Vaahterateatteri tarjoilee aimo annoksen jännitystä Agatha Christien klassikkodekkariin perustuvalla näytelmällä Eikä yksikään pelastunut. Näytelmässä kymmenen toinen toisilleen vierasta ihmistä saa tuntemattomalta Owenilta kutsun lomailemaan tai työskentelemään Devonin rannikolla sijaitsevalle saarelle. Salin seinälle on ripustettu vanha lastenloru, jossa kuvataan kuinka kymmenestä orjapojasta yksi toisensa jälkeen aina häviää. Takan reunalla on niin ikään kymmenen orjapoikapatsasta, jotka salaperäisesti katoavat yksitellen. Eräänä iltana gramofonista alkaa kuulua musiikin sijaan puhetta, jossa jokaista paikalla olijaa syytetään murhasta. Jännitys tiivistyy ja ihmisten menneisyyden takautumien paljastuttua epäilyn ilmapiiri nousee ihmisten keskuuteen.

Ketä syyttävä sormi osoittaa? Joni Pitkonen (vas), Seppo Lehtelä ja Minna Pitkonen. (Kuva: Risto Silvola)

Jännitys rakentuu pienten, näytelmän hahmoja askarruttavien kummallisten yksityiskohtien myötä hitaasti, mutta varmasti ja näytelmän loppupuolella viimeinenkin mielenrauhan ripe on menetetty. Näytelmän henkilöt pohtivat paljon toistensa taustoja ja mahdollisia motiiveja. Syyttävä sormi osoittaa milloin kehenkin, eikä yhteisymmärrystä murhaajasta löydy. Tilanne on omiaan johtamaan hermoja raastavaan epäilyyn ja pelkoon siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tilannetta ei helpota yhtään se, että lastenloru vihjaa kaikkien paikalla olijoiden pääsevän hengestään. Tunnelmaa kiristää entisestään se, että näytelmän henkilöt ovat saarella jumissa, eikä pois pääsystä ole tietoa. Välillä tunnelmaa yritetään hieman piristää ja huumoriakin löytyy, mutta jännitys ei hellitä, vaan pitää otteessaan koko näytelmän ajan. Siitä täytyy kiittää onnistunutta näyttelysuoristusta.

Puu-Anttila taipuu hyvin näytelmien esityspaikaksi ja nouseva katsomo takaa hyvän näkyvyyden lavalle. Klassikkodekkari osoittaa sen, että Puu-Anttila taipuu myös tunnelmaltaan moneen. Näytelmän on ohjannut Anna Rimpinen, ja rooleissa nähdään Juha Saarinen, Jutta Saarinen, Minna Pitkonen, Markku Oksanen, Reima Nikola, Joni Pitkonen, Jaakko Kivistö, Marja Koski, Seppo Lehtelä ja Mikko Kotiaho.

Näytelmää esitetään vielä ti 26.3. klo 19, ke 27.3. klo 19, to 28.3. klo 19, pe 29.3. klo 19 (vain muutama paikka jäljellä), la 30.3. klo 17 (loppuunmyyty), ma 1.4. klo 19, ti 2.4. klo 19 ja to 4.4. klo 19. Katsomo ei ole kovin suuri, joten liput kannattaa varata ajoissa. Kahvio tarjoilee herkkuja tuntia ennen näytöksen alkua ja väliajalla. Väliaikatarjoiluista vastaa Kaffela.

SMS

Markku Oksanen (vas), Joni Pitkonen ja Marja Koski. (Kuva: Risto Silvola)