Uudenmaan 37. maanpuolustuspäivä järjestettiin Lohjalla viime lauantaina. Tapahtuma herätti kiinnostusta lohjalaisissa ja moni oli lähtenyt paikalle koko perheen voimin. Yleisöä kiinnostivat esimerkiksi sotakoiran ja sen ohjaajan pitämät näytökset, ja sotilaskotiauton edessä kiemurteli pitkä ihmisjono vielä tapahtuman lähestyessä loppuaan. Munkkeja riitti silti ainakin vielä siinä vaiheessa. Sotilaskotiauton sisällä häärivät naiset kertoivat, että munkkeja oli alun perin yli 600 ja viimeinen laatikko oli hyvää vauhtia menossa.

Tapahtumassa toimintaansa ja kalustoaan esittelemässä olivat mm. Puolustusvoimat, poliisi, pelastuslaitos ja Rajavartiolaitos. Maanpuolustuspäivän pääjärjestäjinä ovat tänä vuonna Lohjan Reserviupseerikerho ry, Lohjan Seudun Reservinaliupseerit ry, Etelä-Lohjan Reservinaliupseerit ry, Länsi-Uudenmaan Rauhanturvaajat ry sekä Lohjan Maanpuolustusnaiset ry.Tapahtuma huipentui Maanpuolustusjuhlaan, johon riitti myös hyvin osallistujia. Monet juhlapuhujat nostivat esille päivän teeman ”Turvallista asua Lohjalla”.

–Sisäinen turvallisuus on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tukijalka. Se merkitsee eri-ikäisille suomalaisille eri asioita, mutta kokonaisturvallisuus vaatii jokaisen panosta ja ymmärrystä siitä, mistä turvallisuus muodostuu. Turvallisuutta on mm. varautuminen ulkopuoliseen vaikuttamiseen esimerkiksi politiikassa. Tarvitaan myös rohkeutta toimia, kuten osallistumista turvallisuuskursseille, sanoi Maanpuolustusnaisten Mervi Pihakari.

–Voimme jokainen omalta kohdaltamme olla tuomassa arjen turvallisuutta toisillemme, tiivisti Lohjan Reserviupseerikerhon puheenjohtaja Timo Jukola.

Suomenlahden merivartioston komentaja, kommodori Tom Hanén puolestaan muistuttijuhlapuheessaan yhteistyön tärkeydestä.

–Tämän päivän turvallisuusuhat ovat niin monimuotoiset, ettei kukaan selviä yksin. Yksi tärkeimmistä taidoista onkin yhdessä toimiminen.

Suomenlahden merivartioston komentaja, kommodori Tom Hanén muistuttijuhlapuheessaan yhteistyön tärkeydestä turvallisuusasioissa.

Lohjan Seudun Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Arto Heikkilä toi juhlaan veteraanien tervehdyksen ja kertoi, että veteraaniyhdistysten toiminta muuttuu vähitellen sotien perinneyhdistystoiminnaksi.

Veteraanien toive on, että muistamme itsenäisen Suomen ja että yläkouluissa olevat oppilaat kävisivät yhdellä historiantunnilla sankarihaudoilla. Siellä se lukee kiveen kirjoitettuna, kuinka nuoria monet kaatuneet olivat.

Tapahtumajärjestelyissä mukana ollut Kalervo Kaarre iloitsee onnistuneesta tapahtumasta.

–Tapahtuma oli mahtava ja onnistunut. Mitä olen tässä ihmisten kanssa jutellut, niin he ovat olleet samaa mieltä. Varusmiehet ovat esitelleet asioita todella reippaasti kaikille pienistä lapsista lähtien.

Joona Jauhanen (vas) ja Juuso Kivi löysivät tapahtumasta ”siistejä juttuja” ja ”komeita vehkeitä”. Etenkin poliisin panssaroitu ajoneuvo kiinnosti.

Puolustusvoimien ja muiden toimijoiden kalusto kiinnosti monen ikäisiä tapahtumavieraita

Maanpuolustuspäivä houkutteli paikalle mm. Juuso Kiven ja Joona Jauhasen. Jauhanen kertoo lähteneensä tapahtumaan kaverinsa pyynnöstä.

–Kysyin lähtisikö hän tänne katselemaan, kun tapahtuma kiinnosti itseäni, Kivi kertoo.

–Kävimme kutsunnoissa viikolla, joten tapahtuma alkoi kiinnostaa, lisää Jauhanen.

He kertovat, että tapahtumasta löytyi ”siistejä juttuja” ja ”komeita vehkeitä”. Erityisen kiinnostavaksi he nimeävät poliisin uuden panssaroidun ajoneuvon, jota käytetään esimerkiksi aseuhan sisältävissä tilanteissa. Asepalveluksensa Kivi ja Jauhanen aloittavat tammikuussa 2021.

–Pakkohan sinne on mennä, se on sellainen perusjuttu. Jos pystyy, miksei menisi, Kivi kommentoi.

–Kyllä se on itsestäänselvyys, että sinne mennään, vahvistaa Jauhanen.

He arvelevat, että asepalvelus tulee tarjoamaan sekä hienoja kokemuksia että hieman kurjempia päiviä.

Yrjönsalot puolestaan olivat saapuneet tapahtumaan monen perheenjäsenen voimin.

–Kivalta vaikuttaa. On kivaa, kun näihin pääsee sisälle! Puolustusvoimien kulkuneuvoja tarkasteleva Onni Yrjönsalo vastaa tomerasti toimittajan kysymykseen.

–Onni on kiinnostunut etenkin panssariajoneuvoista, tarkentaa äiti Maija Yrjönsalo.

Hän kertoo, että suvun miehet ovat vahvasti mukana maanpuolustustoiminnassa, mikä toi perheen myös tapahtumaan.

–Isänmaallisuus ja se, että Suomi pystyy tarpeen vaatiessa puolustautumaan, ovat meidän perheessä todella tärkeitä ja arvostettuja asioita, Yrjönsalo sanoo.

SMS

Maija, Onni, Kimmo ja Heimo Yrjönsalo tutustumassa Puolustusvoimien kalustoon.