Nummella sijaitsevan Sampolan tilan hevosien ja ponien päiväohjelmaan kuuluu muutakin kuin perinteisiä ratsastustunteja ja heinän syöntiä. Ne auttavat ja tukevat sosiaalipedagogisen hevostoiminnan kautta esimerkiksi syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria, mielenterveyskuntoutujia, kehitysvammaisia ja ikäihmisiä. Toimintaa pyörittävät Kirsi Aarnio ja Johanna Tuominen, joilla on kummallakin sosiaalipedagogisen hevostoiminnan koulutus Ypäjän Hevosopistosta.

–Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on talliympäristössä tapahtuvaa toimintaa, jota ohjaa koulutettu ihminen. Asiakkaana voi olla ryhmä tai yksilö, jonka tavoitteiden mukaan toiminta suunnitellaan ja toteutetaan. Toiminnassa korostuu elämyksellisyys, Tuominen kertoo.

Vaikka asiakas ei pääsisi tallille ponin luo, saapuu poni asiakkaan luo vaikka palvelutaloon sängyn viereen.

–Vanhainkotivierailut ovat olleet todella pidettyjä. Muistot heräävät monilla, vaikka heillä olisi muistisairaus. He muistavat myös ponin ja saattavat alkaa puhua, vaikka eivät muuten olisi puhuneet enää pitkään aikaan. Poni herättää paljon tunteita, kun se tulee lähelle, Aarnio kertoo.

Monenlaisia positiivisia vaikutuksia on havaittu kaikenikäisillä hevostoimintaan osallistuneilla. Vaikka esimerkiksi ryhmässä toimiminen ei arjessa sujuisi, saattaa se hyvinkin toimia tallilla.

–Talliympäristö ja hevosen läsnäolo rauhoittavat esimerkiksi levottomuutta ja aggressiivisuutta. Asiakas saa hyviä kokemuksia ja positiivista palautetta, joka on todella tärkeää. Hevonen hyväksyy kaikki sellaisina, kuin he ovat, eikä syrji tai tuomitse, kertoo Tuominen.

Kuntoutujien ja kehitysvammaisten kanssa toimitaan jokaisen omien kykyjen mukaan. Esimerkiksi pyörätuoli ei este sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan osallistumiselle. Kaikille asiakkaille tehdään suunnitelma ja tavoitteet, joiden mukaan toiminnassa edetään.

Ponin kanssa tehdään vierailuja palvelutaloihin. Kun poni saapuu sängyn viereen, se herättää monessa ikäihmisessä vahvoja tunteita ja saattaa saada sellaisenkin ihmisen puhumaan, joka ei ole jutellut muuten enää pitkään aikaan. (Kuva: Ate Kolulahti, Kaiken aikaa)

Hymy huulilla hevosten luo

Kaiken kaikkiaan Aarnio ja Tuominen ovat saaneet hyvää palautetta sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta.

–Se lisää omaakin uskoamme toiminnan vaikuttavuuteen, iloitsee Tuominen.

Yksi konkreettinen esimerkiksi positiivisista vaikutuksista on se, että tallille tullaan hymy huulilla ja hevosille on varattu herkkujakin mukaan.

–Asuntoloista ja hoitavilta tahoilta on tullut viestiä, että tänne tullaan todella mielellään ja näkyyhän se asiakkaiden kasvoiltakin. Monelle tämä toiminta voi olla viikon kohokohta, Aarnio sanoo.

Aarnio ja Tuominen sanovat, että sosiaalipedagoginen hevostoiminta sopii kaikille vauvasta vaariin ja kehottavat ottamaan rohkeasti yhteyttä, jos toiminta kiinnostaa.

–Jokaiselle löytyy joku toimintamuoto. Kerromme mielellämme lisää.

He uskovat, että sosiaalipedagoginen hevostoiminta tulee lisääntymään tulevaisuudessa, kun sen vaikuttavuus tulee ihmisten tietoon.

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta sopii moneen tarkoitukseen nuorten syrjäytymisen ehkäisystä mielenterveyskuntoutukseen ja kehitysvammatyöhön. (Kuva: Ate Kolulahti, Kaiken aikaa)

Harrastus ja työ yhdistyivät

Alkunsa Sampolan tilan sosiaalipedagoginen hevostoiminta sai, kun Tuominen ja Aarnio halusivat yhdistää hevosharrastuksen ja ammatillisen osaamisensa.

–Omasta hevosharrastuksestani tämä alkoi. Kun kotitilallani tehtiin sukupolvenvaihdos, viljelin ensin viljaa ja jatkoin lähihoitajan työtäni päiväkotilasten ja kehitysvammaisten parissa. Kun he vierailivat tilalla hoitamassa eläimiä, totesin, että voisin tehdä tätä työkseni ja aloin selvittää kouluttautumista. Vuonna 2014 tila liittyi Green care -palvelun tuottajaksi ja vuonna 2017 törmäsimme Johannan kanssa Ypäjällä ja aloimme yhdessä käynnistää tätä toimintaa, Aarnio kertoo.

–Olen tehnyt 15 vuotta töitä lasten parissa ja harrastanut hevosia. Halusin yhdistää nämä asiat, Tuominen tiivistää oman taustansa.

He jatkavat edelleen toimintansa kehittämistä ja kouluttautuvat lisää. Aarnion on tarkoitus saada tänä vuonna agrologin tutkintonsa valmiiksi, ja Tuominen on aloittanut ratsastuksenohjaajan opinnot, jotka tukevat Sampolan tilan muuta tarjontaa, kuten ratsastustunteja.

SMS