Tänään: 14.07.2024

Toimittaja

Virtuaalikonsertista virtaa korona-aikaan

konsertti, operart

Oopperalaulaja Jyrki Anttilajärjestää vanhojen ystävieni Tomi Metsäkedon ja Pentti Hietasen kanssa Tenorit Viihteellä -vituaalikonsertin letstv.fi-sivustolla. Konsertti on suorana lähetyksenä nähtävissä 13.11. kello 19.00.

–Tuomme tenorimusiikin helmet kotisohville. Olemme kysyneet ihmisiltä toiveita ja laulamme sitä, mitä he haluavat kuulla. Luvassa on hieno kattaus kappaleita. Riemukas konsertti on tulossa, Anttila hehkuttaa.

–Upeata laulaa pitkästä aikaa tällä kokoonpanolla tulisia säveliä ja tunteita teille rakas yleisö! Aina konserteissani on joku, joka kysyy minulta, koska taas järjestetään tenoreiden konsertti, ja nyt vihdoin sen teemme – tänä syksynä turvallisesti näin! iloitsee puolestaan Metsäketo.

Konsertti pitää sisällään tuttuja kolmen tenorin klassikoita, kuten Granada, Romanssi ja Mamma, upeita sooloja, kuten Chitarra Romana, Beautiful Maria, Kun Aika On, Punainen ja Keltainen, sekä monia muita rakastettuja sävelmiä.

–Meitä kaikkia yhdistää puhutteleva, koskettava ja räväkkäkin musiikki. Näitä tunnelmia haluamme jakaa yleisön kanssa myös näin virtuaalikonserttien muodossa. Pitkästä aikaa pääsemme vihdoin esiintymään yhdessä, sanoo Hietanen.

–Odotan itsekin innolla, että pääsen hyvien tenoriystävieni kanssa jälleen lavalle, iloitsee Anttila.

Konsertin orkesterina toimivat Maija Anttila jaHeini Kivimäki-Hietanen. Konsertti kestää noin tunnin.

Jyrki Anttila.

Konsertti kotisohvalle – uusi tapa viettää pikkujoulua

Ensimmäinen OperArtin virtuaalikonsertti esitettiin viime vappuna. Silloin tekniikan kanssa oli vielä hieman ongelmia, mutta nyt ne on korjattu ja tehty lipun osto ja konsertin katsominen entistäkin helpommaksi.

–Olemme pyrkineet kaikessa toiminnassamme mahdollisimman yksinkertaiseen käyttökokemukseen, jotta kaikki pääsisivät nauttimaan etäkonsertistamme. Konserttilippu on helppo ostaa, mutta jos se ei silti onnistu, voi olla suoraan meihin yhteydessä, Anttila kertoo.

Ideana on, että jokainen voi nauttia virtuaalikonsertista omalla kotisohvallaan. Kokemus voi olla silti myös yhteisöllinen.

–Kun kyseessä on live-konsertti suorana, eikä tallenne, se hetki eletään yhdessä, Anttila sanoo.

Hän kertoo, että yleisö on ottanut virtuaalikonsertit hyvin vastaan.

–Ihmiset ovat nauttineet, ja olemme saaneet kuvia, joissa he istuvat sohvalla kuohuviinilasit kädessä.

Tänä vuonna pikkujoulujakin vietetään eri tavalla kuin ennen. Kotona voi nauttia joko perheen kesken tai muutaman ystävän kanssa, juoda glögit ja kuunnella vaikka juuri virtuaalikonserttia.

–Lippu virtuaalikonserttiin on hyvä lahja, jonka vaikka työnantaja voi ostaa työntekijälleen, Anttila vinkkaa.

–Voimme tehdä tästä koko Suomen kattavan pikkujoulun, jonka kaikki pääsevät kokemaan yhtä aikaa, hän ideoi.

Pentti Hietanen.


Korona vie taiteilijoita kohti uutta aikaa

Koronaika on pakottanut yrittäjät kehittämään uudenlaisia toimintatapoja. Näin on myös tapahtumateollisuuden puolella ja konserttien tarjoamiseenkin on pitänyt keksiä uusi keino, jotta yleisö pääsee nauttimaan esityksistä, vaikka konserttisaleihin ei voidakaan kokoontua.

OperArt on kehittänyt ja suunnitellut konsertti- ja operettitallenteiden myyntialustaa, joka mahdollistaa yksinkertaisen tavan nauttia taiteilijoiden esityksistä kotisohvalta. OperArtin suunnitelmissa on myös käyttää alustaa hyväksi laatukulttuurin tarjoamiseksi edullisesti palvelukoteihin, senioritaloihin ja muihin vastaaviin paikkoihin ihmisille, jotka eivät syystä tai toisesta saleihin pääse. Anttila kertoo, että OperArt on saanut Business Finlandilta tukea kehittämistyöhön.

–Meillä on tulossa kuuden kuukauden kehitystyön tuloksena sähköinen konserttitallenteiden verkkokauppa, josta asiakkaat voivat ostaa itselleen esitystallenteita edullisesti. Hankimme vielä parempaa kalustoa konserttien kuvaamista varten, Anttila kertoo.

–Ensimmäisenä teoksena myyntiin tuli 15.10. Johanna Rusasen ja minun tähdittämän Mustalaisruhtinatar-operetin tallenne. Vaikka Savonlinnan oopperajuhlat peruttiin, tuotimme yksityisenä firmana tämän operetin Olavinlinnasta viime kesänä ja saimme sinne sallitun määrän katsojia. Kova työ siinä oli, mutta esimerkiksi paikallinen jääkiekkoseura oli auttamassa lavasteiden kantamisessa, hän jatkaa.

Virtuaalikonsertin esittämisen jälkeen myös Tenorit viihteellä siirtyy tallenteena verkkokauppaan.

Tomi Metsäketo.

Toivoa ja tulevaisuudensuunnitelmia

Kulttuuripuolella on todella ollut tarvetta uusille ideoille, eikä normaaliin olla ihan pian palaamassa tulevaisuudessakaan.

–Kesällä toimintaa ja konsertteja saatiin jollain tavalla elvytettyä, mutta kyllä nyt on taas vaikeaa. Parasta terapiaa onkin suunnitella tulevaa, sillä toivoa on, vaikka tämä aika on raastavaa, kun me emme voi tehdä kunnolla työtämme eivätkä ihmiset pääse paikan päälle konsertteihin. Olemmekin yrittäneet kasata tulevaan virtuaalikonserttiin myös riemua siitä, että vielä joskus voimme kohdata tavalliseen tapaan. Mukana on tunnelmallisia ja lohduttaviakin kappaleita, Anttila kertoo.

Kehittämistyö ei kuitenkaan ole ollut vain koronan sanelemaa pakkopullaa.

–On ollut makeaa kehittää uutta. Virtuaalikonsertit ovat erittäin hyvä lisätuote, mutta pitäisi päästä vain kiertämään enemmän ja opastamaan ihmisiä siinä, miten palvelu toimii.

Perinteisiäkin konsertteja on silti luvassa, vaikka osa on jouduttu siirtämään ja ihmiset ovat nyt tavallista arempia niihin osallistumaan. Esimerkiksi Karkkilasalissa esitetään sunnuntaina 25.10. kello 16.00 Jyrki ja Maija Anttilan yhteinen Kertokaa se hänelle -konsertti.

SMS