Kesäloma on suomalaisten pisin lomakausi. Kesällä ovat lomalla koululaiset, ja työelämässä olevat lomailevat yleisesti samoihin aikoihin.

Vaikka Suomessakin kesälomat ovat alkaneet painottua suomalaisten kesäkuukausien loppupuolelle, on suomalainen kesämökkeily kausi yleensä laskettavissa kesäkuusta syyskuuhun, ainakin jos haluaa viettää lomaansa kohtuullisen lämpimissä keleissä.

Lohjan alueella oli vuoden 2020 tilastojen mukaan mökkejä 8255 kappaletta, mikä on Suomen kuudenneksi eniten. Se tarkoittaa myös sitä, että Lohjan alueella on joka kesä tuhansia mökkiläisiä – myös sellaisia, jotka eivät itse omista mökkiä, vaan vuokraavat mökin juuri silloin kuin haluavat viettää lomaansa mökkeillen.

Mikä viehättää mökkivuokrauksessa verrattuna oman mökin omistamiseen?

Kaikki eivät halua omistaa mökkiä, huolehtia sen ylläpidosta ja kantaa vastuuta. Mökin vuokraaminen voi olla monelle myös ideologinen kysymys, sillä vuokraaminen mahdollistaa yhden mökin käytön monen perheen iloksi.

Vuokramökki on aina valmiina ja lämmin, kun sinne saavutaan, eikä tarvitse aloittaa lomaa ”työleirillä”, vaan voi lomailla koko loman ajan. Vuokramökki on myös huoltovapaa, sillä vuokranantaja huolehtii siitä, että kohde on siisti ja tarvittavat kunnostukset tehdään ajallaan.

Mökkivuokraus antaa mahdollisuuden valita monipuolisesta mökkivalikoimasta. Vuokraajana voit valita erikokoisia mökkejä eri sijainneista ja erilaisilla mukavuuksilla. Voit valita mökin, joka sopii täydellisesti sinun lomaasi ja ryhmäsi tarpeisiin.

Yhteenvetona, mökkivuokraus tarjoaa joustavuutta, kustannustehokkuutta, huoleton loman, laajemman valikoiman ja ammattimaisen palvelun. Se voi olla houkutteleva vaihtoehto niille, jotka haluavat nauttia mökkilomasta ilman omistamisen tuomia velvoitteita ja sitoumuksia.

Miten kannattaa varautua, jos olet vuokraamassa ensimmäistä kertaa?

Mökkibisnes on pirstaloitunut monenlaisiin toimijoihin, ja mökin vuokrausta markkinoidaan erilaisilla verkkosivustoilla. Ensimmäistä kertaa vuokraavalla ei ole vielä tietoa, kuka on luotettava vuokraaja, ja kenen kanssa saa olla tarkkana.

Esimerkiksi Go Finlandin, Oikotien ja Torin kaltaisilla ilmoitusalustoilla voi vertailla vaihtoehtoja, mutta palveluntarjoajat eivät varmista mökkien olemassaoloa eikä ilmoitussisällön todenperäisyydestä ole varmaa tietoa.

Kannattaa myös tiedostaa, että mikäli mökin vuokraa yksityiseltä henkilöltä, kuluttajansuojalakia ei sovelleta eikä ongelmatilanteissa voi kääntyä kuluttajaviranomaisen puoleen.

Lue vuokrasopimus huolellisesti ennen allekirjoittamista. Tarkista hinnoittelu, maksuehdot, peruutusehdot, vakuusmaksu, säännöt ja rajoitukset. Varmista, että ymmärrät ja hyväksyt kaikki sopimuksen ehdot ennen varausta.

Saavuttuasi mökille tarkista huolellisesti mökin kunto ja varustus. Tarkista, että kaikki ilmoitetut mukavuudet ja varusteet ovat saatavilla ja toimivat kunnolla. Tee mahdollisesti havaitsemistasi puutteista tai vahingoista kirjallinen ilmoitus vuokranantajalle välittömästi.

Lue mökin säännöt ja ohjeet huolellisesti. Kunnioita mökin ympäristöä ja naapureita. Noudata mökin sääntöjä esimerkiksi takan tai grillin käytössä ja roskien lajittelussa

KO