Tekevät Kädet ry järjestää keväiset käsityömessut 2.4.–3.4. Tanhuhovissa. Tapahtuma on avoinna molempina päivinä klo 10.00–15.00. Tekevät Kädet ry:n puheenjohtaja Mia Taimio kertoo, että yhdistyksen järjestämien tapahtumien tarkoituksena on tarjota käsityöharrastajille ja pienyrittäjille mahdollisuuksia tuoda töitään esille. Myös kävijöiden näkökulmasta tapahtuma on toivottu. Ensimmäiset käsityömessut pidettiin vuonna 2018. Ennen koronaa tapahtuma keräsi jopa 3 000 kävijää, mutta väkeä riitti viime lokakuussa järjestetyille käsityömessuillekin lähes 2 000.
–Ihmiset ovat taas kovasti odottaneet käsityömessuja. Mikäs siinä on messut pitäessä, jos ihmiset tulevat paikalle, Taimio toteaa tyytyväisenä.
Mukaan on ilmoittautunut jälleen reippaasti myyjiä käsityöharrastajista pienyrittäjiin ja eläkeläisistä opiskelijoihin. Aiempina vuosina paikalla on ollut noin sata myyjää ja lupaavalta näyttää tänäkin vuonna. Tarjolla on jälleen sekä monenlaisia ihania käsitöitä että materiaaleja, joista voi lähteä itse toteuttamaan käsityöunelmiaan. Tuotteisiin voi tutustua jo etukäteen Tekevien Käsien verkkosivuilla ja YouTubessa.

Tytti Lehtilä on ollut mukana käsityömessuilla alusta saakka.
Bussikuljetus Pusulaa myöten
Ensimmäisinä vuosina käsityömessut järjestettiin Tennarissa, mutta viime vuonna siirryttiin Tanhuhoviin.
–Tennari oli mahtava paikka messuille. Se on valoisa ja sijaitsee keskustassa, mutta koska tila on tarkoitettu urheiluun, lattia pitää suojata messujen ajaksi. Se on kallista ja aiheuttaa harmaita hiuksia. Siksi lähdimme etsimään edullisempaa ja tarpeisiimme näppärämpää tilaa. Tennarissa oli myös haasteita vähäisten parkkipaikkojen vuoksi, koska samaan aikaan on usein urheilutapahtumiakin, Taimio kertoo.
Muutos aiheutti hieman soraääniä, sillä jotkut kokivat Tanhuhovin vaikeasti saavutettavaksi. Nyt tuokin ongelma on ratkaistu, sillä käsityömessuille on järjestetty Lohjan kaupungin tukema bussikuljetus. Linja-auto kiertää molempina tapahtumapäivinä Kirkkokentän ja Tanhuhovin väliä, mutta käy myös Virkkalassa ja Gunnarlassa. Lisäksi bussi kuljettaa messukansaa lauantaina myös Karjalohjalta ja Sammatista sekä sunnuntaina Saukkolan kautta Nummelta ja Pusulasta. Matkan hinta on sama 3,30€/suunta kaikille riippumatta siitä, mistä päin Lohjaa kyytiin loikkaa. Matkat ajetaan pienellä matalalattiabussilla, jotta kyytiin nouseminen on helppoa myös liikuntarajoitteisille. Aikataulut löytyvät yhdistyksen verkko- ja Facebook-sivuilta.
Korona on kurittanut myös Tekevien käsien kassaa, kun kursseja ja tapahtumia ei ole voitu järjestää tavalliseen tapaan. Siksi tänä vounna käsityömessuille on varsin maltillinen kahden euron sisäänpääsymaksu (alle 16-vuotiaat ilmaiseksi).
–Olemme kompensoineet asiaa arvonnalla. Kävijät voivat osallistua siihen kirjoittamalla yhteystietonsa numerolappuun, jonka saavat tapahtumaan tulleessaan. Lapuilla seurataan tapahtuman kävijämäärää. Arvomme pallogrillin ja käsilaukun, Taimio sanoo.

Pirjo Brax kehrää itse lankansa ja värjää ne kasveilla.
Käsityökursseja ja käsityökahvit
Kun käsityömessut on saatu taputeltua, yhdistyksessä käännetään katse jo seuraavien ideoiden toteuttamiseen.
–Kaupallamme on tarkoitus aloittaa käsityökahvit. Sinne voidaan kokoontua juttelemaan, ottaa käsityöt mukaan ja pistää pannu kuumaksi. Mukaan ovat tervetulleita niin jäsenemme kuin muutkin ihmiset, Taimio kertoo.
Myös kurssitoimintaa on tarkoitus käynnistää, kun koronatilanne sen nyt viimein sallii. Taimio toteaa, että yhdistyksen jäsenistä löytyy monenmoista osaajaa vetämään erilaisia kursseja.
–Katsotaan, mitä ihmiset haluavat. Esimerkiksi metallilankakurssi, lautanauhapunonta, korttitekniikat, lusikkakorujen teko, virkkuukurssi ja villasukan kantapään tekeminen onnistuvat, Taimio heittää muutamia esimerkkejä mahdollisista kurssiaiheista.
SMS