Vuoden Matkailuyritys ja muut palkitut julkistettiin Lohjan Matkailugaalaassa 8.3.

Lohjalla juhlistettiin jälleen aktiivisia matkailualan toimijoita, Matkailugaala järjestettiin jo seitsemännen kerran. Aihetta juhlaan onkin, sillä matkailualalla menee hyvin.

–Suomen matkailu takoo ennätystulosta. Matkailu on Suomessa 15 miljardin euron palveluteollisuustoimija ja osuus BKT:sta on 2,6 %. Vahva kasvu tulee matkailuviennistä, joka kasvoi vuoden aikana miljardilla, 4,6 miljardiin, kertoo Lohjan matkailupäällikkö Minna Ermala.

–Lohjan välitön matkailutulo on vuodelta 2016 44 miljoonaa ja se työllistää 229 henkilötyövuotta. Lohjalla on tullut upeita, uusia avauksia niin yrittäjiltä, oppailta, kohteilta kuin tapahtumistakin. Katsomme tätä todella ilolla kaupungin suunnalta. Kaupunki painii tällä hetkellä talouden tasapainottamisen suopainia, ja toukokuu tuo ehkä tullessaan linjauksia siitä, millä resursseilla kaupunki pystyy panostamaan matkailun ja Lohjan houkuttelevuuden kasvuun tulevaisuudessa. Matkailutulolla on Suomessa paljon haluajia, joten toivottavasti takaamme oman kasvumme tiukasta tilanteesta huolimatta, Ermala jatkaa.

Hän muistuttaa, että samalla, kun matkailu kasvaa, huomiota tulee kiinnittää siihen, että niin ympäristö kuin alueen paikallinen väestökin kestävät matkailun. Toisaalta juuri paikallisen kulttuurin kokeminen on nykyään yksi matkailun päätrendeistä. Lohjalle matkailijoita sopii lisää vielä varsin hyvin.

Matkailijoita löytyy myös lähempää kuin moni tulee ajatelleeksikaan. SSO:n toimitusjohtaja Esko Jääskeläinen nosti omassa juhlapuheessaan esille mökkiläisten merkityksen.

–Lohjalla on 8 500 mökkiä, joista noin 4 000:n omistajat ovat Lohjan ulkopuolelta. Heidän vuokseen esimerkiksi Karjalohjan väkimäärä tuplaantuu kesäisin. Matkailijat syövät enemmän ulkona kuin paikalliset ja tekemät myös mm. autokauppaa, Jääskeläinen sanoo.

Vuoden 2018 matkailuyritys – Kettukallion Elämystila

Vuoden matkailuyrityksen kriteerejä ovat laatu, kehittyvä ote, saavutettavuus, suositukset, yhteistyökyky, uusiutumiskyky ja asiakaslähtöisyys. Tuomaristo oli valinnassaan yksimielinen. Kettukallion Elämystilan yrittäjinä toimivat Terhi ja Tuomas Korpijaakko.

Kettukallion Elämystila on kehittynyt huimaa vauhtia viimeisen vuoden aikana. Kohde on ollut jo pitkään Lohjan tarjonnassa mukana, mutta muutama vuosi sitten tehdyn sukupolvenvaihdoksen myötä uudistuksia tapahtuu ripeästi. Kohteessa on majoitusta, ruokailuja, savusaunaa, seikkailuja, syntymäpäiväpaketteja ja tykypäiviä. Kettukallion saavutettavuutta on parannettu opastein, uuden tieyhteyden myötä, nettisivuja kehittämällä ja lähtemällä mukaan eri portaaleihin ja kampanjoihin. Yrittäjät ovat rohkeasti lähteneet kansainväliseen markkinointiin mukaan ja kehittäneet itseään usealla koulutuksella parempiin valmiuksiin. Kettukallion savusauna löytyy tänä vuonna Visitfinlandin TOP100 Saunaa Suomesta -listalta.

Kettukallion Elämystila on hankkinut myös matkanjärjestäjäoikeudet ja tekee aktiivisesti yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa. Kohteessa on selkeää eksotiikkaa ja sellaista ainutlaatuista tarjontaa, joka vetoaa kotimaisten asiakkaiden lisäksi myös kansainvälisiin asiakkaisiin. Korpijaakot ovat pyörittäneet Kettukallion Elämystilaa nyt neljän vuoden ajan.

–Tämä on isäni haave, jota me nyt jatkamme. Täällä pidetään mm. häitä, syntymäpäiviä, luokkaretkiä, yritystilaisuuksia, virkistyspäiviä, tiimityöjuttuja, kisailuja ja tehdään maisemaretkiä, kertoo Tuomas Korpijaakko.

Yrittäjäpariskunta on saanut paljon kiitosta.

–Moni on sanonut, että toiminta on ihmisläheistä. Palvelemme asiakkaita ja kerromme heille tarinoita, kuvaa Tuomas Korpijaakko.

–Myös tätä paikkaa kehutaan paljon. Luonto on vahvuus. Meillä voi omassa rauhassa kuunnella linnunlaulua tai juhlia häiritsemättä muita, lisää Terhi Korpijaakko.

Toiminta kehittyy ja kuulostaa siltä, että työn alla on aina jotain.

–Ehkä pitäisi rakentaa yksi sauna lisää, pohtii Tuomas.

Elämystilalla on avoimet ovet Suomen luonnon päivänä 31.8.

Eeva-Kaisa Linna (vas), Esa Koskinen, Iiris Kosunen, Tuomas Hutri, Riitta Laine, Jussi Eloranta, Tuomas ja Terho Korpijaakko sekä Hanna Savelainen juhlatunnelmissa palkintojen julkistuksen jälkeen.

Vuoden tulokas 2018 – Riitta Laine ja Lohjan Viherpiipertäjät

Vuoden tulokkaalta vaaditaan aina vahvoja näyttöjä kuluneen vuoden ajalta. Toimijan tulee olla kohtalaisen uusi ja mielellään yritys tai yrittäjä, joka on rynnistänyt matkailutarjontaan näyttävästi mukaan. Lohjan Viherpiipertäjät on virittänyt verkkonsa vauhdilla laajaan yhteistyöhön. Laine toimii Tytyrin oppaana, Lohjan luonto-oppaana sekä Arboretum Magnolian kohdeoppaana. Hän on avannut kaksi majoituskohdetta Lohjan keskustaan ja saanut arvosanaksi Booking.com asiakkailta 9.6. Tämä varmasti juontaa juurensa Laineen erittäin asiakaslähtöisestä palveluasenteesta; viihtyvyyden eteen tehdään pientä extraa, jotta jokainen tuntisi itsensä tervetulleeksi. Laine tekee myös aktiivisesti yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.

Vuoden 2018 someilmiö – Josefiinan Aitta ja yrittäjä Iiris Kosunen

Kun Josefiinan Aitta tekee somenoston, sillä on hetkessä satoja tykkäyksiä eri puolelta Suomea. Jos Josefiinan Aitta tekee tuotearvonnan, on osallistujia helposti useita tuhansia. Yrityksen sivuja seuraa valtava joukko ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet yrityksen tuotteista. Tämä osoittaa, että kaupanteko voi toimia monella eri konseptilla. Se, että pitää yksityistä, pientä, maaseutumaista kivijalkakauppaa melko vaikeasti maantieteellisesti löydettävässä paikassa, Virkkalan takana, ei välttämättä ratkaise yrityksen näkyvyyttä ja asiakkaiden tietoisuutta tarjonnan olemassaolosta. Yrittäjä on myös mukana Lohjan tapahtumissa ja tuo niitä omissa kanavissaan esille. Josefiinan Aitta ja sen tuotteet tunnetaan Lohjan ulkopuolella, joten yritys toimii loistavana vetovoimatekijänä ja syynä tulla Lohjalle shoppailumatkalle.

Lohjanjärven helmi 2018 – Lohjan kalaseura ja Lohjanjärven kalastuskilpailut

Lohjanjärven matkailullinen merkitys on todella suuri. Merkittävän järvestä tekevät siellä toimivat yritykset, aktiviteetit ja tapahtumat. Toimijat ovat avainasemassa mahdollistamassa sen, että järvelle pääsee ja siitä voi nauttia, vaikka omaa mökkiä ei järven rannalla olisi. Järven aktiviteeteista yksi suuri massojen liikuttaja on kalastus. Kalastaa voi myös omassa rauhassa, mutta matkailulle tärkeä merkitys kalastuksesta tulee silloin, kun järjestetään kilpailut. Hyvin organisoitu kilpailu, laadukkaat palkinnot ja kalakannaltaan hyvä vesistö vetävät väkeä eri vuodenaikoina paikkakunnalle parhaimmillaan useaksi päiväksi. Kalastajat treenaavat järvellä jo hyvissä ajoin ennen varsinaista kilpailua, mistä hyötyvät mm. majoituspaikat ja ravintolat.

Lohjan Kalaseura on laadukkaasti ja aktiivisesti järjestänyt kalastuskilpailuja Kuhanuistajasta pilkkikilpailuihin. Seuran edustajat ovat mukana myös monessa muussa Lohjan vesistöihin liittyvissä tapahtumissa. Palkinnon ottivat vastaan Kalaseuran puheenjohtaja Jussi Eloranta ja hallituksen jäsen Tuomas Hutri.

Putouksesta tuttu Amaryllis Yamamoto viihdytti gaalaväkeä. Esiintyjä valikoitua gaalan Japani-teeman mukaan.

Kulttuurimatkailukohteen vaalija – Paikkari torpan tuki ry

Monessa kohteessa kulttuuri ja matkailu kulkevat käsi kädessä täydentäen toisiaan ja tarjoten matkailijalle parhaimmillaan sivistävän ja kehittävän kokemuksen. Paikkarintorppa, Elias Lönnrotin synnyinpaikka, on erityisen tärkeä koko Suomen kulttuurihistorian näkökulmasta. Suomen kielen, tarinoiden mytologian ja suomalaisen kulttuuriperinteen kehittyminen ja säilyminen ovat tämän kohteen avainsanoja. Historia, siitä kertovat tarinat ja kohde, eivät säily automaattisesti, vaan sen eteen tehdään paljon arvokasta työtä. Kulttuurimatkailukohteen ylläpitäminen ja säilyminen tuleville sukupolville on tärkeää, tosin valitettavan usein talkoopohjaista ja pienen porukan pyyteetöntä työskentelyä historian säilyttämiseksi. Tuosta työskentelystä ottivat palkinnon vastaan Paikkarin torpan tuki ry:n toinen varapuheenjohtaja Eeva-Kaisa Linna ja sihteeri Esa Koskinen.

Paras yhteistyökumppani – Suurniemen Tila ja Hanna Savelainen

Paras yhteistyökumppani on yritysten itsensä ehdottama taho. Jokainen yrittäjä ja toimija tarvitsee tukiverkkoonsa sellaisia toimijoita, jotka ovat laadukkaita, osaavia, tsemppaavia ja omaa toimintaa parhaalla mahdollisella tavalla tukevia. Suurniemen Tilan Hanna Savelaista ehdotti parhaaksi yhteistyökumppaniksi kaksikin eri tahoa Susanna Synnerberg Synnerbergin kioski-kahvilasta sekä Riitta Laine Lohjan Viherpiipertäjistä. Savelaista kuvailtiin ehdotuksessa mm. näin: ”Tilan emäntä on hyvin aktiivinen, haluaa kehittyä ja vie tilaansa koko ajan eteenpäin. Hannalla on paljon uusia ideoita. Hanna on monipuolinen, innovatiivinen ja energinen moniosaaja.”

Myös seuraavia tahoja ehdotettiin parhaaksi yhteistyökumppaniksi: Lohjan matkailu/ Visitlohja, Lohjan Spa & Resort, Lohjan Viherpiipertäjät, Pakopeliyritys Runaway Plan ja Lohjan kaupungintalon Fazer Amica ruokalan henkilöstö.

Tuomaristo

Tämän vuoden tuomaristoon kuuluivat: Minna Ermala (matkailupäällikkö, Lohjan kaupunki), Mika Kortelainen (johtaja, Laurea AMK), Tom Gammals (toimitusjohtaja, Novago Yrityskehitys), Pasi Hotti (puheenjohtaja, Lohjan Yrittäjät ry), Päivi Kallo (päätoimittaja, Länsi-Uusimaa), Pekka Puistosalo (elinvoimajohtaja, Lohjan kaupunki), Sari Heikkilä (puheenjohtaja, Lohjan Oppaat ry), Sanna Maula (yrittäjä, Vuoden 2017 matkailuyrityksen edustaja)