Hjalmar Linder (Tommy Haakana, vas) ja Gustaf Mannerheim (Dan Idman). (Kuva: Jarmo Elomaa)

 

Mustion Linnan kesäteatterissa siirrytään näin loppukesästä historiallisiin tunnelmiin, sillä näytelmä Viimeinen Patruuna kertoo Hjalmar Linderistä ja etenkin hänen elämänsä viimeisistä vuosista, joita varjosti Suomen sisällissota vaikutuksineen. Näytelmä vahvoine roolisuorituksineen koskettaa katsojaa ja pistää ajattelemaan. Vaikuttavuutta lisää entisestään se, että näytelmä esitetään Mustion Linnan pihapiirissä eli samassa paikassa, missä Hjalmar Linder aikoinaan eli.

Historiasta tiedetään, että Gustaf Mannerheim vieraili Mustion Linnassa uuden vuoden jälkeen 1918, mutta siitä ei ole varmuutta, mitä Linder ja Mannerheim tapaamisessaan keskustelivat. Teatterin työryhmä pitää todennäköisenä, että Mannerheim kävi varoittamassa ystäväänsä. Katsoja voi tässä kohtaa kuvitella mielessään, kuinka Mannerheim 100 vuotta sitten todella saapui Mustion Linnaan, poltteli ehkä sikarin Linderin kanssa ja pohdiskeli Suomen tilannetta.

Viimeinen Patruuna käsittelee isoja ja vaikeita asioita, mutta siitä huolimatta näytelmään on ujutettu aimo annos huumoria ja hupaisia kohtauksia, jotka saavat yleisön nauramaan kerran jos toisenkin. Näytelmän tarina etenee hienosti ja taitavat näyttelijät tempaavat katsojan mukaan 100 vuoden takaisiin tapahtumiin heti ensimmäisistä kohtauksista lähtien. Myös lapsinäyttelijät vetävät roolinsa varsin ansiokkaasti. Taiteellisia ja yllättäviäkin kohtauksia löytyy. Viimeinen Patruuna pitää katsojan tiukasti otteessaan loppuun saakka ja pysyy mielessä vielä näytöksen päätyttyäkin.

Näytelmä on hyvin ajankohtainen, onhan sisällissodasta tullut nyt kuluneeksi 100 vuotta. Viimeinen Patruuna viihdyttää, tekee vaikutuksen ja pistää ajattelemaan Suomen historiaa, itsenäisyyttä ja sitä, miten asiat voivat muuttua nopeastikin. Yllätyksiä voi tulla etenkin, jos yleisen ajatusmaailman, mielipiteiden ja asenteiden hidasta kehitystä ei huomaa. Sanotaan, että historia toistaa itseään, joten ehkä jo sen vuoksi on hyvä tietää menneistä ja käydä esimerkiksi katsomassa Viimeinen Patruuna, jos edes hitunen viisautta siirtyisi nykypäivään.

Viimeisen Patruunan on käsikirjoittanut Jan Lindroos ja ohjannut Marko Kokko. Päärooleissa nähdään Tommy Haakana (Linder) ja Dan Idman (Mannerheim). Näytelmää esitetään 18.8. asti.

SMS

Hjalmar Linder (Tommy Haakana, vas), sisäkkö Klara (Sanna Salán) ja Gustaf Mannerheim (Dan Idman). (Kuva: Jarmo Elomaa)