Kirpputorit ovat olleet jo vuosikymmeniä suosittu tapa hankkia käytettyjä tavaroita Suomessa. Kirpputorikulttuuri on kasvanut ja monipuolistunut erityisesti viime vuosina, kun ihmiset ovat entistä tietoisempia ympäristönsuojelun merkityksestä ja kiertotalouden tärkeydestä. Kirpputoreja löytyy niin suurista kaupungeista kuin pienemmistäkin paikkakunnista, ja ne tarjoavat kanavan sekä ostaa että myydä käytettyjä tuotteita. Kirpputoreja on monenlaisia: perinteisiä paikallisia kirpputoreja, ketjukirpputoreja ja erikoistuneita kirpputoreja, kuten lastenvaatteille tai vintage-vaatteille.

Kirpputorien suosio Suomessa heijastaa laajempaa yhteiskunnallista ilmiötä, jossa kulutustottumukset ovat muuttumassa. Yhä useampi kuluttaja suosii käytettyjä tavaroita uusien ostamisen sijaan. Tämä muutos on osa laajempaa kiertotalouden trendiä, joka pyrkii vähentämään jätettä ja säästämään luonnonvaroja. Kirpputorit tarjoavat helpon ja edullisen tavan osallistua tähän muutokseen. Ne eivät ainoastaan auta säästämään rahaa, vaan myös vähentävät jätteen määrää ja tukevat ympäristöystävällisempää elämäntapaa.

Me kyselimme lohjalaisilta ja vihtiläisiltä kirpputoreilta tämän hetken kuulumisia, ja tässä heidän vastauksiaan.

Mitkä ovat suosituimmat tuotteet?

-Eniten Hiiden Kirppiksellä myymme vaatteita. Vaatteita on paljon tarjolla, joten niissä kilpailu on kovaa. Pitää myös sattua kohdalle sellainen, jonka silmää vaate miellyttää sekä tietysti on sopivan kokoinen. Muita suosittuja tuotteita ovat sisustustavarat, lastenvaatteet ja -lelut, kertoo Jenna Halme Hiiden kirppikseltä Nummelasta.

The Kirppiksen Elina Tötterström kertoi, että heille suosituimmat tuotteet ovat kodin tavarat, puutarhatyökalut, työkalut, joku tietty astiasarjan osa/astia sekä talvella sukset yms talviurheiluun liittyvä.

Mitä ei haluta kirpputorien hyllyille?

– Ehdoton ei on rikkinäisille, nuhruisille sekä likaisille tuotteille. Kaikki tuotteet kannattaa tarkistaa huolella ennen myyntiin tuontia. Kukaan ei valitettavasti halua ostaa rikkinäisiä tuotteita. Sama tietysti pätee vaatteisiin. Vaatteiden tulisi olla ehdottomasti puhtaita sekä ehjiä. Pieniä virheitä sallitaan kuitenkin, mutta niistä kannattaa ilmoittaa aina hintalapussa, vastaili Jenna.

The Kirppiksen Elina oli aivan samaa mieltä Jennan kanssa, rikkinäiset likaiset ja vialliset tuotteet eivät kuulu myyntihyllyille.

Vinkkejä myyjille:

– Annamme useasti myyjille vinkkejä kuinka hinnoitella omat tuotteet. Hyvä sääntö siihen on miettiä aina jokaisen tuotteen kohdalla, että millä hinnalla sinä olisit itse sen valmis ostamaan kirppikseltä juuri siinä kunnossa kuin se on. Itsepalvelukirppiksellä kuten meilläkin Hiiden Kirppiksellä kannattaa myös käydä siistimässä myyntipaikkaa säännöllisesti, sillä siisti myyntipaikka myy paremmin. Myös sesonki vaikuttaa! Älä myy kesävaatteita talvella ja toisinpäin, listaili ohjeita Jenna.

– Jos olet aloittelija/ensikertalainen, älä arastele kysyä kassalta apua! Älä täytä pöytää liikaa Hinnoittelu on hyvin tärkeää, jos tuotteet ovat liian kalliita, ne ei myy. Pöydän siisteys ja selkeys. On hyvä laittaa pöydän reunaan esimerkiksi tieto, minkä kokoista vaatetta ja kohderyhmä, vinkkasi Elina.

Vinkkejä ostajille:

– Ostajille suosittelemme varaamaan aikaa kirppiskierroksen tekemiseen. Kiireessä ei välttämättä huomaa kaikkea ja jokin huippu juttu voi jäädä välistä. Toinen vinkki on, että mikäli jokin tuote miellyttää, ota se heti. Ei kannata siis jäädä miettimään pitkäksi aikaa, sillä seuraavana päivänä se voi olla jo myyty, vinkkaa Jenna.

Elina on vähän samoilla linjoilla omien ohjeidensa kanssa,

– Palauta tuote omalle paikalleen, huolehdi että hintalappu pysyy myös sovitettaessa tuotteessa kiinni. Iloinen mieli on hyvä lähtökohta kirppiskäynnille.

Vivamolta löytyy Vivamon Kirja ja Kirppu, joka on vapaaehtoisvoimin avoinna torstaisin klo 12-15 ja lauantaisin 11-15, jonka lisäksi kirppis on avoinna tilauksesta myös ryhmille. Kaikki kirppiksen tuotot käytetään Kansan Raamattuseuran omistaman Vivamon tarpeisiin.

– Vivamon Kirja ja Kirppu myy lahjoituksina saatua tavaraa laidasta laitaan, paitsi huonekaluja ja elektroniikkaa emme ota vastaan, kirjoja voimme ottaa vain valikoidusti. Myynti vaihtelee sesongittain huomattavasti, siisti ja puhdas hyväkuntoinen tavara liikkuu nopeasti. Kirppis on saanut paljon hyvää palautetta siisteydestä ja tavaroiden selkeästä esillepanosta. Tällä hetkellä siellä on varsin houkutteleva pöytä pääsiäiskoristeita todella edullisin hinnoin, kertoo Sirkku Vepsäläinen, Vivamon Ystävät ry:n puheenjohtaja.

Kiertotalous Suomessa

Kiertotalous on ajattelutapa, joka pyrkii minimoimaan jätteen ja maksimoimaan resurssien käytön tehokkuuden. Suomessa kiertotalous on noussut tärkeäksi teemaksi niin yksityishenkilöiden kuin yritysten ja julkisen sektorin toiminnassa. Kiertotalouden periaatteita sovelletaan monilla eri aloilla, kuten teollisuudessa, rakentamisessa ja kuluttajatuotteiden suunnittelussa. Tavoitteena on luoda järjestelmiä ja tuotteita, jotka ovat kestäviä ja joita voidaan käyttää uudelleen, kierrättää tai korjata.

Suomessa kiertotalouden edistäminen on nähty mahdollisuutena vahvistaa taloutta ja samalla vähentää ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi jätteiden kierrätys ja uusiokäyttö ovat keskeisiä osia kiertotaloutta. Lisäksi uusien, kestävämpien materiaalien kehittäminen ja käyttöönotto ovat avainasemassa. Kiertotalouden ideologia kannustaa myös uudenlaisten liiketoimintamallien kehittämiseen, jotka perustuvat palveluiden tarjoamiseen tuotteiden sijaan. Tällainen ajattelutapa voi auttaa luomaan kestävämpää taloutta ja yhteiskuntaa.

Kiertotalouden hyödyt ovat moninaiset ja kattavat sekä ympäristöllisiä että taloudellisia aspekteja. Ympäristön näkökulmasta kiertotalous auttaa vähentämään jätettä, säästämään luonnonvaroja ja pienentämään kasvihuonekaasupäästöjä. Kun tuotteita käytetään pidempään ja ne kierrätetään tai korjataan uudelleenkäyttöä varten, luonnonvarojen kulutus vähenee ja jätemäärät pienenevät. Tämä auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta ja edistämään kestävää kehitystä.

Taloudellisesti kiertotalous tarjoaa mahdollisuuksia uusille liiketoimintamalleille ja työpaikoille. Se kannustaa innovaatioihin ja uusien, kestävien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Kiertotalous voi myös vähentää yritysten kustannuksia, sillä materiaalien tehokkaampi käyttö ja jätteen vähentäminen säästävät rahaa. Kuluttajille kiertotalous tarjoaa mahdollisuuden osallistua ympäristönsuojeluun arjen valinnoillaan, kuten suosimalla kierrätettyjä tai korjattuja tuotteita.

Kirpputorit ja yhteisö

Kirpputorit ovat enemmän kuin pelkkiä kauppapaikkoja; ne ovat myös tärkeitä yhteisöllisiä tiloja. Monille ihmisille kirpputorit ovat paikkoja, joissa he voivat kohdata muita ihmisiä ja jakaa kiinnostuksiaan. Kirpputorit tarjoavat mahdollisuuden paitsi löytää ainutlaatuisia ja edullisia tuotteita, myös osallistua yhteisön toimintaan. Ne voivat toimia kohtaamispaikkoina, jossa ihmiset voivat vaihtaa tietoja ja kokemuksia sekä oppia uusia asioita kestävästä kulutuksesta ja kiertotaloudesta.

Kirpputorit voivat myös tukea paikallisia yhteisöjä tarjoamalla alustan paikallisille taiteilijoille, käsityöläisille ja pienyrittäjille. Monet kirpputorit järjestävät tapahtumia, kuten työpajoja, luentoja ja näyttelyitä, jotka rikastuttavat paikallista kulttuuria ja edistävät yhteisöllisyyttä. Tämä sosiaalinen ulottuvuus on tärkeä osa kirpputorikulttuuria, ja se auttaa vahvistamaan paikallisyhteisöjen sidoksia ja kestävän elämäntavan edistämistä.

jenna hiidenkirppis
Jenna Hiidenkirppis