Millainen Lohja on nyt – ja minne kaupunki on menossa

700-vuotta sitten huomattiin, että Lohja sijaitsee hyvällä paikalla aivan virallisestikin, kun Lohjasta ensimmäisen kerran mainittiin. Lohjan sijainti Lohjanjärven rannalla ja Lohjanharjun kupeessa lyhyen välimatkan päässä maan pääkaupungista antavat Lohjalle hyvät lähtökohdat.
Vuosisatojen aikana Suomi on kehittynyt ja niin on tapahtunut Lohjallekin, kalkista tuli yksi alueen rikastuttaja, ja hyvä vieläkin Nordkalkin tehdas toimii Lohjalla. Nykyään myös paperiteollisuus Kirkniemen tehtaan kautta on noussut isoksi työnantajaksi alueella, mutta muuten alueen yritysrakenne perustuu enemmän pieniin yrityksiin, kuin isoihin tuotantolaitoksiin.

Pieni kaupunki järven kupeessa

Johtuen pääkaupungin läheisyydestä 700-vuotias Lohja ei ole kasvanut kovinkaan vauhdilla. Vuonna 1990 Lohjalla asui yli 41600 asukasta ja 2021 asukkaita oli noin 46000, itseasiassa vuodet 2014-19 olivatkin Lohjalle miinusmerkkisiä asukasluvun suhteen, ja vain yhtenä vuotena 2010-luvulla oli Lohja muuttovoittoaluetta.

Ykkös-Lohja ja Lohja

Ykkös-Lohjaa julkaistana nyt 35 vuotta, ja lehden keskiviikon jakelu kattaa lähes koko Lohjan, Pohjois-Siuntion ja Nummelan, ja tämä kesälehti näiden alueiden lisäksi myös Vihtiä ja Karkkilaa, Veikkolaa, Kirkkonummea, Inkoota siten, että kokonaispainosmäärä saavutti tänä vuonna 57 300 lehteä. Me Ykkös-Lohjassa kerromme viikoittain mitä Lohjalla on tapahtumassa, ja mistä asioista päätetään, mitä on tulossa, ja millaisia tarjouksia alueemme yrityksillä on tarjota.
Viime vuodet ovat meillekin lehtenä olleet kehittymisen ja muutoksen aikaan digitalisaation vallatessa ihmisten arkea. Tämä muutos näkyy myös suoraan lehden toiminnassa mainosrahojen siirtyessä isoille kansainvälisille yrityksille, kuten Googlelle ja Metalle.
Tästä huolimatta olemme vuosien aikana rakentaneet lehden ympärille myös digialustat sekä sosiaalisen median kanaviin että alueellisesti verkkosivustoille kuten esimerkiksi www.tynninharju.fi tarjotaksemme digitaaliset mahdollisuudet paikallisesti ilman maksuja kansainvälisille jäteille.

Lohja ja identiteetti

Tänä vuonna Lohja viettää 700-vuotis juhlavuotta ja sen myötä tapahtumia on vuodelle siroteltu hieman tavallista enemmän, ja kaupungin matkailutoimistolta voi ostaa 700-vuotistuotteita, mutta miten muuten 700 vuotta historiaa näkyy Lohjalla?

Mylohja.fi sivuston Lankea loveen Lohjalla tuntuu hieman haetulta sloganilta, ja uusi ”Elämästä nauttivien ihmisten kaupunki” on sekin aika tyhjä lause, joskin ihan ”kiva”. Tätä aiemmat lauseet löytyvät kaupungin menneiden vuosien markkinointimateriaaleista.

Kuka muistaa vielä Lohjan omenakaupunkina? Tai kuka muistaa vuosia sitten Lohjan kaupungin tavoitteet tehdä Lohjanharjusta Nanoharju, tai sitä ennen tehdä Lohjasta Suomen vesitiedon pääkaupunki, ja kuka muistaa surullisen Yrittäjätalon tarinan?

Näitä tarinoita on Lohjalle osunut surullisen paljon, unohtamatta kiinalaisten hyvinvointikylää tai muitakaan isoja alueellisia hankkeita.
Onneksi kuitenkin nyt 2023 on alkanut tapahtua oikeasti kun pienemmät uudet hankkeet ovat aloittaneet, kuten Helenin aurinkopuisto ja todennäköisesti Virkkalaan tuleva datakeskus. Muutenkin kaupunki kehittyy edelleen vauhdilla, niin Lempolan kuin Tynninharjun alueilla.

Hyvinvointialue ja Lohja

Uudet hyvinvointialueet muuttavat kaupunkien ja kuntien tulo- ja kulurakenteita huomattavasti, ja tästä syystä alueelliset yrityksiin suuntautuneet mainokset ja markkinointi ovat lisääntyneet. Tulevaisuudessa nimittäin nimenomaan menestyvien yritysten verotulot ovat tärkeä osa Lohjankin budjettia, mutta miten siinä onnistutaan? Jatkossa kaupungin palveluiden keskiössä ovat sivistyksen ja elinvoiman tehtävät.

Lohjalla on viime vuosina käynyt kova puhuri kaupunginjohtajan paikalla sekä matkailu-, että yrityspalveluiden puolella. Kun vielä nyt päätettiin ottaa yrityspalvelut kaupungin alaisuuteen, ollaan joko tekemässä jäätävän hyvää työtä, tai voidaan mennä entistä enemmän metsään.

Me Ykkös-Lohjassa toivomme ja odotamme onnistumisia, sillä olemmehan itsekin täysin paikallinen, yksityinen yritys.

Uudet henkilöt kaupungin matkailussa joutuivat aloittamaan vaikeasta tilanteesta edellisten tekijöiden lähtiessä, ja tämä on näkynyt hetkellisesti myös palvelutasoissa – nyt vain toivotaan, että nämä nyt valitut ja töitä tekevät henkilöt jäisivät Lohjalle kehittämään kaupunkia, sillä Lohja tarvitsee tekijöitä.

Elämästä nautiskelijoiden kaupunki

Vuonna 2010 Lohjan slogan oli ”Lohja- suomalaisten onneksi”, sitä ennen oli myös ”Lohjalta lohkeaa”, Lohjaa on viety tapahtumien, liikunnan, järven ja kulttuurin kautta ihmisten näkyville. Tässäkin lehdessä esillä on paljon tämän alueen kesäteattereiden ohjelmistoa ja muita tapahtumia. Jos mietit, miksei kaikkia tapahtumia ole listattu, se johtuu tapahtumien maksullisuudesta, tarkoituksenamme on keskittyä sivuillamme maksuttomien tapahtumien kertomiseen ja jättää maksulliset tapahtumat mainoksille.
Miten Lohja tulee lunastamaan tämän ”elämästä nauttijoiden” sloganin? Ainakin sitä tukevia hankkeita on alkamassa useita: meille on tulossa uusi uimahalli ja jäähalli, olemme saamassa kaupunkihotellia, keskustan kauppakeskusten kehityshankkeet ovat yhä avoimia, uutta tapahtumapuistoa jopa 20 000 katsojalle viimeistellään, uutta karavaanarialuetta etsitään yms. Jos edes osa näistä hankkeista saadaan kunnialla maaliin, on jälleen viety Lohjaa eteenpäin…

KO