Puutarhakausi on alkanut jo huhtikuussa taimikasvatuksella ja muilla valmistelevilla töillä. Nyt on myös aika ilmoittautua mukaan Suomen suosituimpaan puutarha-alan tapahtumaan, Avoimet Puutarhat -päivään, joka järjestetään 20.6. Tapahtuma on valtakunnallinen ja mukaan odotetaan 700 mielenkiintoista puutarhaa.
Tapahtuman parasta antia on päästä tutustumaan niin yksityisiin, julkisiin ja kuin kaupallisiinkin kohteisiin, joissa useissa järjestetään erityistä ohjelmaa teemapäivänä. Moni puutarha tarjoaa puutarhaelämysten lisäksi mahdollisuuden saada vinkkejä ja tietoa puutarhan hoidosta. Mukana on ollut myös kohteita, joissa voi nauttia kupin kahvia, kuunnella musiikkia tai hankkia itselleen uusia kasvituttavuuksia.

Ilmoittaudu luomalla oma profiili

Ilmoittautuminen tapahtuu Avoimien puutarhojen verkkosivuilla, missä omalle puutarhalle luodaan profiili. Aikaisemmin mukana olleet voivat päivittää tietonsa ja vahvistaa osallistumisensa tänä vuonna. Teemapäivään ilmoittautuminen päättyy 24.5.

Yleisön pyynnöstä on mahdollisuus osallistua lisäksi Avoimet Puutarhat Kotisohvalla -versioon, jossa vajaan 10 minuutin videolla voi esitellä puutarhaansa yleisölle Youtube-kanavan kautta. Virtuaaliesittelyt näkyvät varsinaisen tapahtuman jälkeen heinäkuun loppuun asti. Valmiin videoesittelyn viimeinen toimituspäivä on 7.6.

Opitaan yhdessä hoitamaan puutarhaa

Tapahtuman teemana on “Opitaan yhdessä puutarhassa”. Yhteistyökumppanina on Kekkilä, jonka tuotteisiin voi tutustua heidän kotisivuillaan. Muun muassa hyvien kasvualustojen, kompostorien ja lannoitteiden avulla puutarha saadaan kukoistamaan niin ennen teemapäivää kuin sen jälkeenkin. Kekkilän uusien, monivaikutteisten PLUS+-lannoitteiden raaka-aineista suurin osa on kiertotaloudesta saatuja ruokatuotannon sivutuotteita, jotka palautuvat puutarhassa hyötykäyttöön ympäristöystävällisesti varmistaen hyvän kasvun ja loistavan kukinnan.

Tapahtuman järjestävät yhdessä Puutarhaliitto ry ja Svenska Trädgårdsförbundet rf. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Ljudmila ja Nikolai Borisoffin puutarhasäätiöt sekä Kotipuutarha-lehti ja Kekkilä. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä eurooppalaisen Rendez vous aux Jardins -verkoston kanssa.

Puutarhaliitto ry

Toisten harrastajien tapaaminen ja uusiin kasvituttavuuksiin tutustuminen ovat tapahtuman parasta antia. (Kuva: Timo Taulavuori)