Levynjulkaisukeikka kuullaan ensi viikolla Lohjalla Opus K:ssa.

Rumpali Vesa Aaltonen yhtyeineen julkaisee uusia versioita Tasavallan Presidentin, Made In Swedenin ja Pekka Pohjolan klassikkokappaleista, kun Vesa Aaltonen Prog Bandin tuore albumi Studio Live julkaistaan 25.3. sekä CD:nä että suoratoistopalveluissa. Albumin julkaisukeikka pidetään Opus K:ssa 30.3. klo 19.00.

–Lohjalta löytyy jostain syystä paljon progediggareita. Keikat ovat olleet aina loppuun myytyjä, Aaltonen perustelee keikkapaikan valintaa.

Vesa Aaltonen Prog Bandin lisäksi levyllä soittavat Jari Heino (basso), Jere Haakana (kitara), Ilmari Rönkä (saksofoni ja huilu) ja Juha Kuoppala (koskettimet). Aaltonen kertoo, että he lähtivät innolla mukaan tekemään levyä.

–He tunsivat ennestään minut ja tämän musiikin. He ovat itse kuunnelleet näitä biisejä muksuna.

Studio Live -albumilla vierailevat myös Aaltosen entinen bändikaveri Jukka Tolonen, Wigwamista tuttu Jukka Gustavson ja Jarmo Nikku. Gustavson laulaa melkein puolet levyn kappaleista, mutta mukana on myös nuori naislaulaja Ella Tepponen.

–Ella on todella lahjakas nuori freelancelaulaja. Hän laulaa levyllä pari rockballadia. Ella on ollut mukana X Factorissa, ja kuuntelin jo silloin, että kylläpä hän laulaa komeasti. Yksi tuttuni oli tehnyt yhteistyötä Ellan kanssa ja suositteli häntä. Tälle levylle tarvittiin jotain muuta kuin rallienglantia, koska levy julkaistaan Euroopassakin, ja Ellan englanti on täydellistä, Aaltonen kertoo tyytyväisenä.

Levyn on tuottanut Vesa Aaltonen ja äänittänyt lohjalainenTapio Luoma. Sen voi ostaa isoista levykaupoista tai tilata Svart Recordsilta. Opus K:n keikalta voi ostaa myös Aaltosen elämäkerran Tasavallan presidentistä valtakunnan rumpaliksi.

Vesa Aaltosen (oik) lisäksi albumilla ovat mukana mm. hänen vanha bändikaverinsa Jukka Tolonen sekä Wigwamista tuttu Jukka Gustavson.(Kuva: Vesa Aaltonen)

Parhaiden progesävellysten päivitys

Aaltonen oli haaveillut jo pidemmän aikaa studiolevyn tekemisestä yhtyeensä kanssa. Hänen ajatuksenaan oli päivittää aikoinaan levyttämänsä 60- ja 70-lukujen parhaat progesävellykset tälle vuosikymmenelle. Aikaa uuden albumin teolle ei kuitenkaan tuntunut löytyvänt ennen kuin korona tyhjensi muusikoiden kalenterit.

–Päätin jo monta vuotta sitten, että kasaan kokoelman Suomen progehelmistä. Olen kerännyt tälle levylle sen ajan parhaita biisejä. Levyllä sekoitetaan eri genrejä ja ikäluokkia. Biisit ovat melodisia. Olen lähtenyt siitä, että tämä musiikki on ajatonta. Vaikka kappaleet on sävelletty 40 vuotta sitten, ne ovat kuin eilen tehtyjä, kun uudet solistit soittavat ne uudella tavalla, Aaltonen kertoo.

Lopputulos miellyttää Aaltosen korvaa.

–Olen hemmetin tyytyväinen. Biisit äänitettiin kolmessa päivässä, mutta hioimme niitä paljon. Ja nyt rummut kuuluvat toisin kuin ennen! hän iloitsee.

Levyllä on Aaltoselle erityinen merkitys myös musiikkiuran huipentumana.

–Tämä on varmaan viimeinen levyni, vaikka teenkin edelleen kiertueita suomalaisten artistien kanssa. Se on tavallaan käyntikorttini siitä, mitä kaikkea on tullut tehtyä.

Äänitys vanhan ajan tyyliin

Vanhan ajan hengen mukaisesti albumin kappaleet on äänitetty kerralla livenä.

–Nykyään ei tarvita isoa studiota, vaan levy on äänitetty kokonaan harjoituskämpälläni Nummelassa. Kappaleet on soitettu vanhalla tekniikalla, mutta uusilla soundeilla. Albumin nimi Studio Livekin viittaa siihen, että kaikki on soitettu kerralla nykytekniikkaa apuna käyttämättä. Tällainen on harvinaista nykyään, mutta halusin tehdä levyn vanhan ajan äänitystyylillä, Aaltonen sanoo.

Hänen mielestään nykypäivän tapa tehdä levyjä, on tylsä. Ennen touhu oli yhteisöllisempää.

–Jokainen voisi tehdä raitoja kotonaankin ja lähettää ne toisille. Sitten äänet ja iskut vain laitettaisiin tietokoneella oikeille paikoilleen, mutta minusta se on tylsä tapa.

Nimensä mukaisesti Studio Live -albumin kappaleet on äänitetty vanhan ajan tyyliin kerralla livenä. (Kuva: Kari Saaristo)

The Beatles innosti muusikoksi

Aaltosen innostus musiikkia kohtaan sai alkunsa jo pikkupoikana.

–Kaikki lähti siitä, kun kuulin The Beatlesin musikkia 14-vuotiaana. Ajattelin, että tämä on hienoa! Ringo oli idolini.

Miksi hän valitsi soittimekseen juuri rummut?

–Vanhempani toivat ulkomailta meille ensimmäisen vinyylin, kun olin 12-vuotias. Se oli silloisen maailmankuulun jazzrumpalin Gene Krupan levy ja se kolahti minuun täysillä.

Ensimmäisen kerran Aaltonen soitti bändissä jo alle 20-vuotiaana.

–En ajatellut musiikista ammattia, mutta sitten alkoi tulla tarjouksia ja pääsin aina seuraavaan juttuun mukaan, Aaltonen kertoo.

Tunnetuksi hän tuli etenkin Tasavallan presidenttin rumpalina.

–Se oli 70-luvun alussa Suomen suosituin bändi ja ensimmäinen bändi, joka vei suomalaista rockia ulkomaille. Se oli hienoa aikaa, kun kiersimme ympäri Eurooppaa. Pääsimme paikkoihin, joissa suomalaiset eivät olleet ennen esiintyneet, Aaltonen muistelee.

Myöhemmin Aaltonen on esiintynyt lukuisissa eri kokoonpanoissa mm. Kirkan, Hectorin, Irwin Goodmanin ja Vesa-Matti Loirin kanssa.

–Se aika opetti paljon, kun kiersimme Veskun kanssa Suomea, Aaltonen muistelee.

Viihdeohjelmatkin ovat tulleet tutuiksi.

–Alkoi säestäjän rooli ja studiomusiikin aika.

Nyt julkaistavalla albumillaan Aaltonen palasi takaisin progressiivisen rockin pariin.

–Päätin, että haluan tehdä progea vielä. Palasin juurilleni.

Yksi asia uran varrelta on jäänyt hieman harmittamaan.

–Meitä pyydettiin Abban Australian kiertueelle vuonna 1976, mutta emme lähteneet, koska olimme niin progejätkiä, ettemme soittaneet poppia. Tästä saa aina kuulla, Aaltonen toteaa.

SMS