Kevät on sitten vihdoista viimein tullut ja aurinko on paistanut jo lämmittävästi, ja monille on tullut mieleen jo tuleva kesä. Vaikka kesään on vielä hetki, niin tässä vaiheessa moni alkaa miettiä sitä ”rantakuntoa”.

Talvi on saattanut mennä hyvin syödessä ja töitä tehdessä pienessä kaamosmasennuksessa, mutta kevätaurinko saa kevättä myös rintaan, ja sitä kautta ajatukset paremmille raiteille oman hyvinvoinnin suhteen.

Omasta itsestä huolehtiminen

Miten sinä huolehdit omasta itsestäsi ja omasta kunnostasi? Kiinnitätkö huomiota, mitä syöt ja koska syöt, ja että saat tarpeeksi unta öisin, jotta kehosi latautuisi jälleen tulevan päivän varalle?
Syömisen ja unen lisäksi oman hyvinvoinnin kokonaiskuvaan liittyvät luonnollisesti myös liikunta sekä sosiaaliset suhteet.

Kehomme ovat luotuja liikkumaan, joten meidän ei pitäisi keksiä syitä, miksi emme liikkuisi, vaan lähteä vähintäänkin kävelylle ulos luontoon. Luonnossa nimittäin kehomme ja mielemme lepää, ja samalla kun saamme raikasta ulkoilmaa, ja kehomme tarpeellista liikuntaa, aivomme ja mielemme lepäävät luonnon voimasta – tämä on tutkittua tietoa. Se, että menet salille ja laitat kuulokkeet korvillesi antaa sinun kehollesi varmasti treeniä, mutta antaako se sinun aivoillesi ja mielellesi latautumisaikaa, vai aiheuttaako kuulokkeista tulevat sävelet tai sanat aivojen ”ylikuumenemisen”?

Hyvinvointi ja sinä

Jokainen meistä on erilainen. Me syömme ja juomme eri lailla, me myös nukumme erilailla, mutta me kaikki tarvitsemme näitä eri palasia sekä niitä sosiaalisen elämän kontakteja voidaksemme kokonaisvaltaisesti hyvin. Liian usein näemme kuinka loistavassa kunnossa oleva urheilija romahtaa. Pelkkä kehon kunnossa pitäminen ei riitä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Siksi sinun ei kannata kieltäytyä kaikesta hyvästä ja kavereiden kanssa menemisestä viihteelle.

Kokonaiskuva

Hyvinvointi on sitä, että osaa tehdä kaikkea sopivasti, niin että oma keho ja mieli voi hyvin. Toisille meistä se voi tarkoittaa maratonin juoksemista, toisille riittää se puolituntia pihatöitä tai kävely puistossa.
Sosiaaliset verkostommekin ovat erilaisia. Me voimme olla erittäin aktiivisia kaiken maailman yhdistyksissä ja ihmisten parissa, tai enemmän passiivisia, mutta meillä on kuitenkin ne ovat verkostomme, joiden kanssa keskustelemme, iloitsemme ja jaamme surumme.

Mikä sitten on oikeata hyvinvointia, kuinka paljon oikeasti pitää syödä, liikkua tai nukkua? Mitä enemmän luet näistä aiheista, sitä enemmän tiedät ”tietoa”, mutta kaikissa lähteissä kuitenkin palataan samaan lähtöpisteeseen: jokainen meistä on yksilö, ja jokainen meistä rakentaa oman hyvinvointimme. Me voimme pyytää apua ystäviltä, ostaa tunteja personal trainerilta, käydä salilla, käydä pyöräilemässä, ja opetella kokkaamaan erilaisia ruokia.

Tärkeintä on ymmärtää, että omasta hyvinvoinnista välittäminen on tärkeätä, ja siksi on välillä myös pysähdyttävä kuuntelemaan sitä omaa kehoa.

KO