Celeres Nordican ritarit saapuvat. (Kuva: Chris Senn)

 

Raaseporin keskiaikaseura järjestää Keskiaikaa Raaseporissa -tapahtuman 14.7.-15.7. Raaseporin linnanraunioilla. Ohjelmassa on keskiaikaiset markkinat ja turnajaiset. Luvassa on mm. musiikkia, tanssiesitys, turnajaiset, tuliesityksiä, ilveilijöitä sekä varsijousiammuntaa ja veitsen- ja kirveenheittoa, joita yleisökin pääsee kokeilemaan. Uutuutena tänä vuonna on yrttikävely, jossa tutustutaan oppaan johdolla vanhoihin yrtteihin. Markkinoilla myydään mm. keskiaikaisia käsitöitä, vaatteita, koruja, ruokaa ja keramiikkaa. Markkinaraitilla saattaa myös kävellä vastaan monenmoista keskiaikaista väkeä hassuttelemassa.

Aikataulu on sama kumpanakin päivänä: Markkinat avataan kello 11.00, turnajaiset pidetään 12.00 ja 16.00, tuliesitys ja ilveilijät ovat vuorossa kello 14.00 ja opastettu kierros linnassa kello 15.00. Markkinat suljetaan kello 18.00. Markkinoille on vapaa pääsy. Turnajaiset ja kierros linnassa ovat maksullisia, muu ohjelma maksutonta.

Tapahtumasta on tulossa hyvä ja turnajaisista sellaiset, että toisia samanlaisia ei tällä puolella lahtea muualla näe, tiivistää Dan Idman Raaseporin keskiaikaseurasta.

 

Keskiaikatapahtumia Raaseporissa jo kymmenen vuotta

Pohja Raaseporin keskiaikamarkkinoille löytyy englantilaisista ritareista, jotka kävivät esiintymässä Raaseporissa 1990-luvun taitteessa. Idman innostui keskiajasta nähtyään heidän esityksiään.

-Olimme yhteydessä ruotsalaisiin ritariseuroihin, kun oli aika perustaa oma seura (Raaseporin keskiaikaseura) vuonna 1997. Jo silloin oli ajatuksena, että linnanraunioilla pitäisi tehdä jotain, kertoo Idman.

Muutamia turnajaisia pidettiin läntisellä Uudellamaalla, kunnes meidät pyydettiin mukaan, kun Hämeenlinnassa järjestettiin keskiaikamarkkinat 2001. Esiinnyimme siellä vuoteen 2006. Kun toiminta kasvoi, päätimme aloittaa tapahtumat myös Raaseporissa. Siellä markkinoita järjestettiin vuodesta 2006 joka vuosi ja vuodesta 2012 lähtien joka toinen vuosi, joten nyt vuorossa on kymmenes tapahtuma, Idman jatkaa.

Yleisöä tapahtumat ovat vetäneet Raaseporin linnanraunioille hyvin.

Kävijöitä on ollut vuosittain noin 4 000 ja puolet on käynyt myös turnajaisissa. Sadekaan ei ole estänyt ihmisiä tulemasta, Idman iloitsee.

Raaseporin keskiaikamarkkinoiden kymmenvuotinen historia ikuistetaan myös kuvakirjaksi.

-Kirjassa eletään esimerkiksi armon vuotta 1379. Se sisältää kuvia ja tarinoita teemalla keskiaikaa Raaseporissa. Sisältöä on myös Hämeenlinnasta, Idman kertoo.

Pelin Vartija kvinttaanin kimpussa. (Kuva: Chris Senn)

 

Ritareita ja hevosia

Keskiaikatapahtumiin tarvitaan totta kai ritareita. Tällä hetkellä Suomessa on yksi ritariryhmä.

2000-luvun alussa meillä oli neljä omaa ritaria, mutta sitten he muuttivat Ruotsiin ja meille jäi vain yksi. Otimme yhteyttä Celeres Nordicaan Uppsalaan. Se on ollut yhteistyökumppanimme vuodesta 2004 lähtien. Nykyään löytyy ritareita, mutta ongelma ovat hevoset. Mitkä tahansa hevoset eivät sovi, vaan turnajaiset vaativat oman koulutuksensa, Idman avaa.

Tapahtumissa keskiajan henki näkyy vaatteissakin.

-Ompelemme vaatteet itse tai ostamme ulkomailta. Hevosillekin on omat. Niitä on kova työ tehdä, hevonen on iso eläin. Tarvitaan myös alan asiantuntijoita, jotka tuntevat turnajaislajeja, Idman kertoo.

Raaseporin linnanrauniot ovat mainio paikka keskiaikatapahtuman järjestämiseen.

-Turnajaiskenttä ja ympäristö ovat ainutlaatuiset. Muualla tapahtumia järjestetään moderneissa kaupungeissa.

Tulenpuhkuntaa. (Kuva: Chris Senn)

 

Keskiaikaisia tunnelmia Siuntiossa

Siuntiossa järjestetään tänä kesänä ensimmäiset keskiaikamarkkinat.

-Idea tähän tuli minulta, sillä järjestin muutama vuosi sitten omalla pihallani keskiaikaiset pidot, joissa oli 60 vierasta. Olen jo pitkään ollut keskiaikaharrastaja. Ratsastan ja rakastan mustia friisiläishevosia (ritarihevosia), harrastan miekkailua ja käyn keskiaikatapahtumissa, kertoo Hanna Savilahti.

-Haave omista markkinoista Siuntiossa syntyi, ja viime vuonna sain kolme siuntiolaista naista, Aune Wacheckin, Heidi Krûgerin ja Mia Nybergin, innostumaan ideastani. Sen seurauksena perustimme yhdistyksen Siuntion keskiaikaiset markkinat ry, jonka puheenjohtajana toimin, hän jatkaa.

Markkinat järjestetään lauantaina 11.8. kello 10.00-16.00 Siuntion keskiaikaisen Pyhän Pietarin kirkon pihamaalla. Toistaiseksi on avoinna, alkavatko markkinat yhteisellä, keskiaikaisella messulla kirkossa.
Markkinoilla on käsityöläisiä myymässä itse tehtyjä tuotteita, kuten koruja, vaatteita, lampolan tuotteita ja taontatuotteita. Kyseessä on koko perheen tapahtuma, jonka ohjelmaan kuuluu mm. erilaisia työnäytöksiä, keskiaikaista musiikkia ja kotieläimiä. Tarjolla on myös suussa sulavaa keskiaikaista syötävää, kuten porsasta vartaassa.

Myyjät voivat vielä ilmoittautua mukaan markkinoille. Lisää tietoa löytyy Siuntion Keskiaikaiset Markkinat ry:n FB-sivuilta.

SMS