Rea Rahola-Liukkonen, Jani Meling ja Suvi Eriksson Luksian kampuksella

Yksinyrittäjäakatemia on Luksian aikuiskoulutusta ja on tarkoitettu pääosin yksin yrittäville yrittäjille, joilla jo on oma y-tunnus ja yritys. Yritys voi olla uusi tai vanha, mutta akatemian tähtäämä yrittäjyyden ammattitutkinto antaa yrittäjälle työkaluja oman yritystoiminnan kehittämiseen. Me kävimme haastattelemassa tulevan kauden kahta opiskelijaa, joilla molemmilla on valmiit yritykset, joita he haluavat kehittää edelleen.

Yksinyrittäjäakatemia on noin vuoden kestävä yrittäjälle maksuton koulutusohjelma, jossa yrittämisen keskeisiä asioita käsitellään yksinyrittäjän näkökulmasta. Opiskelijat kokoontuvat aina kuukausittain oppimaan keskustelevien luentojen, vertaispuheenvuorojen ja workshoppien myötä. Kouluttajina toimivat Uudenmaan Yrittäjien jäsenyrittäjistä valitut asiantuntijat sekä Luksian kouluttajat. Merkittävä osa Yksinyrittäjäakatemian ajatusta on verkoston luominen: koulutusohjelmaan osallistuvat, yrittäjämentorit sekä asiantuntijakouluttajat muodostavat vahvan ryhmän.

Hybridiyrittäjyys on nykypäivää

Mikä on hybridiyrittäjä? Hybridiyrittäjä on sellainen yrittäjä, jolla on omaa yritystoimintaa mutta myös sen lisäksi palkkatyö. Kumpi sitten on päätulonlähde, riippuu yrittäjästä itsestään. Haastattelemamme kaksi yrittäjää ovat molemmat kausiyrittäjiä, joiden omat perheet ovat myös mukana yritystoiminnassa, joko työtä tekemässä, tai osakkaina.

– Oma yritystoimintani alkoi viisi vuotta sitten, mutta taustalla oli yli 20 vuoden ura alalla, ja sitä kautta hyvinkin valmiit verkostot oman yritystoiminnan aloittamiseksi, kertoo Rea Rahola-Liukkonen, joka vetää kolmea Pingviini-jäätelökioskia sekä Lohjanjärvellä olevaa Houseboat Lohjan Helmeä.

– Myös mieheni on mukana yritystoiminnassa, ja olemmekin jakaneet vastuut omien vahvuuksien mukaisesti. Toimintamme on kuitenkin sesonkipainotteista, eli teemme tuloksen huhtikuusta syyskuuhun välisenä aikana, ja tämän koulutuksen kautta toivomme saavamme ideoita talvellekin. Tällä hetkellä olen muualla töissä talvikauden. Koulutukselta odotamme myös verkostoitumista, uuden oppimista, sekä totta kai motivaatiota eteenpäin. Tavoitteena on kuitenkin oman liiketoiminnan kehittäminen ja kasvattaminen, kertoo Rea.

Monille yksinyrittäjäakatemian opiskelijoille nämä samat asiat ovat olleet vuosien varrella se tavanomaisin syy lähteä koulunpenkille. Uuden oppiminen ja samalla oman yritystoiminnan kehittäminen toisten yrittäjien sparrauksen kera ja mentorin oppien ja keskusteluiden tuki on jotain sellaista, minkä saaminen ilman tätä koulutusta voisi olla jopa mahdotonta. Koulutus tarjoaa hyvät työkalut oman yrityksen suunnitelmallisempaan toimintaan.

-Olen kouluttanut yrittäjiä markkinoinnin perusteisiin muutaman vuoden ajan yrittäjäakatemiassa, ja joka vuosi yrittäjät ovat päässeet kertomaan myös omia tarinoitaan ja esittämään omia ongelmakohtiaan. Varsinkin mentorointisuhteissa olen saanut itsekin kasvaa ja oppia lisää, kertoo yksinyrittäjäakatemian yksi kouluttaja, mentori ja yrittäjä Kari Oksanen.

Tänä vuonna koulun penkille palaa myös monelle lohjalaiselle tuttu teatterimies, opettaja ja nykyään myös ravintoloitsija Jani Meling, joka toteutti Anu siskonsa kanssa oman unelmansa ravintolan ostamisesta ostaessaan Seija Virolaiselta perinteikkään lauttaravintola Kaljaasin.

-Oma ravintola on ollut unelmana jo vuosia, ja nyt Anun kanssa siitä tuli todellisuutta. Itselläni on kyllä vuosien koulutushistoria, mutta ei yrittäjänä, joten kun tämä kurssi tuli mahdolliseksi, ajattelin että mikä ettei. Syyt ovat aika lailla samat kuin Reallakin. Tietotaidon lisääminen, yrittäjänä olemisen haasteiden käsittele ryhmässä – uskon, että tulen saamaan paljon oppia ja tukea tulemaan koulutuksen kautta, kertoo Jani.

-Lisää tietotaitoa tarvitaan myös sen vuoksi, että tänä syksynä lähdin mukaan myös olutravintola Opus K:n tulevaisuuteen Riku Lomanin kanssa. Tämä tarkoittaa, että normaalin virkatyöni lisäksi olen mukana sesonkiluonteisessa lauttaravintolassa, sekä läpi vuoden avoinna olevassa olutravintolassa. Onneksi olen kuitenkin saanut molempiin loistavat kumppanit sekä löytänyt luotettavia työntekijöitä, jotta tällainen oman tyylinen hybridiyrittäjyys on yleensäkään mahdollista, jatkaa Jani.

Sekä Rean että Janin lapset ovat myös mukana liiketoiminnassa, jopa siinä mittakaavassa, että Rean pojat ovat osakkaina hänen yrityksessään, ja Janin tytär on ollut töissä Rean kioskilla ja nyt tulevaisuudessa myös Janin ravintolatoiminnassa.

Yrittäjä tarvitsee tietoa sekä vertaistukea

Siinä missä Luksian ja Uudenmaan Yrittäjien järjestämä koulutus tarjoaa mukaan tuleville yrittäjille oppia yrittäjyyden tueksi, se tarjoaa myös sitä vertaistukea ja rahassa mittaamatonta mentoritoimintaa, mitä sekä uudet että vuosia yritystään vetäneet tarvitsevat. Monet yritystoiminnan perustoimet ovat tulleet monelle yrittäjälle tutuksi yritystoiminnan aikana, mutta läheskään kaikki eivät ole tutustuneet digitalisuuden mahdollisuuksiin, tuotteistamiseen, myyntiin ja markkinointiin sekä oman toiminnan kehittämiseen ennen koulutusta.

Yrittäjäkoulutus tässä yksinyrittäjäakatemiassa kattaa yritystoiminnan monet alueet tasapuolisesti ja asiantuntevasti. Noin vuoden kestävä koulutus jakautuu tasaisesti ja antaa yrittäjälle täyden mahdollisuuden osallistua koulutukseen oman yritystoiminnan ohessa. Lähipäiviä on vain kerran kuukaudessa ja mentorin tapaamiset ovat täysin yrittäjän ja mentori välisiä asioita. Mutta mikäli yrittäjä haluaa kehittää sekä omaa toimintaansa, että yritystoimintaa, tarjoaa yksinyrittäjäakatemia siihen monipuoliset työkalut, joista yrittäjä voi ottaa ne osat, joista hän tuntee saavansa parhaan avun itselleen.

Koulutus alkaa lokakuussa ja vielä ehdit mukaan

Yksinyrittäjäakatemia alkaa torstaina 6.10.2022 klo 9.00. Koulutuksen aihealueita ovat:

• Kestävää tulevaisuutta rakentava liiketoimintastrategia

• Digitalisuus liiketoiminnassa

• Asiakkuudet, kumppanuudet ja sidosryhmät

• Tuotteistaminen ja palvelumuotoilu

• Myynti, markkinointi, viestintä

• Taloudellisen tuloksen varmistaminen ja kehittäminen

• Yrittäjyyden kehittäminen, itsensä johtaminen, työn organisointi ja työhyvinvointi

Koulutus on siis päätoimiselle yrittäjälle maksuton, ja on tarkoitettu henkilöille, joilla on jo yritys ja y-tunnus. Kuukausittaiset koulutuspäivät torstaisin Luksian Lohjan toimipisteessä. Lisätietoja saat Luksiasta: Suvi Eriksson, 050 301 3458, suvi.eriksson@luksia.fi.

Lisää yrittäjille suunnattuja koulutuksia löytyy: palvelutarjotinlu.fi