Tänään: 19.07.2024

Päätoimittaja

Kierrättäminen Lohjalla

jäteasema, kierrätys

Lohjan kaupungissa on useita kierrätyspalveluita, jotka auttavat asukkaita vähentämään jätteen määrää ja edistämään ympäristönsuojelua. Tässä muutamia esimerkkejä kierrätyspalveluista Lohjalla:

Lohjan jäteasema

Lohjan jäteasema vastaanottaa ja lajittelee erilaisia jätteitä, kuten puutarhajätettä, sähkölaiteromua, metallia, paperia ja kartonkia. Toukokuussa syyskuuhun Lohjan Munkkaan jäteasemalta voi noutaa maksua vastaan myös muhevaa multaa peräkärryllä. Kalkittua ja lannoitettua kompostimultaa suositellaan erityisesti nurmikoiden sekä pensas- ja puuistutusten alustaksi. Kotitalouksille vastaanotettavista jätelajeista osa ovat täysin maksuttomia – toiset puolestaan ovat maksuttomia pienissä määrin, mutta isoista määristä perimme maksun. Tarkista lajitteluohjeet, määrärajoitukset ja hintatiedot jätelajin kohdalta mielellään etukäteen ja huomioi, että käteinen ei ole maksuvaihtoehtona vastaanottopisteellä.

Lohjan kierrätyskeskus

Lohjan kierrätyskeskus eli Nuorisotyöpaja Tuuman Kierrätyskeskus vastaanottaa ja myy käytettyjä tavaroita, kuten huonekaluja, vaatteita, leluja ja astioita. Kierrätyskeskus on hyvä paikka hankkia edullisia ja ympäristöystävällisiä käyttötavaroita. Lahjoittaessasi tavaraa kierrätettäväksi, tuet lohjalaista ympäristötyötä, paikallista yhteisöllisyyttä ja kestävää kehitystä. Tarpeettomiksi käyneet, mutta edelleen käyttökelpoiset tavarat saadaan kiertoon ja uudelleen käyttöön Nuorisotyöpaja Tuuman Kierrätyskeskuksen kautta. Kierrätyskeskus on avoinna ti-ke kello 12-19 ja to klo 10-15.30. Kierrätyskeskuksella on myös kuljetuspalvelut, hakupalvelu sekä mahdollinen peräkärry tavaran vientiin kotiin pientä maksua vastaan.

Kierrätys ja hyötyjätteiden lajittelu

Paras jäte on syntymätön jäte. Jokainen voi pienentää roskapussiaan paitsi viisailla hankinnoilla myös huolellisella jätteiden lajittelulla.

Kestävien ja korjattavien tuotteiden hankkiminen, kertakäyttötuotteiden välttäminen sekä täyttö- ja palautuspakkausten, kierrätettävien materiaalien ja myrkyttömien tuotteiden suosiminen ovat tärkeitä tapoja vähentää syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta.

Jätelain ensisijaisena tavoitteena on ehkäistä jätteen syntyä. Kun jätettä kuitenkin syntyy, se on lajiteltava: vaaralliset jätteet omaan käsittelyynsä ja hyödyntämiskelpoiset jätteet hyötykäyttöön ensisijaisesti tuotteena kierrättäen, toissijaisesti raaka-aineena ja kolmanneksi energian tuotantoon. Mikäli jätettä ei enää voida muuten hyödyntää, on viimeisenä vaihtoehtona loppusijoitus jätekeskuksen kaatopaikalle.

Lohjan keräyskartongin vastaanottopisteet

Lohjan alueella on useita keräyskartongin vastaanottopisteitä, joissa voi kierrättää kartonkipakkauksia ja -laatikoita. Keräyskartonki lajitellaan ja kierrätetään uusiokäyttöön.

Lajitteluohjeita ja Lohjalla sijaitsevat hyötyjätepisteet: Rosk’n Roll

Lohjan ekopisteet

Lohjan ekopisteitä on useita eri puolilla kaupunkia, ja niissä voi kierrättää esimerkiksi lasia, metallia, paperia ja kartonkia.

Nämä kartonkipakkauspisteet ja ekopisteet löytyvät kaikki kierrätys.info nettisivulta

Lohjan kaupungin verkkosivuilta löytyy tarkempaa tietoa kaikista kierrätyspalveluista ja niiden aukioloajoista.