Muuttoliikenne on viime vuosina ollut enemmän Lohjalta kuin Lohjalle. Jo vuodesta 2013 lähtien väkiluku on ollut aavistuksen miinusmerkkinen, kun sitä ennen väestö kasvoi tasaisesti. Vuonna 2017 väkiluku oli 46 785, mikä tarkoittaa -0,77 % muutosta edellisestä vuosiluvusta.

Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että Lohjalta voi onnistua saamaan hyvin edullisesti hyväkuntoisen ja kookkaan asunnon. Lohjan vuokra-asunnot ovat hintatasoltaan suurempia kaupunkeja alhaisemmat, jopa puolet Helsingin hinnoista. Nopea katsaus asuntotarjontaan kertoo, että Lohjalta saa yli 50 neliöisen kaksion noin 600 eurolla. Vastaavan kokoisesta asunnosta Helsingissä joutuu maksamaan yli 1200 euroa!

Vuokratakuu monelle kynnyskysymys

Vuokratakuu on summa, joka talletetaan samalla, kun tehdään vuokrasopimus. Yleensä vuokratakuu on 1 – 3 kuukauden vuokraa vastaava summa. Käytännössä se on siis reippaasti yli 1000 € suurimmassa osassa asunnoista.

Moni rahoittaakin vuokratakuun lainalla, sillä vakuudettomat kulutusluotot ovat muutaman tuhannen euron suuruisina kohtuullisen nopea tapa hankkia rahoitus, mikäli säästöjä ei satu olemaan.

Vuokratakuu on monelle kynnyskysymys, sillä 1 – 3 kuukauden vuokra voi tosiaan olla iso potti kerralla maksettavaksi, mutta tämän lisäksi täytyy vielä maksaa lähes samanaikaisesti ensimmäisen kuukauden vuokra. Yhteissumma voi nousta muutamaan tuhanteen euroon. Jos on muuttamassa edellisestä vuokra-asunnosta seuraavaan, on ehkä maksettava vielä edellisenkin asunnon vuokra samaan aikaan.

Nyt markkinoilla on toki asuntoja, joissa vuokratakuu on huomattavasti edullisempi, mutta niitä tarvittaisiin markkinoilla huomattavasti enemmän. Asumisen kustannukset eivät saisi johtaa niin suureksi ongelmaksi, että se johtaa pahimmillaan asunnottomuuteen.

Takuu on kuitenkin vuokranantajan näkökulmasta turvaa tuova seikka. Sen tarkoitushan on taata, että mikäli vuokralainen aiheuttaa asunnossa pysyviä vaurioita, vuokranantaja pystyy korjaamaan nämä vahingot mahdollisimman hyvin. Asunto pysyy vuokrattavassa kunnossa ja palautuu nopeasti markkinoille.

Sama summa myös palautetaan vuokralaiselle, kun muutto on ajankohtainen. Mikäli mitään korjattavaa ei asunnossa ole. Eli summa ei häviä, mutta toisaalta se makaa tilillä käyttämättömissä ja se on oltava saatavilla, jotta asuntoon pääsee edes käsiksi.

Miksi Lohjalle kannattaa muuttaa?

Lohjan väestöluvun hiljainen laskeminen ei johdu itse asiassa siitä, että Lohjalta muutetaan aktiivisesti pois. Ongelma ei ole vain Lohjan, vaan koko Länsi-Uusimaa kärsii muuttotappioista, mihin alueella etsitään lääkettä.Lohjalle päin suuntautuva muuttoliike sen sijaan on hiljentynyt. Mistä syystä Lohjan vuokra-asunnot ovatkin nyt markkinoilla. Varsinkin perheet suuntaavat nyt muualle, sillä aiemmin lohjalaiset ovat opiskeluiden jälkeen muuttaneet takaisin kotiseudulle.

Lohja on kuitenkin alueena nuorille perheille oiva. Asuntoja on tarjolla eikä suurista kaupungeista esimerkiksi Helsinki tai Turku ole kovin pitkän ajomatkan päässä. Mahdotonta ei siis olisi muuttaa Lohjalle ja käydä töissä muualla.

Tunnin juna -kampanja, mitä myös Lohjalla kannatetaan, edistänee myös Lohjan ja Lohjan alueen kiinnostavuutta muuttokuntana. Tunnin juna on Helsinki-Turku -välille puuhattu junayhteys, jonka on tarkoitus nopeuttaa työvoiman liikkuvuutta kaupunkien välillä ja helpottaa liikkuvuutta. Näin tällä välillä asuvien ei tarvitsisi välttämättä vaihtaa asuinkuntaa työpaikan vuoksi. Tai valita asuinpaikkaa lähtökohtaisesti työpaikan mukaan.

Lohja on jo nyt mukavasti sijoittunut suurempiin kaupunkeihin ja näin ollen työpaikkoihin nähden. Hyvät yhteydet lähimpiin kaupunkeihin tuonevat jatkossa paikkakunnalle myös muuttovirtaa. Paikkakunnalle muuttavan on mahdollista yhdistää edullinen asuminen ja suurempien kaupunkien palkkatasosta nauttiminen.

Kaikki Lohjan kaupungin vuokra-asunnot on koottu kätevästi sivustolle, josta myös nykyiset vuokra-asukkaat löytävät kätevästi kaiken tiedon. Tärppinä: Lohjan kaupungin vuokra-asunnot tarjoavat asukkailleen laajakaistayhteyden, joka kuuluu vuokran hintaan.

2021 Lohjalla järjestetään asuntomessut Hiidensalmessa Lohjanjärven rannalla ja aivan keskustan tuntumassa. Alueelle tulee monimuotoista asutusta: kerrostaloja, townhouseja ja pientaloja. Alueella otetaan huomioon kaikenikäiset asukit, joten jokaisen Lohjalle mielivän kannattaa pitää messut mielessä. Voimakkaana teemana toimii yhteisöllisyys eli alueelle rakennetaan paljon tiloja mahdollistamaan asukkaiden keskinäinen kanssakäyminen.