Wärtsilä Oyj Abp lahjoitti tiistaina 12.2.2019 vuorineuvos Petter Forsströmin muotokuvan Lohjan kaupungille. Luovutus tapahtui Lohjan kaupungintalo Monkolassa ja paikalla olivat Wärtsilän konsernijohtaja Jaakko Eskola, Wärtsilän viestintäjohtaja Atte Palomäki, Lohjan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jussi Patinen, kaupunginjohtaja Mika Sivula sekä museoamanuenssi Leena-Maija Halinen. Lisäksi tilaisuuteen osallistuivat vuorineuvos Georg Ehrnrooth (vuonna 1979 Oy Lohja Ab:n toimitusjohtajaksi) ja Vuorineuvos Petter Forsströmin ammattikoulut -säätiön puheenjohtaja Max van der Pals.

Petter Teodor Forsström syntyi marraskuun 7.päivä 1877 Särkisalossa ja kuoli 90 vuotiaana vuonna 1967 Lohjalla. Lohjalle oli melkoinen onni, että Forsström myöhästyi siitä työstä, mitä varten hän alun perin 20 vuotiaana palasi Suomeen töihin. Hänen piti mennä panimomestariksi, mutta tarinat kertovat hänen myöhästyneen siitä, ja sen sijaan hänelle tarjottiin isoveljensä Fredrikin paikkaa Virkkalassa avattavassa Kalkkitehtaassa, koska tuntui, ettei hänen veljensä oikein pärjännyt tehtävässä. Loppu onkin paikallishistoriaa ja Forsström oli 65 vuotta Oy Lohja Ab:n toimitusjohtaja ja sen päälle vielä viisi vuotta yrityksen hallituksessa.  Petter Forsströmin jälkeen Lohjan Kalkkitehdas Oy:n johtajaksi tuli hänen veljenpoikansa, diplomi-insinööri Börje Forsström 1962.

Nyt Lohjalle palaava muotokuva saa oman paikkansa Lohjan kaupungin kiinteistön seinällä, joskin kaupunginjohtaja Mika Sivula ei vielä uskaltanut kertoa, minne taulu sijoitetaan, mutta ajatuksena on, että taulu on yleisön nähtävillä jossain päin Lohjaa.

Maalauksen tekijä: Verner Thomé v 1938.

Verner Thomé (4. heinäkuuta 1878 Alajärvi – 1. kesäkuuta 1953 Helsinki) oli suomalainen taidemaalari.Thomé opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1898–1899 sekä Baijerin kuninkaallisessa taideakatemiassa Münchenissä 1901–1902. Hän debytoi Helsingissä vuonna 1903. Verner Thomé kuului Septem-ryhmään. Hän oli impressionistinen valomaalari, jonka maalausten aiheena olivat muun muassa rantanäkymät ja lapset. Hän kokeili myös pointillismia.Thomé toimi aktiivisesti myös yhteiskunnallisissa luottamustehtävissä. Thomén isä oli metsänhoitaja Johan Henrik Thomé. Hänen veljistään Valter ja Ivar ryhtyivät arkkitehdeiksi, William Thomé puolestaan jatkoi isänsä jalanjälkiä metsänhoitajana. Veljet murhattiin Suomen sisällissodan aikana Vihdissä. Ote taiteilijasta Wikipediasta.

Vuorineuvos Petter Forsström on varmasti ristiriitainen hahmo Lohjan lähihistoriassa, mutta hänen vaikutustaan Lohjan kehitykselle ei voida vähätellä. Hänen ja tehtaan toiminnan ansiosta meillä on naapurissa Inkoon satama ja monet paikalliset yhdistykset olivat tehtaan suosiossa sotavuosien jälkeen ja mm. Lohjan sähkölaitos oli tehtaan peruja.

Jo 1920-luvulla kalkkitehdas alkoi rakennuttaa asuntoja ja tukea niitä työntekijöitä sekä virkailijoita, jotka itse rakensivat omakotitaloja. Vuodesta 1930 lähtien Virkkalassa oli sairaala, jonka lähes kaikki menot kalkkitehdas maksoi. Petter Forsström oli aina vakuuttunut siitä, että koulutus oli yksi tärkeimmistä peruskivistä, joille nuori ihminen saattoi rakentaa elämänsä. Siksi hän jo vuonna 1927 perusti Lohjan kalkkitehtaan konepajakoulun, Lohjan seudun ensimmäisen ammattioppilaitoksen. (Tekstiote Petter ja Margit Forsströmin säätiön kotisivuilta)

Muotokuvan luovutustilaisuudessa Oy Lohja Ab:n nykyisen omistajan Wärtsilä Oyj:n konsernijohtaja Jaakko Eskola allekirjoitti luovutuskirjan yhdessä kaupunginjohtaja Sivulan kanssa ja vuorineuvos Georg Ehrnrooth muisteli niitä vaikeita aikoja, jotka pakottivat Virkkalan tehtaan sulkemiseen.

Kuvassa vuorineuvos Georg Ehrnrooth (vuonna 1979 Oy Lohja Ab:n toimitusjohtajaksi), vuorineuvos Petter Forsströmin ammattikoulut -säätiön puheenjohtaja Max van der Pals sekä Wärtsilän konsernijohtaja Jaakko Eskola.

– Suomen rakennusteollisuuden sementintarve puolittui samoihin aikoihin, kun halpaa sementtiä alkoi tulla Suomeen Venäjältä ja Ruotsista. Lohjan kalkkitehtaan pääaines louhittiin Lohjanjärven alta nykyisen Nordkalkin toimesta ja kalkinhinta nousi huomattavasti korkeammaksi kuin kilpailijoiden avolouhostoiminnasta saatu kalkkikivi. Ehrnrooth kertoikin, että Oy Lohja Ab olisi kenties selvinnytkin taloudellisesta tilanteesta, mutta Partek ei. Oy Lohja Ab jatkaa yhä jurisdisesti olemassa oloaan vaikkei sillä mitään toimintaa enää olekaan.

Petter ja Margit Forsströmin säätiö 75 vuotta

Kalkkitehtaan muistot elävät vielä kuitenkin vahvasti paikallisesti niin marttaliikkeen kautta kuin Oy Lohja Ab:n eläkeläisyhdistyksen kautta, jossa vielä tänäkin päivänä on noin 400 jäsentä. Petter ja Margit Forssströmin säätiö täyttää tänä vuonna 75 vuotta. . Säätiö muistaa juhlavuoden kunniaksi Lohjan nuoria, tarjoamalla kaikille Lohjan yläkoululaisille geologisen kierroksen Tytyri Elämyskaivoksessa. Lohjan yläkoulujen lisäksi Tytyriin pääsevät Jalavan erityiskoulu, Särkisalon alakoulu Salosta sekä Dalsbruks skolan, Kimitonejdens skolan ja Kemiönsaaren keskuskoulun yläkoululaiset Kemiönsaaresta. Yhteensä kevään 2019 aikana geologisen kierroksen kokee noin 2300 oppilasta. Kaikkiaan kierroksia toteutetaan lähes 80 kevään aikana. Säätiö mahdollistaa myös koululaisten bussikyydit kouluilta kohteeseen.

Petter ja Margit Forsströmin säätiön tarkoituksena on niillä paikkakunnilla, joissa Oy Lohja Ab ja Karl Forsström Ab on harjoittanut toimintaansa, hankkia eläkeläisasuntoja, auttaa virkistyksen ja levon tarpeessa olevia henkilöitä sekä säätiön hallituksen päätöksellä tukea ja edistää Martta-toimintaa, nuorten opiskeluintoa sekä laulu- ja musiikki-intressejä. Säätiö jakaa mm. opintoavustuksia ammattikoulu-, ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opintoihin. Hakijan tulee olla kirjoilla / yhdistyksen tulee toimia Lohjalla, Kemiönsaaressa tai Särkisalossa.

Tytyrin Elämyskaivos

Tytyri Elämyskaivos toimii Nordkalkin aktiivisen kalkkikaivoksen yhteydessä Lohjalla. Kalkkikaivoksen uumeniin – 110 tasolle maan alle, avattiin kaivosmuseo jo vuonna 1988. Vuonna 2017 kohde uudistettiin ja avattiin yleisölle Tytyri Elämyskaivoksena. Tytyri Elämyskaivoksessa on opastettuja kierroksia ympäri vuoden ryhmille ja yleisökierroksia ilman ennakkovarausta viikonloppuisin ja kesäisin useita päivittäin. Elämyskaivoksessa on vaihtuvia valo- tai taidenäyttelyitä, juhlapaikka Tytyrisali erilaisille tilaisuuksille ja lisäksi järjestetään teemallisia kierroksia kuten Tyyra- kierrokset pienemmille asiakkaille, pimeitä kierroksia sekä pääsiäis- ja Halloween – kierroksia. Tytyri Elämyskaivoksen toimintaa pyörittävät Lohjan kaupungin matkailu- ja museoyksiköt. Oppaina toimivat Lohjan Oppaat ry:n Tytyri kohdeoppaat.

Geologinen erikoiskierros on kehitetty GTK:n geologisen näyttelykokonaisuuden ympärille. ”Koululaisten geologisella kierroksella pääsee aikamatkalle aina mammuttien asuttamaan Suomeen saakka. Mammuttien aikakaudelta matkataan jääkauden jälkeisten hylkeenpyytäjien maailmaan, kuullaan kivikautisista löydöksistä, rautakauden aarteista ja päädytään nykyaikaisen kaivosteollisuuden teknologisiin ihmeisiin. Kierroksen aikana syvennytään geologiaan tarkemmin mm. kehittämällä geologin taitoja erilaisilla työpajoilla. Tehtävinä on kivien ja mineraalien tutkimista ja tunnistamista mikroskoopeilla ja muilla menetelmillä, kullanhuuhdontaa ja korukivien etsintää. Kierroksen päätteeksi ryhmä pääsee vielä näkemään Tytyrin Elämyskaivoksen 100m syvän ja 100m leveän kaivoslouhoksen äärellä ainutlaatuisen valoteoksen.” Kierroksen aikana oppilaat kuulevat myös Petter Forsströmistä, ”Kalkkipetteristä”.

Säätiön toiminta tänä päivänä noudattaa vahvasti sitä perintöä, minkä Petter Forsström aikanaan on vahvana teollisuus- ja kunnallisvaikuttajana halunnut tuoda paikkakunnalle. Kevään 2019 kierrokset koululaisille ovat upea tilaisuus syventää koulujen geologista opetusta.

Kalkkipetterin alue nykyään

Kalkkipetterin tehdas on sammunut 90-luvulla, mutta alue on yhä vireä teollisuus-ja yritysalue, joka on jakautunut kahteen osaan: teollisuusalueeseen ja vanhaan pääkonttoriin sijoittuvaan toimistohotelliin. Alueella on useita kymmeniä toimivia yrityksiä

www.kalkkipetteri.fi