Tänään: 13.07.2024

Päätoimittaja

Kirja-arvostelu: Tonttu, perimmäisten kysymysten äärellä – tie pimeyteen

antti leikas, kirja-arvostelu, tonttu

Antti Leikas, Tonttu, Matka pimeyteen, Kustannusosakeyhtiö Siltala 2018

Antti Leikas (s.1967) on savolaisyntyinen Oulussa asuva kirjailija, viestintäammattilainen ja ison perheen isä. Hän on koulutukseltaan matemaatikko, joka on opiskellut myös kirjallisuutta, filosofiaa, sosiologiaa ja yritysjohtamista. Hän on työskennellyt teknologiayrityksissä esimiestehtävissä sekä muun muassa lehtikuvaajana ja kulttuurilehti kaltion päätoimittajana. Leikaksen kolme aiempaa romaania muodostavat kiitetyn ja palkintoehdokkuuksia saaneen Vesitrilogian: Melominen (2011), Huopaaminen (2013), Soutaminen (2015).

Maailman ensimmäinen tonttutrilleri on täällä! Antti Leikaksen neljäs romaani Tonttu vie lukijansa perimmäisten kysymysten äärelle – ja samalla ennen kokemattoman jännitysnäytelmän pyörteisiin. Mitä ovat sielut, miksi universumi on vaarassa tuhoutua, kuinka tehokkaasti tonttu-Koposen maksa polttaa alkoholia ja miten nämä asiat liittyvät toisiinsa? Hyppää kyytiin niin saat tietää – tämä on matka pimeyteen.

Onko Leikas tonttu itse? Kirjassa väännetään monet asiat rautalangasta. Naishahmoista on tärkein, rintavarustuksensa mukaan nimetty Pamela, on klassisen vaarallinen vamppi. Leikkaan katse harhailee heti Pamelan paidan alla ja kohta myös pakaroissa.

Kun kirjailija Antti Leikas saa yhtäkkiä monelta taholta avokätistä apurahaa niinkin outoon hankkeeseen kuin tonttututkimukseen, hänen hälytyskellojensa pitäisi soida. Kun hän istuu pölyisten kirjastojen uumenissa ympäri Eurooppaa ja tuntee itseään tarkkailtavan. Ja kun eräänä päivänä hänen ovensa taakse ilmestyy Suomen Kulttuurirahaston hemaiseva asiamies kummallisine pyyntöinen, hänen hälytyskellojensa pitäisi totisesti kumahdella.

Mutta kirjailija Leikas on vaaroja kaihtamaton mies ja löytää siksi itsensä keskeltä koko universumin olemassaoloa uhkaavia tapahtumia. Putoilevien lentokoneiden, uhkaavien kommandojoukkojen, salaperäisten lääkelaboratorioiden ja epäilyttävien kirjakustantamoiden ristipaineessa Leikkaalle selviää vähitellen, minkälaisia salaisuuksia tonttujen olemassaoloon kätkeytyy – ja minkälaisia voimia hän on tullut tahtomattaan tutkimuksillaan vapauttaneeksi.

UNTO VASKUU