Monet arkisista tavoistamme ovat muuttuneet viime vuosien aikana. Siinä missä digitalisaatio on tuonut paljon muutoksia arkeen, muutti myös korona arkisia sekä juhlatapojamme. Muuttuiko omat tapasi esimerkiksi pikkujoulujen vieton suhteen, vai oletko palannut ennen korona-ajan tapoihin?

Pikkujoulut 2023

Pikkujoulut voivat olla yritysten, ystäväporukoiden, yhdistysten tai perheen kesken järjestettyjä tapahtumia, joissa keskiössä on yhdessäolo, ruoka, juoma ja usein myös yhteistä viihdyttävää ohjelmaa.
Me vierailimme muutamassa paikallisessa ravintolassa kyselemässä kuulumisia ja yleinen ajatus oli, että ravintolaelämä ei ole palannut takaisin sille tasolle, millä se oli vielä ennen korona-aikaa. Toisaalta ajat ovat kotitalouksille tällä hetkellä muutenkin haasteelliset, joten ravintolassa käyminen on yksi niistä helpoista säästökeinoista.
Pikkujoulukausi on kuitenkin alkamassa ja Lohjallakin on paljon sekä ravintoloita, kahviloita että juhlapaikkoja, joissa voi helposti järjestää isommankin yrityksen tai seuran pikkujoulut, mutta entä pienemmässä piirissä? Monet suomalaiset ovat kuitenkin yksityisyrittäjiä, ja oman vapaan löytäminen voi välillä olla vaikeata, saatikka sitten sovittaa se vapaa toisten yrittäjien kalenteriin juhlimista varten.

Juhlat pienellä porukalla

Pikkujoulujen vietto on hyvin mahdollista myös pienemmällä porukalla, vaikka vain omassa kaveripiirissä. Ravintolailta, tai jonkinlaisen aktiviteetin järjestäminen pienelle porukalle saattaisi olla paljon helpompaa, kuin löytää aikaa juuri tietylle, toisten antamalle ajankohdalle.
Pikkujoulun ruoka ja juoma ovat usein yksi tapahtuman kohokohdista. Perinteisiin jouluherkkuihin kuuluvat esimerkiksi joulukinkku, erilaiset laatikot, rosolli ja joulutortut. Monet pitävät myös jouluoluesta ja glögistä.

Rentoa yhdessä oloa

Pikkujouluihin pukeutuminen vaihtelee tapahtuman luonteesta ja teemasta riippuen. Joskus dresscode voi olla virallinen, mutta usein pikkujouluissa suositaan rennompaa asustusta. Teemajuhlat, kuten ”retro-pikkujoulut” tai ”glitter ja glamour”, voivat myös tuoda hauskan lisän tapahtumaan.

Muualla maailmassa

Pikkujoulut ovat perinne, joka on levinnyt moniin maihin eri muodoissaan. Vaikka juhlan ydinajatus on yleensä sama – yhdessäolo, hyvä ruoka ja juhlatunnelma – kulttuuriset erot vaikuttavat siihen, miten pikkujoulua vietetään eri puolilla maailmaa.
Iso-Britanniassa työpaikkojen joulujuhlat, eli ”Office Christmas Parties”, ovat hyvin yleisiä. Ne ovat usein suurempia ja virallisempia kuin pohjoismaiset pikkujoulut, ja ne saatetaan järjestää ulkopuolisessa juhlasalissa tai hotellissa.
Espanjassa joulun ajan juhla tunnetaan nimellä ”Cena de Navidad”, ja se on usein yksi vuoden tärkeimmistä sosiaalisista tapahtumista. Se on monesti illallinen, joka kokoaa yhteen suvun tai ystäväpiirin.

KO