Takatalvesta selvittiin ja aurinko on päässyt lämmittämään myös Suomessa. Kevät symboloi monille uudistumista ja uusien mahdollisuuksien alkua. Luonto herää henkiin talven jälkeen, päivät pitenevät ja valon määrä lisääntyy, mikä vaikuttaa positiivisesti sekä ympäristöön että ihmisten mielialaan. Tämä vuodenaika kannustaa meitä harkitsemaan muutoksia sekä henkilökohtaisessa että ammatillisessa elämässä.

Siinä missä kevät on luonnolle uusiutumisen aikaa, tarkoittaa se monissa lohjalaisissakin kodeissa pihatöiden listaamista. Mitä pitää tehdä lähes heti, mitkä on tehtävä kohta, ja mitkä työt voivat vielä odottaa. Jokainen omakotitaloilija ja rivitalossa asuva tietää, että pihassa on aina jotain tekemistä, ja varsinkin keväällä sitä tekemistä on paljon.

Totta kai kevät tuli myös niille, joilla ei ole omaa pihaa hoidettavana. Heissäkin kevään tunne voi alkaa löytää tiensä arkeen, ja sitä kautta voi tulla ajatuksia sisustuksen muuttamisesta, kevätsiivouksen tekemisestä tai omien tulevaisuuden suunnitelmien päivittämisestä.

Kevätsiivous ei rajoitu vain fyysisen tilan puhdistamiseen, vaan se voi ulottua myös henkisen hyvinvoinnin kohentamiseen esimerkiksi meditaation tai uuden harrastuksen aloittamisen myötä. Kevät rohkaisee uuden oppimiseen ja kokeilemiseen.

Kevät on uudistumisen aikaa

Kevät aurinko antaa lisäenergiaa ja puhtia päivään – ja vaikka se samalla tuo näkyville lisää töitä, on valolla aina piristävä vaikutus arkeen.

Kevään tulosta pitää kuitenkin osata myös nauttia. Päiviä ei pidä ajastaa täydeksi kaikilla mahdollisilla tehtävillä, vaan ne voi ripotella mahdollisuuksien mukaisesti pidemmälle aikavälille – sitä stressiä syntyy varmasti muutenkin, ilman että itse synnyttää sitä asettamalla liikaa tavoitteita.

Työtehtävälistaus oman pihan suhteen kannattaa pitää varsin avoimena, sillä ne omat ajatukset ja suunnitelmat voivat muuttua nopeastikin.

Kevään pihatyöt

Kevät on ihanteellinen aika hoitaa monenlaisia pihatoimintoja, jotka herättävät puutarhan ja piha-alueet talven jälkeen eloon. Seuraava lista kattaa keskeiset tehtävät, joita kannattaa harkita keväällä:

  1. Lumen ja lehtien siivoaminen – Talven jäljiltä pihalta voi löytyä lehtiä, oksia ja muuta roskia. Nämä tulee kerätä ja poistaa, jotta nurmikko ja muut kasvit saavat tarpeeksi valoa ja ilmaa kasvaakseen kunnolla.
  2. Nurmikon ilmastointi ja lannoitus – Talven jälkeen nurmikko voi tarvita ilmastointia, joka auttaa juuria saamaan happea. Kevätlannoitus auttaa nurmikkoa vihertämään nopeammin ja vahvistamaan juuriaan.
  3. Rikkakasvien poisto ja torjunta – Rikkakasvien poistaminen ennen niiden kukintaa ja siementen leviämistä auttaa pitämään puutarhan siistinä ja terveenä.
  4. Pensaiden ja puiden leikkaaminen – Monet pensaat ja puut hyötyvät kevätleikkauksesta, joka kannustaa uuteen kasvuun ja muotoilee kasvustoa.
  5. Perennapenkkien kunnostus – Vanhat ja kuolleet kasvinosat tulee siivota pois, ja multaa voi kuohkeuttaa ja tarvittaessa lisätä. Myös uusien perennojen istuttaminen on ajankohtaista.
  6. Kukkasipulien istuttaminen – Jos et istuttanut kukkasipuleita syksyllä, jotkin lajikkeet, kuten kesäkukkivat sipulit, voidaan istuttaa keväällä.
  7. Kasvimaa – Maan valmistelu, kuten muokkaus ja lannoitus, on tärkeää ennen uusien kasvien kylvämistä tai taimien istuttamista.
  8. Kompostin ylläpito – Komposti kannattaa kääntää ja tarvittaessa kostuttaa, jotta biohajoava jätteesi muuttuu tehokkaasti ravinteikkaaksi mullaksi.
  9. Puutarhakalusteiden ja -välineiden huolto – On aika kaivaa esiin puutarhakalusteet, puhdistaa ne ja tarvittaessa maalata tai käsitellä säänkestäviksi.
  10. Kastelujärjestelmän tarkistus – Varmista, että kastelujärjestelmäsi toimii kunnolla ja että kaikki letkut ja liitännät ovat ehjiä ja toimivia.

Nämä keväiset pihatyöt auttavat luomaan terveellisen ja houkuttelevan ympäristön sekä valmistamaan pihan kesän nautintoja varten.

Terveys ja hyvinvointi

Kevät on ihanteellinen aika kiinnittää huomiota omaan terveyteen ja hyvinvointiin. Valon lisääntyminen kannustaa ihmisiä liikkumaan enemmän ulkona, mikä edistää sekä fyysistä että henkistä terveyttä.

Keväällä on hyvä hetki aloittaa uusi liikuntaharrastus tai palata tauolle jääneen aktiviteetin pariin, sillä luonto tarjoaa erinomaiset puitteet esimerkiksi lenkkeilyyn, pyöräilyyn tai vaikkapa frisbeegolfiin.Lehdessämme onkin tällä viikolla myös pieni vinkkiosio oman liikunnan aktivointiin.

Lisääntynyt valo vaikuttaa myös ihmisen biologiseen kelloon ja voi parantaa unen laatua. Kevään tullen monet kokevat energiatasonsa nousevan ja mielialansa kohenevan, mikä tekee tästä vuodenajasta otollisen ajan uusien tapojen omaksumiselle ja elämäntapamuutoksille.

Yritykset ja kevät

Yritysmaailmassa kevät voi tarkoittaa uusien projektien käynnistämistä tai liiketoiminnan laajentamista. Markkinat elpyvät usein talven jälkeen, ja yritykset hyödyntävät keväistä kasvun energiaa esitelläkseen uusia tuotteita tai palveluita. Tämä on myös aika, jolloin yritykset voivat uudistaa strategioitaan ja miettiä uusia innovaatioita tulevaa varten.

Perinteinen Lännen Helmi

Reilun kuukauden päästä on jälleen perinteisen kesälehti Lännen Helmi aika, se tarjoaa paikallisille yrittäjille oivan mahdollisuuden tehdä kesämarkkinointiaan, ja sen puitteissa on hyvä ottaa yhteyttä suoraan lehden mediamyyntiin.

KO