Jussi Raittinen (vas) näyttää kuvia Irma Raittisen vanhemmista ja Jorma Kuosmanen Irma Raittista esittävää muotokuvaa.

 

Tunnettu lohjalainen hammaslääkäri Irma Päivätär Raittinen (1909-2003) antoi testamenttimääräyksellään (1999) perustettavalle säätiölle tehtävän, jota taho on toteuttanut Villa Emiliassa reilut 12 vuotta. Kaikessa lyhykäisyydessään annettu tehtävä kuuluu: ” säätiön sääntöjen mukaisesti vanhusten ja vammaisten toimintaan, joko asuntotarkoituksiin tai virkistystoimintaan”. Säätiön hallitus on siis antanut jokaiselle tilat varattuaan mahdollisuuden tulla ja olla. Testamenttimääräys sisälsi pykälän, joka kertoo, ettei tilaa rakennuksineen saa myydä. Koska tilan rakennukset ovat 1940-luvun tuotoksia, ne ovat täyden remontin tarpeessa, mutta säätiön saama tuotto kuluneelta toimintajaksolta on ollut niin vaatimatonta, että säästöön ei ole liiennyt varoja. Myöskään testamentilla tulleet varat eivät mahdollista remonttiin ryhtymistä. Testamentissa mainittu ehto on siis alkujaan ollut ” mahdottomuus ” kiinteistön hoitoa ja kunnostusta ajatellen. Näin ollen säätiön hallitus on esittänyt Patentti- ja rekisterihallitukselle muutosesityksen hyväksyttyihin sääntöihin, jotta säätiö yleensä voisi jatkossa toimia testamentissa esitetyllä tavalla.

Maalausten, diakuvien ja muistoesineiden luovutus
Villa Emiliassa on ollut esillä Irma Raittisen muotokuva, joka esittää Irmaa 50-vuotiaana, sekä muotokuva Irma 10 vuotta. Säätiön hallituksen puheenjohtaja Jorma Kuosmanen luovutti nämä näyttävät maalaukset sekä Raittisen suvun edustajista kertovia kuvatauluja muusikko Jussi Raittiselle. Lisäksi luovutettiin Irma Raittisen matkoillaan ottamia diakuvia melkoinen määrä, matkustihan tämä tarmokas hammaslääkäripersoona laajasti mm. eteläisessä Euroopassa jo 1950-luvulla. Diakuvista päätellen hän oli myös Lapin fani. Lisäksi diakuvat kertovat, miten upea olikaan Villa Emilia miljöö Irman loihtimana näyttävine kukkamerineen, istutuksineen ja patsaineen. Niin, se on muuten Kreikan matkan perua ja luo miljööseen omaa arvokkuutta.

Todettakoon, että Villa oli tuolloin puutarhurin ammatillisessa huomassa ja Irmalla oli saunottaja, joka mahdollisti ” hehkuvat ” löylyt. Niiden jälkinäytöksinä voitiinkin sitten nähdä pökertynyt hammaslääkäri portailla – laiturille pyrittiin, mutta…. Tuon ajan lohjalaisilla on kaihoisat muistot kulttuuri- ja taiteilijaseurapiirien vietoista. Villan ilmapiiri inspiroi edelleen kohti toteuttamista ja unelmia. Oksalta ylimmältä näet veen kimalluksen.
Raittisen suvun edustajalle luovutettiin vielä muistoesineet sekä eri maiden paperirahaa, rupliakin aina vuodelta 1898, olihan Irma palvellut maataan myös lotan maineikkaassa tehtävässä.

Villa Emilia myynnissä
Villa Emilia on asetettu myyntiin. Kulttuurillinen Hormajärvi kätkee sisälleen tämän vaiherikkaita vuosikymmeniä nähneen Villan upeine maisemineen. Hormajärven Ystävät Säätiö sr odottelee kulttuuria ja perinteitä arvostavaa ” etsijää ” Villa Emilian maineikkaan perinteen jatkajaksi.
Säätiö järjestää irtaimiston huutokauppatilaisuuden 30.6. kello 10.00. Kaikki myydään säätiön toiminnan tukemiseksi. Ja mikäli Villa Emilia ei ole jo jonkun onnellisen löytö, niin lähtöhinta on 325 000 euroa. Huom. kierrä sitä ennen alue, jotta ymmärrät että halvalla menee.

Teksti: Jorma Kuosmanen