Vihdin Kinossa tehtiin remontti vuosi sitten. Tuolloin mm. kunnostettiin tuolit, uusittiin pinnat ja valkokangas sekä päivitettiin äänentoisto.

 

Vihdin Kino on yksi Suomen vanhimmista, maaseudulla edelleen toiminnassa olevista elokuvateattereista. Teatteri perustettiin jo vuonna 1946 ja vuodesta 1979 yrittäjänä toiminut Anneli Stick jatkoi aina viime vuoteen saakka. Välillä ehdittiin jo hieman pelätä, loppuuko elokuvateatteritoiminta Vihdissä. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan nykyään Vihdin Kinoa pitää Anneli Stickin veli Tauno Stick puolisonsa Merja Leinon kanssa.

-Kun tilaisuus tuli, halusimme jatkaa elokuvateatterin pitämistä, kertoo Tauno Stick.

-Meille on tärkeää, että Vihdissä säilyy oma elokuvateatteri, lisää Leino.

Stick ja Leino ovat pyörittäneet teatteria vuoden verran. Sinä aikana he ovat jo ehtineet huomata alan oikut.

-Syksy oli vilkas, kun tuli isoja elokuvia, kuten Tuntematon sotilas, Ikitie ja Yösyöttö. Nyt keväällä on sitten nähty toista puolta, kun elokuvateattereissa on ollut hiljaisempaa kautta maan, vaikka hyviä elokuvia on keväälläkin toki tarjolla, Leino kertoo.

Monipuolinen elokuvatarjonta

Viikossa Vihdin Kinossa pyörii tarjonnasta riippuen 5-8 elokuvaa, joista voi valita mieleisensä. Esitettävät elokuvat valitaan sen mukaan, mistä asiakkaat pitävät.

-Esitämme monipuolisesti erilaisia elokuvia. Suuret kuvat, lasten elokuvat ja kotimaiset ovat suosittuja. Pyrimme esittämään myös esimerkiksi eurooppalaisia ja taide-elokuvia. Niilläkin on oma yleisönsä, Leino kertoo.

Yksittäisten elokuvissa kävijöiden lisäksi yritykset järjestävät yksityisnäytöksiä työntekijöilleen ja yhdistykset hyväntekeväisyysnäytöksiä. Lisäksi on koululaisnäytöksiä. Leino toivoo, että yksityisnäytöksiä olisi enemmänkin.

Uusinta tekniikkaa perinteikkäässä miljöössä

Kun Stick ja Leino aloittivat Vihdin Kinon pyörittämisen, koki teatteri päivityksen. Tekniikan osalta Vihdin Kinosta löytyy samat herkut kuin vastaavista pääkaupunkiseudun elokuvateattereista.

-Teimme ison remontin vuosi sitten. Silloin kunnostettiin tuolit ja uusittiin pinnat ja valkokangas. Äänentoisto päivitettiin ja asennettiin myös kokoustekniikkaa, joten salia voi nyt käyttää kokouksiinkin. Remontti on saanut paljon kiitosta, Stick sanoo.

Hän kertoo, että vastaavanlaisia teattereita on Suomessa yllättävänkin paljon. Vihdin Kino on kuitenkin vanhimmasta ja perinteikkäimmästä päästä.

-Olemme panostaneet nykytekniikkaan, mutta perinteitä kunnioittaen. Miljöössä vaalitaan vanhaa, mutta tekniikka on päivitetty niin pitkälle kuin mahdollista, Leino tiivistää.

Elokuvaherkkuja elämystä kruunaamaan

Elokuvateatteri halutaan säilyttää Vihdissä

Leino kertoo, että elokuvateatterin pyörittämiseen kuuluu kaikkea vessojen siivouksesta markkinointiin.

-Tässä tulee käytyä läpi kaikki yrityksen toiminnot. Viikko alkaa esitysohjelmiston vahvistamisella. Olemme yhteydessä levittäjiin, varaamme elokuvia ja seuraamme pitkällä tähtäimellä, mitä elokuvia on tulossa.

Alan vaihtelevuudesta huolimatta Stick ja Leino haluavat pyörittää Vihdin Kinoa.

-Meistä on tärkeää, että elokuvat ovat lähellä ihmistä ja kaikkien saatavilla. Saamamme palautteen mukaan Vihdissä halutaan, että kunnassa on elokuvateatteri. Moni on kiittänyt ja ottanut meidät ilolla vastaan, Leino iloitsee.

Elämyksiä halutaan tarjota helposti lähellä.

-Elokuva on tärkeä kulttuurimuoto, jolla on taidemuotona mahdollisuus tarjota elämyksiä hyvin erilaisille ihmisille, koska tarjontaa on niin paljon toiminnasta taidekuviin, Leino sanoo.

-Ja varsin edullinenkin vielä, lisää Stick.

 

Positiivisin mielin kohti tulevaa

Vihdin Kino kerää katsojia laajalta alueelta. Yleisöä tulee Vihdin lisäksi mm. Veikkolasta ja Karkkilasta sekä Lohjan uusilta alueilta.

-Olemme iloisia, että muutkin kuin vihtiläiset ovat löytäneet teatterimme, Leino sanoo.

Alan vaihtelevuus tekee sen, että välillä keikutaan veitsen terällä, mutta ilmassa on toiveikkuutta.

-Haasteita riittää, mutta toivomme, että yleisö jaksaa käydä. Syksyllä on tulossa paljon kotimaisia ja hyviä elokuvia, kuten Tiina Lymin ohjaama Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja. Sitä on kuvattu ihan tässä teatterin nurkalla ja myös muualla Vihdissä, joten on hauska päästä näkemään, missä maisemissa Mielensäpahoittaja liikkuu, Leino kertoo.

-Kun saadaan hyviä elokuvia, ihmiset tulevat kyllä katsomaan. Elämys on tekniikan ja keskittymisen puolesta parempi elokuvateatterissa kuin kotona. Lisäksi katsojat haluavat lähteä ihmisten ilmoille, sanoo Stick.

Elokuvasta riippuen kotiin lähtiessä katsojalle jää erilainen tunnelma.

-Toisista elokuvista tulee hyvä mieli, toiset taas jättävät mietittävää seuraavaksikin päiväksi. Toivomme, että katsoja saa sen elämyksen, jota hän on tullut hakemaan ja vähän enemmänkin, Leino päättää.

SMS