Jukka Untamalan luotsaaman Lohjan kaupunginorkesterin syyskuun sinfoniakonsertti on Laurentius-salissa perjantaina 8.9.2023 klo 19. Sama konsertti pidetään edellisenä päivänä Porvoon Taidetehtaassa klo 19. Solisteina kuullaan pianisti Mackenzie Melemediä ja trumpetisti Pasi Piristä. Konsertin ohjelmistossa on Tarrodia, Šostakovitšia ja Mendelssohnia.

Mackenzie Melemed
Jukka Untamala

Yhdysvaltalainen Mackenzie Melemed on vuoden 2017 Maj Lind -pianokilpailun voittaja ja vuonna 2020 Suomeen muuttanut, kansainvälistä uraa tekevä pianisti. Pasi Pirinen on vuodesta 2005 lähtien toiminut Helsingin kaupunginorkesterin trumpettisektion äänenjohtajana sekä vuodesta 2015 alkaen Sibelius-Akatemiassa vaskisoitinten professorina. Yhdessä Lohjan kaupunginorkesterin kanssa Melemed ja Pirinen tulkitsevat Dmitri Šostakovitšin (1906–1975) hulvattoman hilpeän Pianokonserton nro 1 c-molli op. 35 pianolle, trumpetille ja jousiorkesterille. Teos sisältää runsaasti lainoja muista teoksista Šostakovitšin omat teokset mukaanlukien. Konserton ensi-illassa 15.10.1933 Šostakovitš soitti itse pianoa. Lyhyessä ajassa teos sai suuren määrän esityksiä ja on ollut yksi Šostakovitšin kaikkein suosituimmista teoksista. Ehkäpä Šostakovitšilla oli mielessään juuri pianokonsertto, kun hän kirjoitti Sovetskaja Muzyka -lehdessä vuonna 1935: ”Tunnen ääretöntä tyytyväisyyttä, kun yleisö hymyilee tai purskahtaa nauruun teoksieni esitysten aikana.”

Ruotsalainen säveltäjä Andrea Tarrodi (s. 1981) on halunnut jo pienestä pitäen luoda omaa musiikkia. Hän valmistui säveltäjäksi Tukholman Kungliga Högskolanista vuonna 2009, ja sen jälkeen hänen teoksiaan on soitettu runsaaasti eri puolilla maailmaa. Tarrodi on vastaanottanut lukuisia palkintoja ja kunnianosoituksia työstään. Hän säveltää monenlaisille kokoonpanoille, ja pitää erityisesti vokaali- ja orkesterimusiikin säveltämisestä. Illan konsertissa kuultava Serenade in seven colours puhaltimille ja lyömäsoittimille vuodelta 2013 on musiikkia, jonka vähitellen muuttuvaan sointivärien virtaan on helppo uppoutua. Tämän hyvin minimalistisen teoksen, jonka staattinen sointikuva koostuu yksittäisten sävelten ja lyhyiden melodioiden alituisesta toistamisesta, inspiraatiolähteiksi Tarrodi on nimennyt Mozartin Gran Partitan sekä Miles Davisin ja Gil Evansin albumin Quiet Nights.

Illan päätteeksi Lohjan kaupunginorkesteri soittaa Felix Mendelssohnin (1809–1847) Sinfonian nro 4 A-duuri op. 90, lisänimeltään ”Italialainen”. Teos on vuodelta 1833, ja sen lähtökohtana oli säveltäjän tekemä matka Italiaan muutama vuosi aiemmin. Painoon teos pääsi vasta säveltäjän kuoleman jälkeen, vaikka se sai esityksillään suuren suosion – kaikilta muilta paitsi säveltäjältä itseltään. Italialainen sinfonia tarjoaa kuulijoilleen valloittavan sarjan tuokiokuvia Italiasta: välimerellistä auringonpaistetta, uskonnollista juhlallisuutta, mahtavaa taidetta ja arkkitehtuuria sekä avointa maalaismaisemaa, ruokaa ja ihmisiä. Teosta kuunnellessa on helppo tehdä nojatuolimatka Italiaan. Buon viaggio in Italia!