Nykyään meidän ei tarvitse ostaa kaikkea tarvitsemaamme omaksi. Meistä monet ajavat autoliikkeen rahoittamalla autolla, asumme vuokralla ja saatamme myös vuokrata remonttia varten työkoneet. Kaikkea ei kannata omistaa.

Mikä ero on vuokra- ja leasing-sopimuksella?

Vuokrasopimus on oikeudellinen sopimus, jossa omaisuuden omistaja (vuokranantaja) antaa toisen osapuolen (vuokralainen) käyttöön omaisuuden tietyksi ajaksi maksua vastaan. Leasingsopimus puolestaan on rahoitussopimus, jossa omaisuuden omistaja (leasingantaja) antaa toisen osapuolen käyttöön omaisuuden tietyksi ajaksi maksua vastaan, mutta tällä toisella voi olla mahdollisuus hankkia omaisuus sopimuskauden päätyttyä.

Autokaupassa on hyvä huomioida, että leasing-sopimus ei aiheuta auton haltijalle mitään osamaksuvelkaa, mikä taas on tuloksena, kun auto hankintaan rahoituksella, Nykyään autoliikkeet ovat ottaneet omaan tarjontaansa myös mahdollisuuden saada auto kuukaudeksi tai vaikkapa vuodeksi käyttöön.

Remontti vuokralaitteilla

Jos on kätevä käsistään voi säästää isoja summia vuokraamalla remonttitarpeen laitteet kuten minikaivurin, betonimyllyn, maantiivistäjän ja monet pienemmät koneet ja laitteet, kuten runkonaulaimen. Näitä laitteita ei normaalioloissa kotona käytetään ja laitteiden hintojen ollessa satasia tai tuhansia euroja, voi vuokraaminen olla hyvä vaihtoehto. Konevuokraamoista löytyy laaja tarjonta kalustoa jokaiseen työvaiheeseen, eivätkä työkalut jää remontin jälkeen tarpeettomina kotinurkkiin. Toisaalta, jos itsellä ei ole taitoja, on kenties parasta tilata työ suoraan paikalliselta ammattilaiselta ja saada työ valmiiksi ja tehtyä, heti ensimmäisellä kerralla. Aina se itsetehty ratkaisu ei ole remonttien kohdalla se paras vaihtoehto.

Oma asunto vai vuokralle?

Päätös oman asunnon hankinnasta tai vuokraamisesta riippuu monista tekijöistä ja henkilökohtaisista tilanteista. Eikä siihen ole vain yhtä oikeata vastausta.

Oman asunnon hankkiminen vaatii yleensä suuremman taloudellisen sitoumuksen kuin vuokraaminen. Täytyy harkita omaa taloudellista tilannetta, luottokelpoisuutta, mahdollisuutta saada asuntolainaa ja kykyä selviytyä asuntolainan lyhennyksistä ja muista asumiskustannuksista. Vuokraaminen voi olla joustavampi vaihtoehto taloudellisesti epävarmoina aikoina tai jos halutaan säilyttää taloudellinen liikkumavara.

Oman asunnon omistaminen voi tarjota joitain etuja, kuten mahdollisuuden rakentaa omaisuutta ja sijoittaa tulevaisuuteen, mahdollisuuden muokata asuntoa omien mieltymysten mukaan, verohyötyjä tai tunteen vakaudesta ja pysyvyydestä.

Vuokraaminen tarjoaa yleensä suurempaa joustavuutta ja liikkuvuutta. Vuokra-asunnon voi vaihtaa helpommin ja nopeammin kuin myydä omistusasunto. Vuokraaminen voi olla houkutteleva vaihtoehto, jos suunnitelmissa on muutto tai jos halutaan säilyttää joustavuus työ- tai elämäntilanteiden muuttuessa.
Pitkän aikavälin suunnitelmat ja elämäntilanteet voivat myös vaikuttaa päätökseen. Jos suunnittelet asumista tietyllä alueella pitkään, omistusasunto voi olla houkutteleva vaihtoehto. Jos kuitenkin suunnittelet muuttoa tai elämäntilanteesi on epävarma, vuokraaminen voi olla järkevämpi vaihtoehto.

KO