Yrittäminen on monelle yrittäjälle elämäntapa. Siihen on voitu syntyä, jos omassa perheessä on aiemminkin ollut yrittäjiä, tai se on tullut elämisen myötä.

Jokainen yrittäjä on erilainen

Kaikki yrittäjät eivät todellakaan ole samanlaisia, ja jokaisen yrittämisen syyt ja tavoitteet ovat erilaiset. Toisilla on selvät suunnitelmat tuleville vuosille, kun taasen monet yrittäjät ovat siirtyneet palkkatöistä yrittäjiksi jatkaen samoja töitä, ja voi olla, että he eivät ole koskaan suunnitelleet varsinaista yritystoimintaa.

Suomessa suurin osa yrityksistä on pieniä yrityksiä, henkilöyrityksiä. Samanlainen tilanne on monessa muussakin maassa, mutta Suomessa tämä korostuu, koska maamme väkiluku on pieni, eikä niitä isoja yrityksiä riitä jokaiseen kaupunkiin, tai ei ainakaan niitä ns. kasvuyrityksiä. Tästä syystä Suomessakin on alueita, jotka hiljentyvät vähitellen, vaikka vielä muutamia vuosikymmeniä sitten ne olivat Suomen vilkkaampia teollisuuskaupunkeja.

Yrittäjyyden aloittaminen

Useimmat yrittäjät ovat valinneet yrittäjyyden, mutta osa yrittäjistä ovat joutuneet osittain pakolla valitsemaan tiekseen yrittäjyyden, siksi toivonkin, että jokainen yrittäjä myös kouluttautuisi, tai ainakin kävisi yrittäjäkursseilla.

Yrittäminen on paljon muutakin kuin oman ammatin osaamista ja tekemistä. Yrittäjä on kokonaisvaltaisesti vastuussa kaikesta yrityksensä tekemisestä, myös silloin kuin yrityksellä on työntekijöitä, ja kenties useampia toimipisteitä.

Monesti myös puhutaan siitä, että yrityksen pitäisi kasvaa ja kehittyä, tuottaa enemmän voittoa – samalla kyllä tiedetään, että iso osa yrityksistä laittaa lapun luukulle jo parin vuoden toiminnan jälkeen, ja vain harvat ovat toiminnassa vielä viiden vuoden jälkeen.

Yrittäjän päivä

Valtakunnallista Yrittäjän päivää on vietetty vuosittain syyskuun 5. päivänä vuodesta 1997 alkaen. Yrittäjän päivän takana on Yrittäjän Päivä -säätiö, jonka toiminnan tarkoituksena on yrittäjätoiminnan tukeminen ja yrittäjyyden arvostuksen edistäminen.

Tämän vuoden Yrittäjän päivän teemoissa korostuu yrittäjätarinat ja yrittäjien ylpeys.

Vuonna 2023 yrittäjänpäivän vastaavina järjestäjätahoina toimivat yhdessä Suomalaisen Työn Liitto ja Perheyritysten Liitto.

  • Ylpeästi yrittäjä​​
  • Yrittäminen on yhteistyötä​​
  • Valinnoillasi on väliä ​​
  • Sitoutunut työllistämään Suomessa ​​
  • Kotimaisen omistamisen puolesta

Lohjalainen yrittäjä

Olen tutustunut näiden reilun 20 vuoden lohjavuoden aikana kymmeniin paikallisiin yrityksiin ja yrittäjiin. Nähnyt kuinka yritykset ovat kasvaneet, kuinka osa on sulkenut ovensa, ja osa myyty eteenpäin.

Yrittäminen on täynnä tarinoita, onnistumisia ja epäonnistumisia, mutta yrittäjät luovat pohjan kaikelle muulle.

Autetaan yhdessä meitä kaikkia tukemalla paikallisuutta, ostamalla mahdollisuuksien mukaan paikallisesti ja käyttämällä paikallisia palveluita, näin autamme koko aluettamme voimaan paremmin.

KO