Autot, kuten koko arki, on kehittynyt ja digitaalistunut elämämme aikana. Oheinen auto kuvastaa sitä aikaa, kun toimittaja itse on aloittanut autolla kulkemisen Suomen teillä. Autoissa oli harvemmin automaattivaihteita, ilmastointia, sumuvaloja, eikä välttämättä edes radiota.

Siihen aikaan autolla ajaminen oli erilaista, mutta myös onnettomuudet olivat ihmisille enemmän vahinkoja tuottavia. Nykyautoissa kun on entistä enemmän kaikenlaisia turvallisuusominaisuuksia, joista monet liittyvät autoilun tuleviin ajatuksiin ja maalattuihin mahdollisuuksiin: itseajavat autot, 360 astetta olevat auton ikkunat, täysi viihdekeskus, ei enää tarvetta kuljettajalle.

Tällä hetkellä ei vielä olla tuollaisessa todellisuudessa, mutta olemme tuon 80-luvun autoilun ja tulevaisuuden autoilun välimaastossa, missä sähköautot, vetyautot, diesel- ja bensamoottorilliset autot kulkevat teillämme kohtuullisen hyvässä sovussa.

Autoissa on nykyään niin paljon elektroniikkaa ja tietokoneita, että myös autokorjaamoiden ja mekaanikkojen ammatti on kokenut ja kokee edelleen suuria muutoksia. Siinä missä auton korit näyttävät tavallaan samalta kuin ennen, niin sekä renkaat, jarrut, auton pohjarakenne ja moottorit ovat niitä jotka muuttuvat ja sen kaiken mukana muuttuu myös se, miten ostamme autoja ja miten ylläpidämme niitä.

Auton ostaminen

Ennen kaikilla ei ollut varaa autoon. Sitten autoliikkeet ja pankit kehittivät tapoja, jolla auton sai ostettua rahoituisella ja maksaa autosta useamman vuoden – kun sekään ei vielä riittänyt, kehitettiin malli, missä autolaina ei kattanutkaan koko auton hintaa, vaan auton oston yhteydessä sovittiin tietty auton loppusumma, joka jäisi vielä jäljelle lainan jälkeekin – ja näin saatiin nykyaikaiset automarkkinat.

Sittemmin vaihtoehdot ovat lisääntyneet kun on tullut yhteiskäyttöautoja, auton vuokraamista pitkäaikaisesti, yksityisleasing yms. erilaisia auton omistamisen tapoja. Auton ostaminen ei ole enää niin vaikeata kuin se oli aiemmin.

Auton ylläpito

Siinä missä aiemmin on auton omistaja voinut omassa autotallissaan huoltaa ja rakennella omaa autoaan, on nykyään autotalleista tehty harrastetiloja, tai perheen uusia asuintiloja – nykyaikaisten autojen ylläpito kun on enemmän vuosittaista autoliikkeen huoltokäyntiä, auton pesemistä ja tankkaamista – ja yleistä huolehtimista. Eli sisustuksen huolehtimista, pölyjen ja lian pyyhintää ja vastaavaa.

Lehdessä on parikin artikkelia nykyautoilusta ja autoilun muuttumisesta. Se on muuttunut niin auton käyttäjille, auton valmistajille kuin mekaanikoille – ja muutos on jatkuvaa. Tässä tilanteessa ei auta kuin ylläpitää sitä omaa autoa mahdollisimman hyvin, ja toivoa, että seuraavaan autoon vaihdettaessa, autostasi saa vielä jotain myös vaihdossa. Polttomoottoriautot ovat keskuudessamme vielä vuosikymmeniä.

KO

Kommentoi kirjoitusta