maksuttomia ohjelmia.

Valoa! -konsertti uusitaan Pusulan kirkossa 29.12. kello 18.00.

 

Lohjan Kamarikuoro Budapestissa Kobanyan seurakunnan vieraana toukokuussa 2015. Etualalla historiikin kirjoittaja Anna Raikas. (Kuva: Milla von Konow)

 

Kirja kuoron historiasta

Tilaisuus on samalla kuoron 30-vuotisesta taipaleesta kertovan Oopperasta kamariin – Laulun riemua 30 vuotta -kirjan julkistamisjuhla. Kyseessä on Lohjan Oopperakuoron ja Lohjan Kamarikuoron historiikki 1987 – 2017

Kirjoitushaasteeseen tarttui innolla ja lämmöllä Lohjan Kamarikuoron pitkäaikainen sopraano, fil.maist. Anna Raikas, joka on tehnyt työuransa Lohjan lukion ja yläasteen kieltenopettajana. Oopperasta kamariin kertoo elävästi ja mielenkiintoisesti kunnianhimoisen lohjalaiskuoron taipaleesta, johon kukin taiteellinen johtaja on vaikuttanut persoonallisuudellaan ja ohjelmistovalinnoillaan.

Aluksi laulettiin Bachia ja oopperamusiikkia, sitten siirryttiin musiikkinäytelmien ja operettien kautta suuriin kirkkomusiikkiteoksiin, kansanlauluihin ja viihteellisiin sävelmiin.

Seitsemän vuotta sitten vilkkaan keskustelun ja äänestyksen jälkeen kuoron nimi vaihdettiin Lohjan Oopperakuorosta nykytilanteeseen paremmin sopivaksi Lohjan Kamarikuoroksi. Kirjassa on runsaasti värikuvia kuorolaisten arkistoista, sekä sopraano, ammattikuvaaja Milla von Konowin tuotantoa. Valokuvat kertaavat kuoron monivaiheista historiaa: harjoituksia, koulutusleirejä, konsertteja, pienimuotoisempia esiintymisiä ja ulkomaanmatkoja. Lohjalaiset lukijat löytävät kuvista varmasti paljon tuttuja henkilöitä sekä tapahtumia, joissa itse ovat olleet läsnä ja nauttineet kuoron esityksistä. Tuoreimpana muistissa lienevät Messias-oratorio Vihdin Kamarikuoron kanssa sekä 30-vuotisjuhlakonsertti, jossa laulettiin latinalaisrytmien ja eksoottisten soittimien tahdittamia messuja.

Kuoron historiikki, joka ilmestyy sarjassa Lisiä Lohjan pitäjänkertomukseen, on myynnissä Lohjan ja Pusulan Valoa! Konserteissa. Kirjan voi 5.12. Lohjan konsertin jälkeen ostaa myös Kahvila Liisasta, kahvila Hilman Herkusta sekä Lohjan Menneen ajan markkinoilta Kotiseutututkimuksen ystävien kojusta. Kirjan tuotto menee kokonaan Lohjan Kamarikuoron toimintaan.