Jalavan koululla vietettiin viime perjantaina Elämyspäivää. Lapsia viihdyttämään saapuivat mm. TV:stä tutut liikennepoliisit Maltti ja Valtti, Putous-hahmo Ansa Kynttilä sekä Mölyapinat. Oppilaiden lisäksi paikalle oli kutsuttu heidän vanhempansa, isovanhempansa sekä koulun entisiä opettajia. Koululla vallitsi iloinen hyörinä, kun oppilaat tervehtivät Ansa Kynttilää, herkuttelivat mm. hattaralla ja perunalastuilla ja testasivat, kuinka kovaa saavat potkaistua pallon maaliin. Testi olikin varsin ajankohtainen, sillä Lohjalle on vasta perustettu erityislasten jalkapallojoukkue, joka kaipaa lisää jäseniä.

Oppilaat pääsivät yhteiskuvaan Ansa Kynttilän kanssa. Kuvassa Lailan luokka.

 

Kouluun saapui erilainen opettaja

Ansa Kynttilä kertoo, että hän saapui Jalavan koululle saatuaan kutsun.

-Noh, minuthan pyydettiin tänne. Olivat varmaan kuulleet, että olen erinomainen pedagogi, joka tietää, miten saadaan aikaan kuri ja järjestys ilon kautta, Kynttilä kertoo.

Jalavan koulun oppilaille hän opetti mm. vanhempien kunnioittamista, laulua, räppiä ja elämästä nauttimista.

-Minun tunneillani oppii aina, vaikka ei haluaisikaan, Kynttilä sanoo.

Putous-hahmo Ansa Kynttilän takaa löytyy näyttelijä Ernest Lawson.

-Putouksessa käytiin läpi, millainen hahmo Ansa on ja miten hän on tullut sellaiseksi. On ihanaa, kun Ansan tarina on saanut jatkoa Putouksen jälkeenkin, Lawson kertoo.

Hän on esiintynyt Ansa Kynttilänä monenlaisissa tapahtumissa pitkin kevättä ja seuraavaksi edessä on kolmen viikon koulukiertue.

-On käynyt mm. kouluissa, yleisötapahtumissa ja firmojen bileissä ja saanut hassutella ja kertoa lisää Ansasta, Lawson kertoo.

Jalavan koululle Putous-hahmoista pyydettiin nimenomaan Ansa Kynttilää. Opettajana hän sopiikin mainiosti kouluun.

-Olen iloinen, että Ansasta on tullut koko perheen hahmo, vaikka hän on niin huono opettaja kuin vain voi olla. Ehkä juuri siitä syystä lapset ovat ottaneet hahmon omakseen. He voivat verrata Ansaa omaan opettajaansa ja todeta, että oma opettaja on todella hyvä, Lawson pohtii.

Jalavan Elämyspäivästä jäi hyvä mieli lasten lisäksi myös Lawsonille.

-Tosi kivasti on mennyt. Ei ole parempaa tapaa aloittaa päivä, kuin viihdyttämällä lapsia ja esiintymällä heille.

Annen luokka yhteiskuvassa Ansa Kynttilän kanssa.

 

Parempia käytöstapoja Ansa Kynttilä

Lapsissa Ansa Kynttilä herätti monenlaisia ajatuksia. Elämyspäivää organisoinut Sari Kulmalainen kertoo, että Kynttilän esiintyminen nostatti yleisössä mm. riemun kiljahduksia. Toisaalta Kynttilä on tunnetusti varsin huono opettaja, minkä myös Jalavan oppilaat huomasivat.

-Se ei ollut tavallinen Ansa, ei se noin ilkeä ole lapsille, kertoi eräs oppilas havaintojaan Kynttilän esiintymisestä.

Kynttilä oli pistänyt parastaan, sillä hän ilkeili vielä enemmän kuin televisiossa. Jessen mielestä Kynttilän käytös oli ärsyttävää, joten hänen pitäisi oppia käyttäytymään paremmin.

-Pitää käyttäytyä nätisti, Jesse toteaa.

Ansa Kynttilä on poikien kanssa samaa mieltä.

-Älkää ottako mallia Ansa Kynttilästä, vaan olkaa kilttejä toisillenne. Minä olen varoittava esimerkki. Tällaisiakin esimerkkejä tarvitaan, jotta muut näkemät, miten käy, jos on ilkeä, Kynttilä sanoo.

Parasta Elämyspäivässä olivat poikien mielestä mm. perunalastut, joita he kävivät hakemassa lisääkin. Kasper kertoo, että Elämyspäivä on mennyt hyvin, mutta poikien ajatukset olivat myös jo seuraavassa odotuksen aiheessa.

-Meillä on yökoulua, iloitsi Jesse.

Tapanin luokan poikia nauttimassa Elämyspäivästä.

 

Elämyspäivä järjestettiin Erityinen ystävyys -kalenterin tuotoilla

Elämyspäivä järjestettiin jo toisen kerran.

-Viime vuonna koulu oli remonttityömaan alla ja oppilaat joutuivat olemaan väistössä. Kaksi vuotta piti opiskella remontin keskellä. Saimme idean, että lapset ansaitsevat jotain kivaa, kun ovat pärjänneet niin hyvin alkeellisissa olosuhteissa, kertoo Elämyspäivät järjestänyt Kulmalainen.

Viime perjantaina toteutettu Elämyspäivä sai alkunsa lasten toiveista.

-Ensimmäinen Elämyspäivä järjestettiin viime vuoden toukokuussa. Kun sitten syksyllä kävin koululla, lapset kysyivät aina, milloin järjestetään seuraava Elämyspäivä. Ajattelin, että miksei, kertoo Kulmalainen.

-Viime vuonna tapahtuma toteutettiin hyväntekeväisyyden pohjalta, mutta nyt piti miettiä, millä se rahoitetaan, kun ei kaikkea voi hyväntekeväisyydenkään kautta toteuttaa. Keksittiin sitten Erityinen ystävyys -kalenteri. Sen tuotolla tämä on nyt järjestetty. Myimme noin 450 kalenteria, ja kaikki rahat menivät, Kulmalainen kertoo.

Kyseessä oli Jalavan koulun oppilaiden oma kalenterihanke. Kalenterin kuvissa esiintyivät koulun omat oppilaat ja sen teemana oli ystävyys.

Tunnelma perjantain tapahtumassa oli jälleen hieno niin kuin vuotta aikaisemminkin.

-Päivä on sujunut todella hyvin ja rennosti. Kiva ja rento tapahtuma tämän oli tarkoituskin olla, Kulmalainen kertoo tyytyväisenä.

SMS