Kuinka paljon sinä arvostat omaa terveyttäsi ja sen ylläpitoa? Kuinka paljon arvostat sitä, että yhteiskunta mahdollistaa monipuoliset terveys- ja sosiaalipalvelut, ilman että sinun on otettava kalliita vakuutuksia tai maksettava isoja lääkärikuluja jo pelkästä tarkastuksesta? Tiesitkö, että jokaisessa maassa eivät asiat ole niin hyvin kuin meillä Suomessa, ja miten asiat ovat tulevaisuudessa, niitä asioita päätetään jatkossa hyvinvointialueissa.

Hyvinvointialueet ovat aivan uutta suomalaisessa yhteiskunnassa. Niiden tuloon vaikutti pääasiassa yksi asia: raha. Nykyinen malli, jolla Suomessa hoidetaan hyvinvointiamme on tullut tiensä päähän, ja on aika tehdä muutoksia. Olemme saaneetkin lukea jo vuosia sote-asioista, ja miten tulevaisuudessa pyritään varmistamaan, että suomalainen yhä edelleen pääsee lääkäriin ja saa tarvitsemansa hoidon, ilman että sen kustannukset nousevat kansalaisille.

Miksi aluevaalit?

Tästä ja paljosta muusta on kyse aluevaaleissa. Valitettavasti vain tällä kertaa joudumme käymään vaaliuurnilla koronan jyllätessä, joten ehdokkaiden tapaaminen toreilla ja erilaisissa tapahtumissa on tullut mahdottomaksi, mutta toivottavasti olet jaksanut etsiä oman ehdokkaasi, ja olet käyttämässä äänesi – pienilläkin paikkakunnilla on sananvaltaa alueellisesti – kunhan äänestämme.

79 valtuutettua

Omalla hyvinvointialueellamme valitaan 79 valtuutettua listalta, joka kattaa ehdokasnumerot 2-749.  Mukana ovat listat: Valta kuuluu kansalle, Perussuomalaiset, Kansallinen Kokoomus, Liike Nyt, Suomen Sosiaalidemokraattinen Puolue, Suomen Kommunistinen Puolue, Vihreä Liitto, Vasemmistoliitto, Kristallipuolue, Liberaalipuolue, Suomen Keskusta, Eläinoikeuspuolue, Svenska folkpartiet i Finland, Piraattipuolue, Suomen Kristillisdemokraatit sekä Uudenmaan sitoutumattomien Länsi-Uudenmaan yhteislista. Aluevaalien vaalitapa on suhteellinen, avoin listavaali samalla tavalla kuin kuntavaaleissa. Suhteellinen vaalitapa tarkoittaa sitä, että puolue saa valittavaan toimielimeen, tässä tapauksessa aluevaltuustoon paikkoja samassa suhteessa kuin se saa ääniä vaaleissa. Jos puolue saa noin 20 % vaaleissa annetuista äänistä, sen tulisi saada myös noin 20 % jaettavina olevista paikoista. Suhteellisuus toteutetaan aluevaaleissakin ns. d’Hondt’in menetelmällä, jota meillä käytetään jo eduskuntavaaleissa, kuntavaaleissa ja europarlamenttivaaleissa.

Iso vastuu

Uusilla valtuutetuilla tulee olemaan iso vastuu isolla alueella, ja toivottavasti valitsemme sellaisia henkilöitä, jotka osaavat nähdä kokonaisuuksia, eivätkö jää kiinni yksityiskohtiin. Aluevaalit järjestetään, koska uudistuksia on pakko tehdä – ja siellä missä tehdään uudistuksia, on aina myös muutosvastarintaa, niin myös tässä tapauksessa.

Nyt ei kuitenkaan pidä miettiä syitä, mikset äänestäisi, vaan kuka olisi sellainen henkilö, johon luotat ottamaan vastuun alueemme terveydenhuollosta, sosiaalipalveluista ja näiden jatkuvuudesta alueellamme?

KO