Toimitusjohtaja Veli Haukka Lohjan Vuokra-asunnot Oy:stä kertoo, että Lohjalla vuokrien kehitys on ollut maltillista. Se on seurannut valtakunnallista linjaa, mutta matalammalla hintatasolla kuin monessa muussa lähikunnassa.

–Vuokria ei ole varaa nostaa kovin paljon. Sen takia joudumme lykkäämään jopa PTS-korjauksia (pitkän tähtäimen suunnitelma), koska suuriin kustannusnousuihin ja sitä kautta suuriin vuokrankorotuksiin ei ole varaa. Joudumme miettimään tarkasti, kuinka paljon vuokria voi nostaa ja missä ihmisten kipuraja menee.

Taustalta löytyy monta syytä; Lohjan vetovoima tai paremmin sanottuna sen puute, vääränkokoiset asunnot kiinteistökannassa, osin asuntojen väärä sijainti sekä suuri korjausvelka.

–Esimerkiksi Nummela vetää, mutta Lohja ei. En ymmärrä, mikä henkinen raja siinä on, että moottoritie tyhjenee Nummelan kohdalla ja harva jatkaa Lohjalla, vaikka rampeilla on eroa kymmenisen kilometriä, Haukka kummastelee.

Hän kertoo, että esimerkiksi Kirkkonummella vaikuttaa Helsingin läheisyys ja junarata, kun taas Nurmijärvi ei ole suoraan kiinni kehä 3:ssa ja silti se on muuttovoittoinen ja vuokria voidaan nostaa. Esimerkiksi Nurmijärvelle kunnan vuokrataloyhtiö rakentaa uusia vuokra-asuntoja koko ajan. Kuntien vetovoimaisuus näkyy vuokrien hinnoissa.

–Vihdissä vuokra noin kaksi euroa enemmän kuin meillä per neliömetri.

Myös asukkaiden maksukyky vaikuttaa.

–Olemme toimija, joka tarjoaa asuntoja vähempivaraisillekin. Jos vuokria nostetaan liikaa, asunnot alkavat jäädä tyhjiksi. Tyhjäkäynti on saamatonta rahaa. Mieluummin annamme asuntoja pienemmällä vuokralla kuin, että ihmiset jäävät ilman asuntoa ja tulee tyhjäkäyntiä. Muutama vuosi sitten tyhjäkäynnistä alkoi tulla ongelma, mutta nyt se on saatu pienenemään huomattavasti.

Talouden noususuhdanne ei näy meidän vuokralaistemme tuloissa. Kun verotusta suunnataan asumiseen, kuten sähkö- ja jätemaksuihin, se iskee vuokralaisiimme, koska asumiseen liittyvä verot on pakko laittaa vuoksiin, Haukka avaa.

Samanlainen vuokrien hintakehitys on silti havaittavissa yleisestikin Lohjalla. Samat asunnonhakijat vuokraavat asuntoja meiltä, kuten myös yksityisiltä henkilöiltä.

Samalla kilpaillaan myös asumismuotojen välillä, Haukka toteaa.

–Jos vuokrat nousevat liian koviksi, ihmiset alkavat harkita asunnon ostoa, koska Lohjalla asunnon ostohinnatkin ovat edullisemmat kuin Vihdissä ja monissa muissa lähikunnissa. Tulevien nuorten asumisen linjaus on arvoitus, sillä Suomessa on pitkät perinteet asuntoon sijoittamisessa ja sitä kautta säästämisestä, mutta en tiedä, mihin päin tilanne kehittyy, sillä nykyisin isompi osa ihmisistä valitsee pysyvän vuokra-asumisen omistusasumisen sijaan, Haukka pohtii.

Lohjan keskustasta vuokra-asuntoa on vaikeampi löytää, mutta esimerkiksi Ojamolla niitä on paremmin tarjolla.

Vuokra-asunnot ovat vääränkokoisia ja väärässä paikassa

Vuokra-asuntoja Lohjalla on hyvin saatavilla, mutta ne ovat eri paikassa kuin, mitä ihmiset haluaisivat. Asunnot ovat myös isolta osin toiveisiin nähden vääränkokoisia.

–80%:ssa hakemuksista haetaan yksiötä tai kaksiota Lohjan keskustan tuntumasta. Meillä ei kuitenkaan ole keskustassa paljon vuokra-asuntoja, vaan sen liepeillä ja kauempana. Jos on valmis asumaan Virkkalassa, Ojamolla tai Lohjan asemalla, asuntoja löytyy kyllä. Meillä on kiinteistöjä myös Nummella, Pusulassa, Karjalohjalla ja Sammatissa.

Syy asuntojen sijaintiin löytyy Lohjan historiasta ja kuntaliitoksista.

–Asunnot on aikoinaan tehty eri tarpeisiin, kun kylät ovat olleet eläviä. Aiemmin tehtiin perheasuntoja, mutta nyt haetaan yksiöitä ja kaksioita, Haukka tiivistää.

Huono sijainti ja korjausvelka yhdessä ovat johtaneet siihen, että vanhoja vuokra-asuntoja puretaan pois.

–Esimerkiksi Routiolla puretaan yksi 60 asunnon kohde. Se on rakennettu 1970-luvulla, jolloin perheasuntoja tarvittiin ja Routiolla oli vetovoimaa. Purkamalla saadaan pois korjausvelkaa, tyhjäkäyntiä ja väärän kokoisia asuntoja.

Uusiakin vuokra-asuntoja rakennetaan.

–Lohjan Vuokra-asunnot Oy pyrkii rakentamaan vuokra-asuntoja keskustaan ja hyvien liikenneyhteyksien varrelle. Esteettömyys on tärkeää, sillä väestö ikääntyy. Tällä hetkellä vuokra-asuntoja rakennetaan Lohjalle, esimerkiksi Lempolaan on valmistumassa yksityisen vuokrataloyhtiön rivitalo Pakkamestarinkujalle. Hankkeita on myös paljon myös vireillä. Esimeriksi

Lindkullan ja Tennarin väliselle tontille on suunnitteilla vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja. Lohjan Vuokra-asunnot Oy suunnittelee vastaavasti Rajavartiostonkadulle pienen kohteen peruskorjausta ja 30 uuden asunnon uudiskohdetta. Aiomme tehdä kerrostalon myös asuntomessuille, Haukka luettelee.

SMS

1 Comment

  • nimimerkki: Lohjalta pois muuttanut

    25.5.2019 - 12:24

    Lohjan Vuokra-asunnot Oy ihmettelee, miksi Lohjan vetovoima on heikko verrattuna kuumakuntiin. Omasta kokemuksesta tiedän, että Lohjan isona ongelmana on asuntojen kunto ja hinta. Tämä ongelma koskee Lohjalla sekä vuokra- ja omistusasuntoja. Lohjalta löytyy paljon vanhoja taloyhtiöitä, joissa on paljon korjausvelkaa, ja vain vähän asuntojen uudistuotantoa, joissa on liian kalliit hinnat. Vaikka perheellämme on taloudellinen tilanne kunnossa, jouduimme muuttamaan Lohjalta pois asunto-ongelmien vuoksi. Emme halunneet vuokra- tai omistusasuntoa sellaisesta taloyhtiöstä, jossa on paljon korjausvelkaa, ja uudemmissa Lohjan taloyhtiöissä vuokrat ja omistusasuntojen hinnat ovat liian korkeat. Vuokra-asuntotarjonnan lisäksi seurasimme Lohjalla myös monta vuotta myytäviä omistusasuntoja. Lohjalla myytäviä omistusasuntoja mainostettiin usein hyväkuntoisina ja remontoituina, mutta käytännössä remontit oli tehty pääosin valkoisella seinämaalilla ja stailaamalla Ikean kalusteilla. Vuosien asunnon etsinnän jälkeen luovutimme, ja muutimme Lohjalta pois. Saimme siis samalla hinnalla Lohjan ulkopuolelta parempikuntoisemman asunnon. Lohjan asuntotuotanto ja asuntojen hinnat olisi siis saatava kuntoon, jotta Lohjalla olisi vetovoimaa. Lohja on mielestämme muutoin aivan ihanteellisen rauhallinen paikka asua, ja Lohjalaiset ovat sympaattista väkeä.

Comments are closed.