Päätoimittaja

Aluevaalit (sotevaalit) ovat tulossa

Vuosi 2021 on kohta ohi, ja iloitsemme vuoden vaihdetta. Ykkös-Lohja toimitus on vielä talvilomilla, mutta palaamme täyteen vahvuuteen heti ensi vuonna, ja ensimmäinen lehtemme jaetaan taas vanhaan tapaan keskiviikkona 12.1.2022. Nykyään Ykkös-Lohja on ainoa paikallinen lehti, joka tavoittaa talouksia kaikkialta Lohjalta, sillä se on ainoa paikallinen kaupunkilehti, jota Länsi-Uudenmaan Mainosjakelu jakaa niin Lohjan keskustaan, kuin Virkkalaan ja Kirkniemeen, Pohjois-Siuntioon, Sammattiin, Saukkolaan, Nummelle, Nummi-Pusulaan ja Nummelaan – joka viikko. Joka viikko Ykkös-Lohja painetaan Salon lehtitehtaalla ja lähetetään sieltä Lohjalle, mistä jakelijat jakelevat 34 200 lehteä joka viikko, ja kerran kuukaudessa vielä laajennettuna Vihtiin ja Karkkilaan eli 44 200 lehteä – seuraavan kerran muuten 19.1.2022 – tämä kaikki tekee Ykkös-Lohjasta myös otollisen markkinointimedian aluevaaliehdokkaille ja puolueille – yhdellä lehdellä koko alueelle!

Tammikuun vaalit

Tammikuussa pidetään Suomen ensimmäiset aluevaalit, joissa valitaan aluevaltuustot hyvinvointialueille. Tähän asti kuntien vastuulla on ollut sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen. Jatkossa niistä vastaavat hyvinvointialueet. Hyvinvointialueella on itsehallinto, ja ylintä päätösvaltaa alueen asioissa käyttää aluevaltuusto.

Miksi kannattaa äänestää?

Nyt päätetään siitä, ketkä päättävät oman alueemme hyvinvoinnin isoista päätöksistä. Meidän oma alueemme on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, joka muodostuu Uudenmaan maakuntaan kuuluvista Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin kunnista.

Näissä vaaleissa valitaan edustajat aluevaltuustoihin. Tähän asti kuntien vastuulla on ollut sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen. Jatkossa niistä vastaavat hyvinvointialueet. Hyvinvointialueella on itsehallinto, ja ylintä päätösvaltaa alueen asioissa käyttää aluevaltuusto.

Hyvinvointialueella on itsehallinto, ja jokaisella hyvinvointialueella on oma aluevaltuusto. Aluevaltuusto tekee hyvinvointialueella päätökset esimerkiksi vanhusten hoidosta ja terveyskeskusten sekä paloasemien toiminnasta.

Miten aluevaalit toimitetaan?

Aluevaaleissa vaalipiirinä on hyvinvointialue. Ehdokkaat asetetaan koko hyvinvointialueelle, äänestäjät äänestävät vain oman hyvinvointialueensa ehdokkaita ja tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti.

Aluevaalien vaalitapa on suhteellinen, avoin listavaali samalla tavalla kuin kuntavaaleissa. Suhteellinen vaalitapa tarkoittaa sitä, että puolue saa valittavaan toimielimeen, tässä tapauksessa aluevaltuustoon paikkoja samassa suhteessa kuin se saa ääniä vaaleissa. Jos puolue saa noin 20 % vaaleissa annetuista äänistä, sen tulisi saada myös noin 20 % jaettavina olevista paikoista. Suhteellisuus toteutetaan aluevaaleissakin ns. d’Hondt’in menetelmällä, jota meillä käytetään jo eduskuntavaaleissa, kuntavaaleissa ja europarlamenttivaaleissa.

Vaalilehdet 12. ja 19.1.2022

Nyt ehdokkailla on vielä hyvin mahdollista saada oma vaalimainos ensin 12.1. 34 200 talouden jakelulehteen ja sitten viikon päästä vielä 19.1. 44 200 talouden lehteen, jolloin lehti siis tavoittaa koko alueen Siuntion pohjoisesta Karkkilaan!

Ensimmäisten aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022.

Mahdolliset vapaat mediatilat on hyvä varata mahdollisimman pian Ykkös-Lohjan mediamyynnistä:

Bo Lindqvist, p. 044-9835 104, bo@ykkoslohja.fi (också på svenska)
Kari Oksanen p. 0400-733 469, kari@ykkoslohja.fi