Helmikuun avauksena Lohjan kaupunginorkesterilla on ilo esittää lohjalaisen Marzi Nymanin vuonna 2022 säveltämä viulukonsertto solistinaan konserton tilannut viulutaiteilija Antti Tikkanen. Ohjelmassa on lisäksi Grażyna Bacewiczin Divertimento jousille (1965) sekä Igor Stravinskyn Pulcinella-sarja (1919–1920), jonka säveltäjä muokkasi omasta, samannimisestä baletistaan. Konsertti pidetään Laurentius-salissa torstaina 1.2.2024 klo 19, ja sen johtaa Lohjan kaupunginorkesterin kapellimestari Jukka Untamala. Liput ennakkoon myy Netticket.fi.

Marzi Nyman on Lohjalla vuonna 1977 syntynyt ja lapsuutensa viettänyt musiikin monitaituri. Musiikkiopinnot alkoivat Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa ja jatkuivat Tapiolan lukion musiikkilinjalla ja Espoon pop/jazzopisto Ebelissä. Vaikka sävellyksiä on Nymanilta syntynyt vuosien saatossa tasaiseen tahtiin, ovat varsinaiset sävellysopinnot houkuttaneet sen verran, että nyttemmin Nyman on päässyt kuluttamaan Sibelius-Akatemian sävellysluokan tuoleja. Nyman liikkuu eri genreissä ja eri kokoonpanoissa kuin kala vedessä ja tekee yhteistyötä moninaisten taiteilijoiden ja yhtyeiden kanssa laidasta laitaan.

Lohjan kaupunginorkesteri on tehnyt yhteistyötä Nymanin kanssa ennenkin, viimeksi keväällä 2023 Avain hukassa -lastenkonsertin merkeissä. Nyt luvassa on rytmistä iloittelua Marzi Nymanin vuonna 2022 valmistuneen ja samana vuonna Tapiola Sinfoniettan kantaesittämän viulukonserton parissa. Konserton solistina soittaa viulutaiteilija Antti Tikkanen, jolle teos on kirjoitettu. Tikkanen on paitsi kysytty solisti myös kamarimuusikko – kansainvälisesti tunnetun ja arvostetun jousikvartetti Meta4:n jäsen – ja lokakuusta 2021 alkaen Kuhmon kamarimusiikkifestivaalin taiteellinen johtaja yhdessä vaimonsa viulisti Minna Pensolan kanssa.

Grażyna Bacewicz (1909–1969) oli ensimmäisiä kansainvälistä huomiota saaneita puolalaisia säveltäviä naisia. Hän teki musiikkiurallaan suuren pohjatyön tuleville kanssasisarilleen Puolan konservatiivisessa ja patriarkaalisessa musiikkikulttuurissa. Hän oli maansaan myös merkittävä pedagogi, jonka säveltämää opetusmateriaalia käytetään Puolassa edelleenkin laajalti viulunsoiton opetuksessa. Bacewicz rakensi uransa kotimaassaan, vaikka konsertoikin ahkerasti ympäri Eurooppaa. Toinen maailmansota ja saksalaismiehitys katkaisi Puolan julkisen kulttuurielämän, mutta konsertteja järjestettiin salaa kahviloissa ja yksityiskodeissa. Vuonna 1944 Saksan toteuttaman Varsovan järjestelmällisen polttamisen seurauksena kaupunki, jossa Bacewicz silloin asui, muuttui tulimereksi, ja Bacewicz joutui perheineen pakenemaan kiireesti. Kaikki hänen käsikirjoituksensa olivat jäädä asuntoon, mutta ystävä pelasti ne mukaansa. Bacewiczin talo oli silti yksi harvoista, jotka säilyivät pystyssä. 1950-luvulla Bacewicz teki päätöksen lopettaa konsertoiminen ja keskittyä sävellys- ja opetustyöhön. Hänen tuotantoonsa kuuluu yli 200 teosta monenlaisille eri kokoonpanoille, mutta tuotannon pääpaino on jousimusiikissa. Konsertissa kuullaan Divertimento jousille (1965), joka kuuluu säveltäjän myöhäistuotantoon.

Igor Stravinskya (1882–1971) kutsutaan usein musiikin kameleontiksi, sillä hän teki aina niin kuin häneltä ei odotettu. Venäläinen, Pariisissa vaikuttanut baletti-impressaari Sergei Djagilev tilasi Stravinskylta orkesterisovituksen kirjastosta löytämiinsä 1700-luvun italialaisten säveltäjien teoksiin Pulcinella-aiheista balettia varten. Aluksi Stravinsky ei erityisemmin lämmennyt asialle, mutta tutustuttuaan materiaaliin hän innostui orkestroimaan sävellykset omaan tyyliinsä: ei orjallisesti alkuperäistä noudattaen vaan lisäämällä nuotteja, taukoja ja toistuvia rytmikuvioita, muuntelemalla harmonioita sekä siirtämällä iskujen paikkaa. Nämä kaikki tuovat musiikkiin kirpeyttä ja rytmistä jännitteisyyttä. Djagilev oli aluksi järkyttynyt, mutta oivalsi teoksen olevan juuri oikeanlaista balettiseurueelleen, Venäläiselle baletille. Pulcinella-baletti sai ensi-iltansa vuonna 1920, ja siihen perustuvan orkesterisarjan Stravinsky kokosi puolestaan pari vuotta myöhemmin.

VIULUKONSERTTO À LA MARZI

to 1.2.2024 klo 19 Laurentius-sali

Grażyna Bacewicz: Divertimento jousille 07:14

Igor Stravinsky: Pulcinella-sarja 39:00

Marzi Nyman: Viulukonsertto

Antti Tikkanen, viulu

Jukka Untamala, kapellimestari

Lohjan kaupunginorkesteri

Liput: ennakkoon 21€/26€, ovelta 30€

Kuuluu orkesterisarjaan 75,60€ / 93,60€ sis. neljä konserttia

To 1.2. Viulukonsertto à la Marzi

To 29.2. Vimmaista ääntä ja tunteen paloa

Pe 12.4. Tuhannen ja yhden yön väriloistoa

To 23.5. Mozart ja muut mestarit

Marzi Nyman
Marzi Nyman