Talvet eivät ole samanlaisia. Tänä vuonna olemme todistaneet, että lunta on tullut enemmän kuin parina edellisenä vuonna, minkä lisäksi lämpötilat ovat vaihdelleet paljon, mikä näkyy nyt myös teiden kunnossa. Tämä kaikki on tarkoittanut paljon myös kiinteistönhuollolle, eikä sitä ole helpottanut nämä menneet reilut kaksi vuotta korona-aikaa.
Kiinteistönhuoltoon liittyy paljon eri asioita, mutta tällä kertaa otamme katsontakannaksi asunto-osakeyhtiön, eli useimmiten se tarkoittaa kerrostaloa. Kerrostalossa kiinteistönhoito ja -huolto on hieman monimutkaisempaa kuin omakotitalossa. Omakotitalossa omistaja itse vastaa pitkälti siitä mitä tontilla ja kiinteistössä tapahtuu alueen ohjeistukset huomioiden, mutta kerrostaloissa ja asunto-osakeyhtiöissä on hallitus, joka päättää monestakin asiasta.
Taloyhtiön päätökset
Taloyhtiön päätöksenteko perustuu yhtiökokouksessa tehtyihin linjauksiin, joita yhtiön hallitus ja isännöitsijä hallituksen valtuuttamana toteuttavat. Taloyhtiön arjessa voi kuitenkin elää virheellinen käsitys siitä, että isännöitsijä päättää taloyhtiön asioista. Todellisuudessa isännöitsijä tarvitsee pääasiassa aina hallituksen valtuutuksen päätöksentekoon. Hallituksen toimivalta perustuu puolestaan yhtiökokouksessa tehtyihin päätöksiin ja osakkaiden hyväksymään talousarvioesitykseen. Asunto-osakeyhtiöllä on siis hallitus ja yhtiökokous, ja nämä sanelevat sitten kiinteistöhuollolle toimintaraamit.
Kysyimme paikallisilta kiinteistöyhtiöiltä muutamia kysymyksiä, joista ensimmäinen liittyy oman taloyhtiön kiinteistöhuollon vaihtamiseen. Nämä vaihtamiset lähtevät tarpeesta ja prosessissa on olennaista tehdä tarjouspyyntö, mutta minkälainen tarjouspyyntö on hyvä?
– Taloyhtiön kannattaa miettiä tarkoin kiinteistöhuollon palvelun tarve ja tuoda tämä seikat esille, kun pyytää tarjousta kiinteistöhuollosta. Samalla kannattaa tuoda esille taloyhtiön erikoisuudet, jotka tulisi huomioida palvelun tuottamisessa
REIM Lohja Oy:n toimitusjohtaja Harri Riekkinen.
Vuodet vaihtelevat
Jokainen vuosi ja vuodenaika on erilainen. Miten esimerkiksi tällainen mennyt talvi on tarkoittanut kiinteistöhuollolle?
Erityisen vaikeata tallaisena talvena, kun taivaalta tulee vettä, että lunta on liukkauden torjunta,
kertoi Riekkinen
Tulevaisuuden kysymykset
Digitalisaatio etenee, tulee metaversea ja vaikka mitä, mutta kiinteistöhuoltoa ei voi tehdä täysin digitaalisesti, sillä jonkun pitää tehdä itse työt. Jos sitten halua päästä alalle, onko jotain mitä kannattaa lähteä opiskelemaan?
Eri ammattiopistot kouluttavat kiinteistöalan perusammattitutkintoa. Perusopintojen jälkeen voi täydentää ammattitaitoa kaikilla erikoisammatti tutkinnoilla
neuvoi Riekkinen
Vaikka työt siis ovat paljon digitalisaation myötä muuttuneet, tekee ilmastomme ja asumisemme kiinteistönhuollon pakolliseksi myös tulevaisuudessa. Totta kai jopa osa siitä voidaan suorittaa tulevaisuudessa automaation ja robotiikan avulla, mutta iso osa työstä tulee säilymään sellaisena, että osaavaa työvoimaa tarvitaan aina.