Bengtskärin majakka. (Kuva: Niklas Maisi)

 

Suomen Majakkaseura esittää yhteistyössä Lohjan kirjaston kanssa uuden elokuvansa ”Bengtskärin tarina” Lohjan pääkirjastossa tiistaina 3.4. klo 18. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Mikäli sali täyttyy, 40 minuutin elokuva esitetään kahdesti peräkkäin, muussa tapauksessa toisena elokuvana lyhytelokuva Märketistä.

Suomen Majakkaseura julkaisi 16.3. uuden 40 minuutin dokumenttielokuvan Bengtskärin majakasta. Elokuva sisältää ainutlaatuisen koosteen Bengtskäristä kuvattua materiaalia ja se kattaa Bengtskärin majakan koko tähänastisen historian 1906-2018.

-Olemme saaneet käyttöömme ainutlaatuista materiaalia muun muassa 1990-luvulta kahdestakin tapahtumasta, jotka filmattiin, mutta materiaali jäi tuolloin käyttämättä, kertoo elokuvan tuottaja Pekka Väisänen.

Majakkaseuran luotto-ohjaaja Sakari Manninen on koostanut runsaasta materiaalista monipuolisen elokuvan, jossa käydään läpi niin majakan rakentamiseen johtaneet syyt, rakentaminen, elämä majakalla kuin kuuluisa Bengtskärin taistelukin 1941. Mukana on kahden taisteluun osallistuneen miehen haastattelu.

-Bengtskärin tarina syntyi onnellisten tähtien alla. Viime syksynä Kansallinen audiovisuaalinen arkisto julkaisi hienon tv-dokumentin vuodelta 1967 Bengtskäristä. Saimme siihen käyttöoikeudet. Tammikuussa pääsimme harvinaislaatuiselle käynnille Bengtskätrin majakalle, jossa teimme majakkayrittäjä Per Wilsonin haastattelun. Myös hänen puolisoaan Paulaa haastateltiin. Samoihin aikoihin kuulimme että jäsenemme, ohjaaja Jouko Aaltonen oli filmannut Bengtskärillä 1991 ja 1994, mutta tuo arvokas ja ainutlaatuinen materiaali oli jäänyt tuolloin käyttämättä.
Lopuksi pyysimme vielä merikapteeni Seppo Laurellin asiantuntijana mukaan. Syntyi hieno elokuvakeitos, jonka huipennuksena voi pitää säveltäjä Einar Englundin henkilökohtaista järkyttävää tarinaa Bengtskärin taistelusta 1941. Kun kuulimme, että hänen 5. sinfoniansa liittyi Englundin kokemiin sodan kauhuihin, oli selvää että halusimme otteita tuosta sinfoniasta mukaan, Väisänen kertoo.

-Unohtaa ei sovi myöskään Bengtskäriä pian neljännesvuosisadan pyörittänyttä Wilsonin perhettä. Heidän panoksensa Bengtskärin säilymiselle tuleville sukupolville on ollut täysin ratkaiseva. Tämä tuodaan elokuvassa selkeästi esille, Väisänen jatkaa.

(Kuva: Niklas Maisi)

Majakkaseura on kevään aikana kiertänyt elokuvan kanssa ainutlaatuisella ”kirjastokiertueella”. Luonnollista on, että Bengskärin tarina sai yleisöensi-iltansa Hangossa, majakoiden pääkaupungissa. Hangossa on myös on Majakkaseuran toinen tukikohta, Gustavsvärnin majakka- ja linnoitussaari, jota seura juhlii ensi syksynä erilaisten vuosipäivien takia.

-Elokuvasta on pidetty paljon, ja kiertue on vasta pääsemässä vauhtiin. Esimerkiksi ensi-illassa Hangossa oli yli 200 katsojaa. Elokuva selvästi kiinnostaa Länsi-Uudellamaalla, Väisänen sanoo.

Toisena elokuvana kiertueella nähdään dokumentti Märketin majakasta (vaihtelevasti Märket 2012,
25 min ja Märketin majakanvartija, 35 min).

Kiertueen alkua Majakkaseura juhlisti julkaisemalla Sakari Mannisen majakkaelokuvista kootun
tupla-DVD:n. Se sisältää kuusi dokumenttia ja yhteensä yli kolme tuntia materiaalia Suomen
majakoista. Uutta DVD:tä voi ostaa kiertueelta.

Majakkaseura on tuottanut 11 elokuvaa vuosina 2012-2018. Elokuvien avulla seura haluaa tallentaa
majakkahistoriaa ja tehdä sitä tunnetuksi ympäri Suomen ja täten edistää merimerkkien suojelua.

(Kuva: Kari Koski)