Kansainvälistä naistenpäivää vietetään ensi tiistaina. Ensimmäisen kerran sitä vietettiin virallisesti 1975, ja se on YK:n julistama kansainvälinen merkkipäivä. Naistenpäivän perimmäisenä ajatuksena on sukupuolten välinen tasa-arvon periaate, sekä naisten ja tyttöjen oikeuksien edistäminen.

Kansainvälistä naistenpäivää vietettiin itseasiassa ensimmäisen kerran jo 19. maaliskuuta 1911, jolloin Itävallassa, Tanskassa, Saksassa ja Sveitsissä järjestettyihin kokoontumisiin osallistui yli miljoona naista ja miestä.

Siinä missä meillä täällä Suomessa saattavat asiat olla hyvin, niin emme aina muista ajatella muuta maailmaa. Esimerkiksi sitä, että lähes puolilla naisista ympäri maailmaa, jotka elävät kaupungeissa puuttuu vähintään yksi näistä: puhdas vesi, tarpeelliset käymälä- ja peseytymistilat, kunnollinen asunto sekä riittävä elintila.

Suomessa sukupuolten epätasapaino näkyy palkkaeroissa, missä Suomessa on keskimäärin yli 15 % erot ansioissa, kun maailmanlaajuisesti puhutaan yli 20 % erosta.

Pohdintaa naistenpäivään

Naistenpäivänä pohditaan myös sukupuolen arvostusta, ja millaista on syntyä eri sukupuoliin eri puolilla maailmaa. Samoin pohditaan ajatuksia naisten ja miesten ammateista, ja ajatuksiemme muuttumisesta siihen, että naisellekin on ihan täysin hyväksyttävää olla insinööri tai valita ura armeijassa.
Valitettavasti vain maailmalla on alueita, joissa kouluissa on enemmän poikia, tyttöjen jäädessä kotitöihin, tai aikaisiin naimisiin.

Naistenpäivä ja Lohja

Naistenpäivä on kuitenkin päivä, jona on mahdollista huomioida eritoten omaa vaimoa, tyttöystävää, naisystäviä, omaa tytärtä. Eikä muistamisen tarvitse aina olla lahjojen ostamista, se voi olla myös ajan antamista, ruoanlaittoa, tai jonkin yhteisen tekemisen tekemistä, jonka tiedät tuovat iloa.


Aina on myös se perinteinen ruusun antaminen naisille – siitä on viime vuosina tehty entistä isompaa, sillä monet paikalliset radiot ja isot sosiaalisen median kanavat etsivät naisia, joille antaa ruusuja – ruusuista on tullut naistenpäivän oma nimikko kukka, vai olisiko sittenkin tulppaanit se kukka, jonka annat?


Mitä jos tällä kertaa yllättäisit leivonnaisin, tai jopa itse leipomalla? Netistä löytyy ohjeet ja uuden opettelulle ei välttämättä parempaa syytä aivan heti löydy.

Naistenpäivän arvonta

Viime vuonna suomalaiset äänestivät inspiroivimmaksi suomalaiseksi naiseksi Tarja Halosen ja hänen kanssaan kärkikolmikossa olivat myös Tove Jansson sekä Minna Canth. Kysely tehtiin YLE:n elävän arkiston lukijoiden parissa, joten se ei ehkä kuvaa kaikkien suomalaisten mielipiteitä, sillä kysely sai vaivaiset alle 900 ääntä! Kuka on sinusta inspiroivin suomalainen nainen – käy antamassa oma vastauksesi Ykkös-Lohjan Facebook-sivulla ja osallistu samalla arvontaan, jossa voit voittaa 50 euron lahjakortin lohjalaiseen liikkeeseen!

KO