Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston uusien oppilaiden haku alkaa pian. Tänä vuonna soitinesittelyjä ei voida järjestää perinteiseen tapaan koronatilanteen vuoksi, vaan esittelyt toteutetaan etänä.
–Soitinesittelyissä on päässyt kokeilemaan erilaisia soittimia. Esittelyihin on tullut valtavasti ihmisiä. Nyt joudumme käyttämään uudenlaisia konsteja kiinnostuneiden tavoittamiseksi, kertoo Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston rehtori Hanna Repo-Nikkanen.
Musiikkiopiston YouTube-kanavalla julkaistaan noin 30 minuuttia kestävä soitinesittelyvideo lauantaina 10.4. klo 11.00. Musiikkiopiston rehtori kertoo videolla lyhyesti opiston toiminnasta. Lisäksi videolla esitellään kaikki musiikkiopistossa tarjolla olevat soittimet.
Samana päivänä klo 12.00–13.00 pidetään myös Google Meet -tilaisuus, jossa kiinnostuneet voivat tutustua talon opettajiin ja esittää kysymyksiä musiikkiopistossa opiskelusta. Tarkemmat tiedot soitinesittelypäivän ohjelmasta ja ilmoittautumisesta löytyvät opiston verkkosivuilta.
Musiikkiopiston lehtori Tuomas Törmi vinkkaa, että eri soittimiin kannattaa tutustua musiikkiopiston verkkosivuilla kuitenkin jo aiemmin, jotta mieleinen on tiedossa, kun ilmoittautuminen aukeaa. Oppilaspaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, eivätkä kaikki välttämättä mahdu mukaan. Ilman varsinaista oppilaspaikkaa jäävillekin pyritään tarjoamaan musisointipaikkaa esimerkiksi valmennusryhmässä ja kuorossa. Myös musiikkileikkikouluryhmiin mahtuu aina mukaan.
Ilmoittautuminen uusille oppilaille alkaa soitinesittelyn jälkeen lauantaina 10.4. klo 14.00. Lauluun ilmoittautuvat käyvät toukokuussa esittämässä vapaavalintaisen laulun opettajalle (klassinen laulu) tai videoivat lauluesityksen (pop/jazz-laulu). Lisätiedot tästä lähetetään lauluun ilmoittautuneille sähköpostitse ilmoittautumisen päätyttyä. Uusien muskarilaisten ilmoittautuminen alkaa 10.5. Opetusta järjestetään sekä Lohjalla että Vihdissä. Opinnot alkavat elokuussa 2021.

Kolmisenkymmentä eri soitinta
Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto tarjoaa taiteen perusopetusta pääasiassa lapsille ja nuorille, mutta oppilaina on myös aikuisia. Etenkin lauluoppilaista moni on aikuinen, mutta myös soitinopinnoista heitä löytyy. Musiikkiopiston opinnot koostuvat kolmesta osasta: instrumentti- ja laulutunneista, yhteismusisoinnista eli kuoro-, bändi- tai orkesteriharjoituksista sekä musiikin hahmotusaineista (entinen teoria).
–Lisäksi kotona harjoittelu on opintojen kulmakivi. Vanhempien tuki on tärkeää etenkin pienille lapsille, Repo-Nikkanen sanoo.
Musiikkiopistossa voi opiskella monenlaista musiikkia.
–Klassinen musiikki on keskiössä, mutta sen ympärillä on erilaisia musiikkityylejä, kuten pop/jazz-osasto, josta löytyvät rummut, sähkökitara ja -basso sekä pop/jazz-laulu, Repo-Nikkanen sanoo.
Soitintarjonta on varsin monipuolinen, sillä opistossa opetetaan noin 30 erilaisen instrumentin soittoa. Piano ja kitara ovat suosituimmat, mutta Repo-Nikkanen vinkkaa tutustumaan rohkeasti muihinkin soittimiin. Uusimpina joukkoon ovat liittyneet urut ja cembalo. Ääninäytteitä voi käydä kuuntelemassa opiston verkkosivuilla. Opintojen esteeksi ei muodostu se, jos oppilaalla ei ole omaa soitinta.
–Lainaamme monia soittimia oppilaille ensimmäiseksi vuodeksi, jos heillä ei ole omia. Pianoja emme vuokraa. Vaikka meillä on paljon lainasoittimia, aivan kaikille niitä ei aina riitä. Tavalla tai toisella jokaiselle on kuitenkin löytynyt soitin, Repo-Nikkanen kertoo.
Musiikki ympärillämme
Repo-Nikkanen toteaa, että taidemuotona musiikki on läsnä kaikkien elämässä tavalla tai toisella.
–Se ympäröi meitä kaikkialta. Musiikki ja sen tekeminen ovat todistetusti erittäin kehittäviä harrastuksia, ja aivotutkijat ovat todenneet moneen kertaan musiikin vaikutukset hyvinvoinnille. Musiikin merkitys on valtava. Musiikkiopinnot opettavat mm. pitkäjänteisyyttä, sillä soitinta ei opita soittamaan kunnolla viikossa tai kahdessa, vaan se vie vuosia, Repo-Nikkanen sanoo.
Musiikkiopinnoista saa eväitä elämään, vaikka näköpiirissä ei siintäisikään huippumuusikon ura.
– Näitä taitoja tarvitaan aikuisena; keskittymiskykyä, esiintymistaitoja ja ajanhallintaa, osataan ponnistella eikä anneta periksi. Kun oppii enemmän, se lisää myös motivaatiota.
Musiikkiopiston väki painottaa sitä, että opiston päätarkoituksena on nimenomaan luoda rakkautta musiikkia kohtaan ja tarjota paikka, jossa musiikkia voi harrastaa ilolla, eikä kouluttaa tulevia ammattimuusikoita, vaikka osa opiston oppilaista päätyykin tekemään musiikkia työkseen. Musiikkiopistolla on myös sosiaalinen ulottuvuus.
–Soittotunneilla ei käydä vain yksin, vaan harjoitellaan myös ryhmissä, jolloin saa soittokavereita. Opinnot voi aloittaa vaikka 5-vuotiaana ja olla meillä oppilaana yli kymmenen vuotta. Sinä aikana ehtii saada elinikäisiä ystäviä, Repo-Nikkanen sanoo.
–Sosiaaliset taidot kehittyvät, kun kuorossa tai orkesterissa on yhteisönjäsenenä ihan niin kuin esimerkiksi jääkiekossa tai jalkapallossakin, lisää Törmi.
–Myös oppilas-opettaja-suhde on pitkä. Parhaimmillaan muodostuu lämmin ja luottamuksellinen ihmissuhde, joka voi olla hyvinkin merkityksellinen. Koen, että sellainen suhde on voimavara lapsen elämässä. Kyse on rinnalla kulkijasta, joka tukee lapsen kasvua musiikin opettamisen lisäksi. Olen itse ollut esimerkiksi monissa ylioppilasjuhlissa, Repo-Nikkanen kertoo.

Syksyllä aloitetaan toivottavasti jo lähiopetuksessa
Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet musiikkiopistonkin toimintaan. Yksilöopetus eli soitto- ja laulutunnit järjestetään tälläkin hetkellä tavalliseen tapaan kaikille lähiopetuksena, mutta ryhmien kohdalla on rajoituksia. Alakouluikäiset harrastavat alle kymmenen hengen ryhmissä lähiopetuksessa ja yläkouluikäisten ryhmät järjestetään Lohjalla 11.4. ja Vihdissä 30.4. saakka etänä. Repo-Nikkanen on toiveikas, että koronatilanne paranee ja elokuussa opetus voidaan aloittaa tavalliseen tapaan lähiopetuksessa.
–Toivottavasti pääsemme järjestämään myös konsertteja. Ne ovat todella tärkeä osa toimintaamme, mutta niitä korona on verottanut, hän sanoo.
Lukuvuoden aloitusta katsotaan toki koronatilanteen mukaan. Musiikkiopiston apulaisrehtori Janne Haapanen muistuttaa, että luokissa on hyvin tilaa, joten turvaetäisyyksiä on helppo pitää yllä, jos niitä vielä tarvitaan. Lisäksi käyttöön voidaan ottaa maskit ja pleksit, kuten nytkin.
–Tähän mennessä olemme onnistuneet hyvin, eikä tiedossani ole yhtään koronatartuntaa. Esimerkiksi koskettimet desinfioidaan jokaisen oppilaan jälkeen, Repo-Nikkanen toteaa.
SMS