Huoneistokeskus selvitti välittäjäbarometrilla, miltä tämän kevään ja tulevan kesän omakotitalokauppa näyttää ja millaiset omakotitalot kiinnostavat tällä hetkellä ostajia eniten. Huoneistokeskuksen välittäjät ennustavat omakotitalokaupan kasvavan viime vuodesta.

Huoneistokeskuksen Omakotitalo-barometriin vastanneista välittäjistä 75 % ennustaa omakotitalokaupan kasvavan tänä keväänä ja kesänä viime vuoteen verrattuna. Jopa 90 % välittäjistä kertoo, että viime kuukausina omakotitalojen kysyntä on selkeästi noussut viime vuoteen verrattuna.

–Vanhoja omakotitaloja on myyty Suomessa kuluvan vuoden tammi–huhtikuussa 25,6 % enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana*, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo.

–Omakotitalojen kysyntä on kasvussa, ja monilla alueilla ei ole tällä hetkellä riittävästi myytäviä taloja suhteessa kysyntään ja näin ollen omakotitalot menevät nopeasti kaupaksi. Tällä hetkellä ostajia kiinnostavat erityisesti hyväkuntoiset ja uudehkot omakotitalot, mutta kysynnän ollessa suurta myös remonttia vaativat omakotitalot menevät hyvin kaupaksi, Salenius jatkaa.

Kysytyimpiä ovat hyväkuntoiset ja tilavat omakotitalot – myös syrjäisemmillä sijainneilla

Kysytyimpiä omakotitalon ominaisuuksia ovat barometriin vastanneiden välittäjien mukaan kiinteistön hyvä kunto (59 %), makuuhuoneiden määrä (45 %) ja oma piha (43 %). Oma piha koettiin tärkeämmäksi ominaisuudeksi omakotitalolle kuin esimerkiksi palveluiden läheisyys (37 %) tai hyvät liikenneyhteydet (15 %).

Välittäjistä noin 70 % arvioi, että kysyntää ja kiinnostusta on ollut viime kuukausina eniten 120–150m2:n kokoisille omakotitaloille. Noin 70 % välittäjistä kertoi, että erityisesti lapsiperheet ovat liikkeellä etsimässä sopivaa omakotitaloa.

–Lapsiperheet ovat tällä hetkellä tyypillisimpiä omakotitalojen ostajia. He kaipaavat erityisesti lisätilaa ympärilleen. Myös nuoret pariskunnat ovat aiempaa kiinnostuneempia omakotitaloista tällä hetkellä. Omaa rauhaa arvostetaan nyt entistä enemmän, ja etätyöskentelyn mahdollistaessa omakotitaloja etsitään myös hieman syrjäisemmiltä sijainneilta, Salenius sanoo.

Ostajat ovat kiinnostuneita erityisesti uudehkoista 2000-luvulla rakennetuista omakotitaloista. Barometriin vastanneiden välittäjien mukaan 5–10-vuotiaat omakotitalot (30 %) ja 10–15-vuotiaat omakotitalot (23 %) kiinnostavat eniten, mutta toisaalta noin 28 % välittäjistä kertoo, että omakotitalon iällä ei ole merkitystä, kunhan se on hyväkuntoinen eli korjauksista on huolehdittu ajallaan.

–Asiantuntevat välittäjämme auttavat myyjiä ja ostajia heidän mieltään askarruttavissa asioissa. He esimerkiksi saattavat suositella omakotitalon kuntotarkastuksen tekoa jo ennen talon myyntiin laittoa ja arvioivat alueen realistiset myyntiajat. Jos omakotitalon myymistä harkitsee, niin nyt on todella hyvä hetki ryhtyä tuumasta toimeen, Salenius summaa.

(*KVKL:n ylläpitämä Hintaseurantapalvelu)

Uusien omakotitalojen lisäksi kaupaksi menevät nyt hyvin myös vanhemmat, hyväkuntoiset talot. (Kuvituskuva)