Lohjanseudun kuvataidekoulun vuosinäyttelyssä on pureuduttu lukuvuonna 2020–2021 inspiraation lähteille. Vuosinäyttelyn teemana onkin ytimekkäästi inspiraatio. Näyttely kertoo kuvataiteen traditiosta: taiteilija etsii innoitusta tai luomisvirettä – inspiraatiota – ja löytää sen joskus odottamattomastakin suunnasta.

Kipinä, hetki, jolloin ovet aukenevat, ikkunat särkyvät ja katto lentää korkealle. Se on inspiraation hetki. Innostus valtaa mielen, kipinät kipunoivat. Kaikki on mahdollista! Näin inspiraatiota kuvaillaan Lohjanseudun kuvataidekoulussa.

Inspiraatio ei ole kuitenkaan kaikki, vaan taiteellinen työskentely edellyttää niin opettelua, oppimista, tutkimista kuin pohdintaakin. Piirtäminen kehittyy piirtämällä, maalaaminen maalaamalla. Jos haluan maalata oranssin taivaan, on minun tiedettävä, että oranssia väriä syntyy sekoittamalla punaista ja keltaista. Taito ei putoa syliin, vaan töitä on tehtävä. Kun meillä on tietoa ja taitoa, on meillä myös maaperä, pohja, jolle inspiraatio voi laskeutua ja sytyttää kipinöitä.

Kuvataidekoululaiset tutustuivat inspiraatioon monesta näkökulmasta. Tuloksena syntyi hienoja, inspiraation siivittämiä teoksia.

Kuvataidekoulussa ollaankin oltu ihmeellisen asian äärellä: Inspiraatio antaa meille mahdollisuuden luoda kuvia, jotka eivät ole suorituksia, vaan jotain paljon henkilökohtaisempaa. Kun luovassa työssä on mukana kipinä, syntyy teoksia, jotka koskettavat ja puhuttelevat. Mistä inspiraation löytää?

–Inspiraation löytää jokainen omalla tavallaan, kuvataidekoulussa opettajat tekevät jatkuvasti työtä tarjotakseen oppilaille tarttumapintaa kuvataiteen parissa niin, että jokainen oppilas voi löytää oman tapansa lähestyä taiteen sisältöjä ja tekniikoita, kertoo suunnittelijaopettaja Satu Kallio Lohjanseudun kuvataidekoulusta.

Näyttelyssä on esillä teoksia kaikilta koulun oppilailta pois lukien muutamat lopputyön tekijät, joiden teokset tulevat esille huhtikuussa Lohjan pääkirjaston Pähkinä-saliin lopputyönäyttelyyn.

–Tällä kertaa teokset ovat yksilötöitä poiketen tavanomaisesta tavasta tehdä myös ryhmätöitä. Mainittakoon ainakin Velasquez`n Hovinaisia-teoksesta muotonsa saaneet prinsessat, joille oppilaat maalasivat akvarellilla uusia kuoseja hamekankaiksi. Öljymaalauksia ovat tällä kertaa Ateneumin interiöörejä kuvaavat teokset. Shakkipelissä on otettu nappulan malliksi Rodinin Ajattelija-veistos ja linnunpöntöt kuvittavat taidehistoriaa jäljennöksinä, Kallio kertoo.

Inspiraatiota etsimässä

Kuvataidekoulussa tutustuttiin syyslukukauden aluksi Ateneumin taidemuseon Inspiraatio-näyttelyyn, joka yhdisteli nykytaidetta ja klassikoita. Kuvataidekoulun väki pohti, miksi juuri tietyt taideteokset tunnetaan ympäri maailmaa? Miten klassikot voisi kohdata henkilökohtaisesta näkökulmasta, traditiosta ammentaen ja uutta luoden?

–Inspiraatio valikoitui näyttelyn teemaksi tutustuttuamme Ateneumin upeaan Inspiraatio-näyttelyyn, jossa taiteilijat olivat juurikin ottaneet lähtökohdakseen jonkin taidehistoriallisen teoksen, Kallio sanoo.

Seuraavaksi inspiraatio heitti kuvataidekoulun väen tanssittamaan Velesquez´n 5-vuotiasta Margareta-prinsessaa, katsomaan mustavalkoiseksi pelkistynyttä kaupunkia linnun silmin, maalaamaan huvipuistoja Brueghelin hengessä, poikia ja variksia Gallen-Kallelaa mukaillen sekä pelaamaan shakkia Rodinin Ajattelijalla.

Kuvataidekoulussa innostuttiin myös yhteistyöstä, kuten tapana on. Sen seurauksena tulevan kesän asuntomessuilla jatketaan lintujen asuntomessujen perinnettä. Lohjalla linnuille tarjotaan taidejäljennöksillä kuvitettuja asuntoja ja ensimmäiset uunituoreet asunnot ovat esillä vuosinäyttelyssä. Suomalaiset kalat puolestaan uivat kuvataidekouluun yhteistyöprojektina paikallisen kauppakeskuksen hiilineutraalin teeman myötä. Kalat ovatkin esillä vuosinäyttelyn ajan Lohen näyteikkunassa Suurlohjankadulla jo helmikuusta alkaen.

Vuosinäyttely on esillä Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa 27.3. saakka. Toiveena on, että näyttelyyn tutustutaan pienellä, suositusten mukaisella porukalla kirjaston koronaohjeistuksia noudattaen. Pidetään huolta toisistamme! Kuvataidekoulusta toivotetaan.

SMS