Tänään: 14.07.2024

Toimittaja

Varovaisuutta turistikohteissa lomajaksoja tai lomaosakkeita myyvien kanssa

poliisi tiedottaa

Länsi-Uudenmaan poliisin tietoon on ilmoitettu tapauksista, joissa turistikohteissa lomailevat ovat joutuneet hyvin aggressiivisten myyntiyritysten kohteeksi. Myyjät kauppaavat kertomansa mukaan poikkeuksellisen edullisesti lomajaksoja tai lomaosakkeita. Myyntiä saatetaan tehostaa kuohuviinitarjoilulla tai pienillä lahjoilla. Kohteikseen myyjät valikoivat yleensä iäkkäämpiä, vakavaraisen näköisiä turisteja.

Myyjät ovat suomenkielisiä, kuten myös myyntitilaisuudessa esitettävät lomakkeet. Kaupat vaaditaan tehtäväksi välittömästi ja maksu on suoritettava samassa tilaisuudessa. Vastikkeeksi ostaja saa näyttävän sertifikaatin ja kauppakirjan ehtoineen. Ehdoissa on mainita, että kauppa on sitova, eikä sitä voi purkaa. Tämä saattaa ostajalta jäädä huomaamatta.

Poliisi kehottaa erityiseen varovaisuuteen edellä kerrotuissa tapauksissa. Mikäli ostaja myöhemmin tulee katumapäälle tai havaitsee, ettei ostettava tuote vastaa myyntitilaisuudessa esitettyjä ja pyrkii tällä perusteella purkamaan kaupan, vetoaa myyjätaho sopimusehtojen kohtaan kaupan sitovuudesta ja purkamiskelvottomuudesta.

Poliisin näkökulmasta kyseessä on usein siviiliriita-asia, jota poliisi ei voi selvittää. Suomen poliisi ei voi pääsääntöisesti tutkia ulkomailla tapahtuneita rikokseksi epäiltyjä tekoja. Poliisi voi saattaa asian ainoastaan paikallisten viranomaisten tietoon, mutta tämä ei välttämättä johda toimenpiteisiin, koska yksittäisissä tapauksissa taloudelliset menetykset eivät ole huomattavia tai asiassa ei tekopaikan lain mukaan katsota tapahtuneen rikosta.