Jos suomalaiset käyttävät paljon rahaa sekä joulunviettoon että joululahjoihin, ei se seuraavakaan viikko kaikista säästelijäin ole, sillä silloin vuorossa on Uuden Vuoden aatto ja vuoden 2019 vastaanotto. Siinä missä jouluun käytetään hieman alle 300 euroa ja joulupäivänä hiljennytään joulunviettoon niin Uutena Vuonna rahaa käytetään sitten ilon ja riemun juhlaan ja yhä vieläkin myös rakettien ampumiseen.

Vaikka rakettien ampuminen on nykyaikana saanut paljon vastalauseita, yhä noin joka neljäs perhe niitä ampuu ja tänäkin vuonna kokonaismäärä ylittänee 300 000 tonnia ilotulitteita, joista suosituimpia ovat padat ja ilmapommit.

Rahat loppu – mistä juhlanainekset?

Kaverilta ei aina voi lainata, joten onneksi pikavippi on aivan hyvä keino rahoittaa vuodevaihteen ilakointi.

Monet pikavipit alkavat sadasta eurosta ja tarpeesta riippuen on saatavilla jopa tuhansia euroja lainarahaa, jopa ilman reaalitakausta. Eri lainanmyöntäjät antavat myös erilaisia korkovapaita kuukausia, ensimmäistä nostoa ilman kuluja ja pääset itse määrittelemään, kuinka paljon lyhennät lainaasi kuukausittain.

Pikavippi on nimensä mukaisesti nopeasti omalle tilille saatavissa oleva laina, joka nopeimmillaan on käytettävissä saman eli hakupäivän aikana. Jossain tapauksissa voit samalla myös yhdistää vanhoja lainojasi ja maksaa vain yhtä lainanmaksuerää kuukaudessa.

Uutena vuonna nautitaan

Mitä kuuluu tämän vuoden Uuden Vuoden juhlintaan yleisesti? Perinteiseen uudenvuoden juhlintaan kuuluu usein ilotulitteiden ja shampanjan tai kuohuviinin lisäksi ruoka. Erityisesti perunasalaatti, ranskalaiset perunat ja nakit ovat tuttu näky monen uuden vuoden pöydässä. Tarjottavaksi uudenvuoden juhliin sopivat myös rento pizzabuffet tai texmex-henkinen noutopöytä.

Uudenvuoden menu voi olla myös juhlavampi: pienistä suolaisista cocktailpaloista, herkullisista gourmetburgereista ja näyttävästä juustokakusta syntyy kokonaisuus, jonka siivittämänä kelpaa ottaa uusi vuosi vastaan. Jos sitten haluaa vielä tässä vaiheessa kehittää jotain aivan uutta juhlapöytään, Google toimii hyvänä apulaisena.

Aikuisten vuodenvaihteen juhlintaan kuuluu usein myös kuplivan juoman maistelu ja siihen toimii hyvänä apulaisena vuonna 2017 Viinilehden artikkeli, joka käsitteli erilaisia kuplajuomia vuodenvaihteeseen. Myös lapsille on saatavilla lasten kuplivia juhlajuomia, jotka luonnollisestikin ovat täysin alkoholittomia mutta tuovat myös lapsille juhlavuutta juomavalikoimaan.

Turvallisen ilotulituksen muistilista

Ilotulitteita saa käyttää uudenvuoden yönä kello 18–02 välisenä aikana. Huomioi lisäksi kuntakohtaiset mahdolliset rajoitukset, esim. keskusta-alueilla käyttöä saatetaan rajoittaa.

Ilotulitteita ei saa luovuttaa alle 18-vuotiaille eikä päihtyneille. Suojalasien käyttö on pakollista, ja muidenkin suojainten käyttöä suositellaan. Ilotulitteet on säilytettävä alaikäisten ulottumattomissa lukitussa, kuivassa ja viileässä paikassa. Ohjeiden vastainen käyttö on ehdottomasti kielletty, se saattaa aiheuttaa pysyvän vakavan silmä- tai palovamman tai vaatteiden syttymisen. Tarkista, ettei tuote ole vaurioitunut. Vaurioitunutta tuotetta ei saa käyttää eikä yrittää korjata, vaan se tulee palauttaa ostopaikkaan.

Aseta raketti pystyyn tuettuun telineeseen tai putkeen. Poista tulilangan suojus, jos sellainen on. Oikaise tulilanka, sytytä se ja poistu välittömästi paikalta. Tulilangan paloaika on noin 4–10 sekuntia. Sytytä tulilanka ainoastaan sen päästä käsi suorana ja poistu välittömästi tuotteen luota vähintään 20 metrin etäisyydelle. Tikku seuraa raketin mukana, sitä ei saa kiinnittää tiukasti lähtöalustaan.

Jos tuote ei toimi sytytyksen jälkeen, tuotetta ei saa sytyttää uudelleen, eikä sen läheisyyteen saa mennä 10 minuuttiin. Palauta toimimaton tuote ostopaikkaan. Lähde: Tukes