Lohjalainen pakopeliyritys Runaway Plan on muuttanut Puu-Anttilasta Suomalaisen kirjakaupan entisiin tiloihin Laurinkadulle. Runaway Plan avaa ovensa uusissa tiloissa tässä kuussa, mutta avajaispäivämäärä on toistaiseksi mysteeri.

–Pysytään mystisinä vielä. Mysteerithän ovat meidän toiminta-alaamme, Susanna Kallio naurahtaa.

Muuttopäätöksen takana vaikutti halu laajentaa toimintaa ja lisätä palveluvalikoimaa. Oma osansa oli myös sopivan tilan löytymisellä.

–Tämä on ihan meidän näköinen tila. Ikkunoita ei ole ja sisäänkäynti on näyttävä, iloitsee Kallio.

Yrityksen palveluihin kuuluvat sekä klassiset pakohuoneet, ulkona pelattavat pakopelit, joita voidaan ratkoa mm. Lohjan keskustan alueella, sekä liikkuvat pakopelit, jotka voidaan toteuttaa asiakkaan toivomassa paikassa. Pakopelin ideana on ratkoa ryhmässä erilaisia loogisesti pääteltävissä olevia pulmia ja päästä siten joko ulos pakohuoneesta tai ulkona järjestettävässä pakopelissä saada ratkaistua jokin mysteeri tai tehtävä. Aikapainetta suoritukseen luo yleisimmin 60 minuutin aikaraja.

Pelissä voi päästä vaikka soittamaan lankapuhelimella.

Toimintaa on tarkoitus nyt laajentaa myös pelitapahtumiin.

–Pöydän ääressä pelataan tavallaan lautapeliä, mutta pakopelin logiikalla ja tunnelmalla. Tuomme syksyn iltoihin piristystä klassisilla peli-illoilla, Kallio avaa.

Ainakin alkuun pelitapahtumia järjestetään Runaway Planin tiloissa, mutta jatkossa mahdollisesti muuallakin.

Runaway Planin tarjontaan kuuluvat myös elämys- ja seikkailupalvelut, kuten kallionousu tai sieltä laskeutuminen köyden ja valjaiden avulla, korikiipeily, ihmishissi ja ryhmärata. Näitä elementtejä voidaan myös yhdistellä pakopeliin.

–Pelielementtien lisäksi mukaan saadaan fyysisiä elementtejä,Meri Vuorinen sanoo.

Vuorinen ja Kallio perustivat Runaway Planin vuonna 2018.

–Halusimme järjestää juhlia, tapahtumia ja jotain hauskaa joka päivä, Kallio kertoo.

Alkuun ajatuksena oli perustaa yritys Lohjalle, mutta paeta myöhemmin paikkakunnalta. Pako ei ole kuitenkaan onnistunut ainakaan toistaiseksi.

–Lohjassa on voimaa. Vaikka meille sanottiin, että ei tämä toimi, täällä ollaan ja laajennetaan, Kallio naurahtaa.

Ulkopakopelissä hyödynnetään GPS-koordinaatteja.

Yhteishenkeä ja vuorovaikutustaitoja

Pakopeliin osallistuminen voi jännittää etukäteen, mutta jännitys häviää nopeasti, kun päästään ratkomaan pulmia.

–Saatetaan pelätä sitä, ettei osata ratkaista tehtäviä. Tätä pohditaan pakopeliä varatessa, mutta ei sitä enää pelatessa ajatella, sanoo Vuorinen.

Hän muistuttaa myös, ettei ajatuksena olekaan pärjätä yksin, vaan ratkoa haasteet yhdessä kaverin kanssa tai ryhmässä. Jälkeenpäin osallistujilla on hyvä fiilis.

–Silloin nauretaan ja halaillaankin, sanoo Kallio.

Pakopelit sopivat kaikenikäisille.

–Usein mielletään, että ne ovat pelkästään nuorten juttu, mutta se ei pidä paikkaansa. Suurin asiakasryhmä ovat noin 40-vuotiaat, Kallio sanoo.

Myös lapsille löytyy omat pakopelit.

Uusiin tiloihin muuttaneen Runaway Planin aulassa näyttä tällä hetkellä tältä. Verhot avautuvat pian…

Pakopeli sopii hyvin ohjelmanumeroksi niin polttareihin, pikkujouluihin ja muihin juhliin kuin työhyvinvointipäiviinkin. Kommunikaatiotaidot pääsevät kunniaan.

–Esimerkiksi työporukka voi tulla paikalle hiljaisena, mutta kun pakopeli on pelattu, kukaan ei ole enää hiljaa. Pakopeli pakottaa toimimaan yhdessä, joten se luo yhdistävän kokemuksen, Vuorinen kertoo.

Tiivistettynä pakohuonepelit ovat hauskaa ajanvietettä.

–Pakopeli voi olla vaihtoehto esimerkiksi koti-illalle, tavallisille treffeille tai leffateatterikäynnille, Kallio sanoo.

Runaway Planin pakohuoneessa on nähty kosintakin.

–Oli sovittu etukäteen, mistä sormus löytyy kesken pakopelin, kertoo Vuorinen.

–Me videoimme ja valokuvasimme. Itkin itsekin silloin, Kallio muistelee.

SMS

Susanna Kallio ohjaamassa ulkopakopeliä.