Lähes 5 500 henkilöä toimii läheisensä pääasiallisena auttajana Hiiden alueella. Läheisen auttaminen ja hoivaaminen on merkityksellistä ja palkitsevaa, mutta ajoittain myös kuormittavaa. Omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen tulee aina olla oikeus ja mahdollisuus, jotta jaksaa tukea ja huolehtia läheisestään.

Hiiden Omaishoitajien OmaisOiva-toiminta tarjoaa yksilö- ja vertaistukea. Puhelimitse, verkossa tai kasvotusten on saatavilla omaishoitoon liittyvissä asioissa kahdenkeskistä, luottamuksellista keskustelutukea ja neuvontaa. Jaettu huoli on helpompi kantaa ja voimme yhdessä miettiä, millainen toiminta tuo juuri sinulle jaksamista arkeen. Voimme tulla myös kotiin mikäli omaishoitotilanteesi on erittäin sitova.

–Yhdistyksemme toiminta mahdollistaa matalan kynnyksen osallistumista turvallisessa ympäristössä, jossa kuunnellaan ja tarjotaan työkaluja arjessa pärjäämiseen. Keskitymme nimenomaan omaishoitajan hyvinvointiin, kanssamme voi keskustella mistä vaan, sanoo OmaisOiva-ohjaaja Katja Sandholm.

–Yhdistyksellä on iso merkitys, olen saanut kullanarvoisia apuja ja keinoja, ilman teitä en olisi jaksanut näin kauan omaishoitajana. Saan toiminnasta uskoa tulevaan ja omaan jaksamiseen, kertoo eräs omaishoitaja.

Sandholm toteaa, että tärkeäksi yhdistyksen toiminnassa koetaan etenkin vertaistuki, tiedonsaanti, kokonaisuuden huomioiminen ja yhteisöllisyys.

–Omaishoitaja voi tulla matalalla kynnyksellä sellaisena kuin on ja kokea turvallisuuden tunnetta. OmaisOiva-toimintaan osallistuminen ei edellytä yhdistyksen jäsenyyttä eikä virallista omaishoidon sopimusta kaupungin kanssa.

–Olemme huolissamme etenkin niistä omaishoitajista, joiden omaishoitotilanne on niin sitova, ettei läheistä voi jättää yksin kotiin. Moneen tilaisuuksistamme voi osallistua myös verkon kautta ja tarjoamme kahden keskisiä OivaHetkiä eli työntekijän antamaa neuvontaa ja keskustelutukea sitovissa omaishoitotilanteissa myös koteihin, Sandholm sanoo.

Omaishoito koskettaa kaikenikäisiä. Hiiden Omaishoitajien kohderyhmää ovat etenkin erityislasten vanhemmat, työikäiset omaishoitajat ja ikääntyneet omaishoitajat. Näiden lisäksi on olemassa suuri joukko omaishoidon erityistilanteita. (Kuvituskuva)

Kahviloita, apuvälineitä, tukea ja webinaareja

Kohtaamispaikka – OmaisOhjaamo sijaitsee aivan Lohjan sydämessä kauppakeskus Lohen välittömässä läheisyydessä (Suurlohjankatu 18-22). Tiloista löytyy hyvinvointi- ja terveysteknologian ratkaisuja, joilla voi olla merkitystä arjen sujuvuuden helpottamisessa. Varaa aikasi tutustuaksesi eri ratkaisuihin tai piipahda avoimien ovien päivinä. Ovet ovat pääsääntöisesti avoinna keskiviikkoisin muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Teemallisia kahviloita järjestetään eri aiheiden parissa. Niihin voi osallistua yhdessä läheisen kanssa.

OmaisOhjaamolla voi tavata myös matalalla kynnyksellä Lohjan kaupungin ikääntyneiden palveluiden omaishoidon koordinaattoreita keskiviikkoisin 30.3., 20.4. ja 25.5. klo 13-15. Kokeilua jatketaan myös syksyllä, jos se koetaan tarpeelliseksi.

Tarjolla on myös webinaareja, joista osaa voi tulla seuraamaan myös OmaisOhjaamolle, kuten ”Kuinka lakia luetaan” -webinaari omaishoitoperheen tukista ja maksuista. Vanhemmuuden äärelle matkataan erityisluokanopettaja, tunne- ja tietoisuustaito-ohjaaja Sannis Nyberghin johdattelemana webinaarissa la 26.3. klo 13-15. Tulossa myös muita webinaareja. Tietoa niistä saa kotisivuilta, Facebookista ja järjestöpalstoilla.

Teemaluento ”Parisuhde voimavarana” johdattelee pohtimaan arkea parisuhteen näkökulmasta ja sen voimavaroja sekä keinoja hoitaa parisuhdetta. Tätä teemaa on mahdollisuus myös työstää erillisellä kolmen kerran osallistavalla kurssilla sairaanhoitaja, parisuhdeohjaaja Maija Repolan johdolla. Läheisille on ao. kurssin aikana tarjolla omaa ryhmätoimintaa. Työikäisille on tarjolla myös hyvintointiteemailta toukokuussa 18.5.

Vertaisryhmätoimintaa ja ensiaputaitoja

Maaliskuussa alkavat säännölliset vertaisryhmätoiminnot, joissa vertaisuus ja arjen jakaminen nousevat keskiöön. Lisäksi maaliskuussa alkava ”Muistin asialla” -teemakurssi tuo tietoa ja mahdollistaa ymmärrystä ja vertaistukea.

Loppukeväästä on tulossa ryhmämuotoisia valmennuksia läheisistään huolehtiville omaishoitotilanteen alkuvaiheessa oleville. Nämä ryhmät ovat tarkoitettu vain läheisestään huolehtiville, ei hoidettaville.

Ensiaputaitoja ja maallikkoelvytystä päästään harjoittelemaan toukokuussa. Kannattaa ilmoittautua mukaan. Nopeasti aloitettu elvytys kaksin- tai jopa kolminkertaistaa autettavan mahdollisuuden selvitä.

Sylvian ja Tuijan kamarinäytelmä tarjoaa OmaisOhjaamolla elämyksiä to 4.5. Lippuja voi tiedustella OmaisOhjaamolta. Yhteistä kesäpäivää vietetään Leporannassa to 16.6. Näihin voit tulle yhdessä läheisesi kanssa.

Toimintoihin osallistutaan vain terveinä, huolehditaan hyvästä käsihygieniasta ja tarjoamme maskit ellei mukaan tullut omaa.

Toimintaa Lohjan, Vihdin ja Karkkilan alueella

Hiiden Omaishoitajat toimii Lohjan, Vihdin ja Karkkilan alueilla. Voit osallistua toimintoihin riippumatta millä alueella asut. Kysy myös mahdollisuudesta osallistua verkon välityksellä, tarvittaessa annamme digineuvontaa.

Osallistuminen ei edellytä omaishoitosopimusta eikä yhdistyksen jäsenyyttä. Lisätietoja puhelimitse tai verkkosivujen kautta. Osaan toiminnoista edellytetään ilmoittautumista, joten ole yhteydessä tai tilaa tiedote, mikäli et ole sitä vielä saanut. Yhteystiedot: OmaisOiva-ohjaaja Katja Sandholm p. 044 9867 187 ja OmaisOiva-koordinaattori Minna Mäenpää p. 040 189 2121 tai sähköpostitse: etunimi.sukunimi@hiidenomaishoitajat.fi.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) rahoittaa OmaisOiva-toimintaa Veikkauksen tuotoilla.