Arkemme on muuttunut. Se muuttuu koko ajan. Välillä enemmän, välillä hitaammin. Viime vuosina arkemme muutosta ovat olleet vauhdittamassa ensi korona, ja sitten Ukrainan sota. Mutta vappu on säilynyt vapaapäivänä.

Vappu on monella tapaa symbolinen päivä. Toisaalta se on työväen juhla, toisaalta se on keväänmerkki siitä, että kesä lähestyy. Se, että vappuna voi sataa räntää, ei ole mikään ihme, eikä menneiden päivien lumisateet ole mitenkään poikeavia – tällainen on Suomen kevät.

Tänä vuonna kevät on erilainen myös siinä mielessä, että hallituksemme on joutunut toden teolla miettimään, miten Suomen talouden epätasapaino saadaan tasattua – me kulutamme liikaa, ja valtio velkaantuu lisää vuosi vuodelta.

Mitä valtio tekee? Valtio nostaa arvonlisäveroa nykyisestä 24%:sta uuteen 25,5%:iin, ja tästä olemme kirjoittaneet lisää sivustollemme. Hallituksen kehysriihen päätökset eivät koskeneet ainoastaan arvonlisäveroa, vaan paljon muutakin säästökohteita löydettiin, koska vaihtoehtoja ei ole.
Näin vapun kynnyksellä kannattaa kuitenkin muistaa, että meillä suomalaisilla on asiat pääsääntöisesti kuitenkin hyvin. Meillä ei ole käynnissä sotaa, tai nälänhätää tai jatkuvaa kuivuutta. Meillä on ruokakaupoissa ruokaa, autoliikkeissä autoja ja huoltoasemilla polttoainetta. Ennenkaikkea meillä on valtio, johon yhä voi luottaa, ja hallitus, joka pyrkii tekemään parhaansa niillä pelimerkellä, jotka meille on annettu.

Mitä me voimme tehdä?

Jos oikeasti olet huolissasi Suomesta ja meistä, olisiko nyt aika tarkastella niitä omia tapoja, ja omaa kulutusta? Vaikka se onkin valtio, joka joutuu ottamaan lisää velkaa, ja nostamaan veroja, voimme mekin tehdä oman osamme maamme puolesta.

Esimerkiksi ostamalla paikallisesti, tuet paikallista yritystä ja varmistat, että paikallisuus on mahdollista myös tulevaisuudessa. Pahinta ovatkin ne kahvipöytäkeskustelut, jotka käydään Saksasta tilatun pöydän äärellä ja Ruotsista tilatuilla tuoleilla istuen puhuen siitä, kuinka se ”xxx” joutui lopettaman liikkeensä, kun hinnat olivat niin korkeat.

Suomalainen paikallinen yritys, liike, palvelu, harvoin pystyy kilpailemaan hinnalla. Paikallisen yrityksen on kilpailtava palvelulla, paikallisuudella, ja meidän on ymmärrettävä se jossain vaiheessa. Verkkokaupasta saa varmasti lähes kaiken edullisemmin, mutta samalla ”tapamme” vähitellen kaikki paikalliset erikoisliikkeet ja -palvelut. Onko se sen arvoista? Samalla nimittäin lähtee myös niitä työpaikkoja.
Näin vapun lähestyessä on hyvä miettiä niitä omia päätöksiä, omaa arkea. On helppoa syyttää hallitusta ja valtiota verojen ja maksujen nostamisesta, mutta osasyynä on myös omien ostotottumustemme muutos. Noin 80 % suomalaisista ostaa verkko-ostoksia kuukausittain, ja moni näistä ostoksista tapahtuu ulkomaisessa verkkokaupassa.

Kun nyt tänä vuonna lähdetään vappumarsseille ja puhutaan suomalaisesta työstä, mietitään samalla myös sitä, voisiko jokainen meistä tukea paikallisuutta paremmin omassa arjessaan vuoden 2024 aikana.

Vappu, suomalaisen työn päivä, on virallinen liputuspäivä.

KO