Elämä on liikettä. Ei vain ihminen tai ryhmä ihmisiä. Se on muutos ja muutos tilassa, jossa elämme. Kaupunkien ja taajamien muuttaminen. Perustavanlaatuiset muutokset, jotka perustuvat strategisiin tai filosofisiin periaatteisiin siitä, miten ja miksi kehitymme. Pohjoismaiden viimeaikaiset aloitteet ja suunnittelujärjestelmien uudistukset (esim. 2007 Tanskassa, 2009 Norjassa ja 2011 Ruotsissa) ovat korostaneet kaupunki- ja aluesuunnittelun strategista elementtiä.

Oppia naapurista

Voisiko Venäjän arktinen kaupunki Norilsk, joka äskettäin ilmoitti maailmanlaajuisen kaupunkien kunnostusohjelma, käyttää kokemuksia naapureidensa?

Pohjoismaiden ja Norilskin uusille aloitteille on yhteistä se, että ne ovat linjassa kansainvälisten suunnitelmien kanssa, ja että kaavoitus säännöillä siirtyy tavoitteittain kaavoittaviinsuunnitelmiin maankäyttöön perustuvasta suunnittelusta, strategisempiin kaavoitusmuotoihin.

Kansainvälisestä näkökulmasta Skandinavian suunnittelujärjestelmille on ominaista integroitu suunnittelu; Yksi Pohjoismaidenja Norilskin yhtäläisyyksistä on se, että suunnittelujärjestelmät keskittyvät kaupunkikehitykseen ja kuntiin.

Kaupunkisuunnittelun muutos

Sen jälkeen, kun kaupunkisuunnitteluhankkeet ovat lakanneet olemasta ”tyypillisiä”, on syntynyt uusia kaupunkisuuntauksia, jotka ovat muuttaneet yhteiskunnan asennoitumista arkkitehtuurin suhteen. Odotusten taso on kasvanut rakennusten toimivuuden lisäksi myös niiden ulkonäön osalta. Suunnittelijat alkoivat käyttää innovatiivisia materiaaleja ja digitaalisia suunnitteluteknologioita, jotka mahdollistivat aiemmin saavuttamattomissa olleiden mahdollisuuksien käsiksi saapumattomat alkuperäiset ratkaisut.

Innovaatiot luovat uusia kaupunkiympäristöjä

Innovaatioalueille on ominaista kaksi tai useampia ankkuripaikkoja, kuten yliopistot, sairaalat ja tutkimuskeskukset. Kaikkialla jaettavat innovatiiviset naapurustot sisältävät myös toimistoja, kauppoja, ravintoloita ja avoimia viheralueita, joissa keskitytään erityisesti erilaisiin liikennevaihtoehtoihin, jotka suosivat usein julkista liikennettä autojen sijaan.

Aja pyörällä, junalla tai jopa luistimilla. Hyödynnä ilmaista ulkokuntosalia hyvin hoidetussa puistossa, joka sijaitsee toimistosi vieressä lounasaikaan. Vietä viikonloppu interaktiivisessa designnäyttelyssä, jonne voit kävellä asunnoltasi. Tämä saattaa kuulostaa unenomaisilta skandinaaviselta stereotypialta, mutta monille tällä alueella asuville ihmisille ne ovat osa jokapäiväistä todellisuutta kaupunkisuunnittelun ainutlaatuisen lähestymistavan ansiosta.

Ympäristö huomioiden

Asiantuntijat luottavat siihen, että ympäristöystävällisyydestä tulisi Norilskin kaupunkipolitiikan keskeinen suunta. Erityisesti kun otetaan huomioon kasvava kansainvälinen kiinnostus arktiseen alueeseen, jossa jää sulaa eniten, ja ilmaston lämpenemisen prosessit ovat erityisen havaittavissa maapallolla. Toinen ensisijainen tavoite on kaupunkiympäristön saavutettavuus – kaikki mitä tarvitset 15 minuutin kävelymatkan päässä.

15 minuutin kaupunki visio

15 minuutin kaupunkivisio perustuu tutkimukseen paremman elämänrytmin saavuttamiseksi kaupungeissa, mikä edellyttää monikäyttöisempien palveluiden kehittämistä. Rakennus voi palvella useita eri toimintoja päivän aikana. Esimerkiksi viikonloppuisin koulua voidaan käyttää muihin aktiviteetteihin. Pariisin pormestari Anne Hidalgo oli erittäin kiinnostunut kaupunkien 15 minuutin  ideasta. Tavanomaiset ensimmäiset toimenpiteet ovat liikenteen rajoittaminen, ja tilan lisääminen jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Ruotsissa Tukholmasta lanseerattiin vielä paikallisempi konsepti syksyllä 2020; Minuutin kaupunkikonsepti nimeltä Street Moves keskittyy katuympäristöön aivan kotioven ulkopuolella.

Jotkut kaupungit yrittävät tehdä tämän uusilla tekniikoilla. Ne tarjoavat liikkuvuutta palveluna, MaaS. Esimerkiksi Berliinissä on  Jelbi-matkapuhelinsovellus,  joka sisältää useita yleisiä kuljetuspalveluita, kuten polkupyöränvuokrausta, erityyppisiä sähköautoja ja takseja, sekä julkisen liikenteen. Malmö ja Kööpenhamina harkitsevat parhaillaan vastaavia ratkaisuja asukkaiden ja vierailijoiden liikkuvuuden helpottamiseksi. Ovelta ovelle -kuljetuksen eri ajoneuvoilla voit varata yhdellä sovelluksella.

Nykyaikainen ja tulevaisuuden kaupunki

Oslossa asukkaiden liikkuvuutta tehostetaan autonomisilla ajoneuvoilla, minibussilla, jotka täydentävät nykyistä joukkoliikenneverkkoa tarjoamalla uusia palveluja.

Norilsk voi yleistää kaikki nykyaikaisen kaupungistumisen nykyiset linjat – kulttuurikeskusten perustamisesta: museoista, näyttelyistä, teattereista ja elokuvateattereista, toimistojen ja kauppojen saatavuudesta ja liikenteestä. Väliaikaisen talvi-infrastruktuurin luominen, esimerkiksi hiihtoladun luominen urheilutoimintaa varten, talviviihdealueiden rakentaminen, talviurheiluvälineiden vuokrapohjan luominen. Norilskia ympäröivä luonto, arktisenalueen kansainvälinen alue, on kaupungin kehityksen kannalta suotuisin.