Talvi on mennyt ja talojen pihoilla on käynyt taas jokakeväinen kuhina, kun talven alta paljastunut maa näyttää jälleen, että on aika palata pihatöihin. Riippuen omasta pihasta, toisilla on enemmän töitä kuin toisilla. Voi olla pensaita, puita, ojia ja vaikka mitä piharakennuksia, joita pitää huoltaa ennen kesän tuloa. Sillä monet pihanomistajat haluavat kesällä viettää sitten rennompaa aikaa, vaikkakin kesälläkin riittää pihassa tehtävää. Tässä seuraavassa käydään pihan työlistaa kesältä läpi.

Nurmikonhoito

Kuinka moni omakotitalonomistaja haluaisikaan, että se oman pihan nurmikko olisi nimenomaan nurmikko, eikä sellainen läntikäs pelto, jossa ruohoa kasvaa enemmän tai vähemmän missä sattuu. Siinä vaiheessa, kun sitten alaa laittaa sitä omaa pihaansa kuntoon, tulee mieleen myös, että pitäisikö itselle suora entistä enemmän vapaa-aikaa tulevana kesänä? Miten se on mahdollista, hankkimalla robottiruohonleikkuri. Robottiruohonleikkurit ovat olleet markkinoilla jo vuosia ja niiden alkuvaikeudet ovat voitettuja, ja nykyään 20-luvulla voit jo kohtuullisen huolettomana ostaa piha-alan liikkeestä toimivan ja luotettavan robotin avuksesi ensi kesäksi. Robottien kanssa kannattaa muistaa, että ne hoitavat nurmikkosi, vaikka paistaisi kirkkaalta taivaalta tai sataisi kaatamalla. Nykyaikaiset robottileikkurit hoitavat yhtä lailla pienet pihat kuin tuhansien neliöiden pihat, eikä se pahastu mäkisestäkään pihasta.

Kevään ensimmäisiä hommia nurmikolla on sen paikkaus. Jos joku kohta nurmikosta on mennyt huonoon kuntoon, kannattaa siitä kohtaa rikkoa maan pinta ja laitta siihen kohtaan kunnon mustaa multaa levitettynä koko kärsineelle alalle. Sen päälle pitää sitten luonnollisesti kylvää ruohon siemenet ja haravoida kevyesti multa niiden päälle. Tämän jälkeen pitää vielä tiivistää multaa ja kastella useamman kerran, jotta siemenet itävät.

Nurmikon leikkaaminen

Jos sinulla on piha, tiedät että hyvänä kesänä se pitää leikata viikoittain. Jos kysyt asiasta asiantuntijalta, kuulet vastauksen, että nurmikon normaali leikkauskorkeus on 4-5 senttiä, se ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitää mennä mittatikun kanssa pihalle polvilleen. Parempi ajatella asiaa niin että toukokuussa kun leikkauskausi pitäisi aloittaa, leikataan nurmikko kerran viikossa. Sitten kesällä leikkuu riippuu siitä sataako, vai onko kuivaa. Jos säät ovat sopivan vaihtelevia voit joutua ajamaan nurmikon kaksikin kertaa viikossa, mutta kuivalla kaudella kannattaa jopa nostaa sitä leikkauskorkeutta ja ajaa nurmikko kerran parissa viikossa. Sitten kun se syksy koittaa ja kelit kylmenevät aja nurmikko vielä kertaalleen ja jätä se talvehtimaan sen noin 5 sentin korkuisena.

Minkälaisen leikkurin ostat seuraavaksi

Sinullekin on jo varmasti tullut kotiin useampi mainoslehtinen, joissa on esitelty toinen toistaan hienompi ruohonleikkuri. Mikä niistä sitten on paras sinulle?

Lähdetään siitä, että minkäkokoinen nurmikko teillä on? Siitä todennäköisesti lähtevät myös myyjät. Itseasiassa sillä ei ole mitään merkitystä vaan ensimmäinen kysymys pitäisi olla, kuinka helposti haluat ajaa nurmikkosi? Siinä nimittäin vastaukset vaihtelevat sitten robottileikkurin automatiikasta siihen itse työnnettävään ruohonleikkuriin ja kaikkeen siltä väliltä. Helpoimmalla pääsee hankkimalla robotin, ja ajastamalla sen tekemään työt. Jos sitten ei vielä halua aivan robotiikkaan mennä, niin sitten voi miettiä sen oman ruohikon koon perusteella, ja kuinka paljon haluaa kuluttaa aikaa ja energiaa leikkaamiseen? Jos esimerkiksi ajettava ruohonleikkuri kiinnostaa, niin onko ruohikkoa sen verran, että ajattavalla ruohonleikkurilla sen mahtuu ajamaan? Vai onko piha niin pieni, ettei se ajettava leikkuri edes mahdu nurmikolle?

Vai toimiiko nurmikon leikkaaminen taukona kaikesta muusta hektisestä menemisestä, mitä arkeesi kuuluu?

Jos sitten se piha on todella pieni, niin voihan sitä bensakoneiden ohella miettiä sähköleikkuria?

Leikkureissakin on sitten eroja. Jos olet ostamassa ensimmäistä ruohonleikkuria, kiinnitä huomiosi:

  • miten leikkuria pitää huoltaa ja katso, että myyjä opastaa sinut niin että osaat itsekin
  • jos jotain tapahtuu leikkurille, missä on lähin huolto
  • miten leikkuri tankataan, pitääkö öljyt vaihtaa kuinka usein
  • mitä leikkurille pitää tehdä, kun sen laittaa talvisäilöön ja vastaavasti mitä sille pitää tehdä, kun sen ottaa keväällä taas töihin

Huonollakin hoidolla leikkuri varmasti toimii pari vuotta, mutta oikealla käsittelyllä ja huolloilla, ruohonleikkuri hoitaa hommansa vuosia. Yksi vinkki myös ensikertalaiselle: käy oma piha läpi ja heitä kaikki löytäväsi isommat kivet pois pihasta – ne nimittäin ovat helposti hyvänkin leikkurin loppu. Ja jos et ole itse mikään mekaniikan ihme, etkä tykkää tehdä mekaanikon töitä, käytä sitä paikallista huoltofirmaa, tai sitä liikettä mistä ostit leikkurin ja osta/tilaa sieltä myös huollot, pääset pienemmällä stressitasolla.