Oma piha on nykyään monille paljon muutakin kuin vain oman talon jatke nurmikoineen ja satunnaisine istutuksineen. Se on monille oikeasti sisätilojen jatke, yksi ylimääräinen huone, joka voi olla säältä suojassa, kalustettu, mutta kuitenkin ulkotila.

TOP10 ideaa omalle pihalle

Monet miettivät oman pihansa kohdalla tänäkin kesänä, mitä uutta voisi kehitellä. Hyvänä lähtökohtana voisi olla oma puutarha- tai pihasuunnitelma. Laadi suunnitelma pihan layoutista ja kasvillisuudesta.

Harkitse erilaisia istutuksia, pensaita, kukkia ja nurmikon alueita. Sen voi tehdä hyvin itsekin, mutta paikkakunnaltamme löytyy myös ammattilaisia, joilla voi olla aikaa vielä tämänkin sesongin aikana auttaa.

Monien kohdalla pihalle rakentaminen lähtee terassista. Terassi voi olla ruokailua varten, vapaa-ajanviettämistä varten, rentoutumiseen ja viihtymiseen. Se voi olla katettu, tai perus terassilaidoitettu talon jatke ilman sen kummallisempia rakennelmia.

Monille terassi on grillejä ja niitä kesän ruokailuhetkiä, sekä kavereiden illanviettoja varten. Ja terassiin ja sen grilleihin sekä kesäkeittiöön saakin sitten laitettua useammankin euron niin halutessaan.

Suomen kesä on lyhyt, ja vaikka meillä on kesällä pitkät valoisat päivät, niin kevät ja syksy ovat vastaavasti iltaisin ja pimeitä aikoja, joten ulkovalaistus on hyvä lisä oman pihan tunnelman luontiin. Nykyään kun on vielä mahdollisuus mennä täysin aurinkokennovalaisimien kanssa, tai sitten asennuttaa sähkövalot omalle pihalle.

Monesti pihalle asennetaan myös erilaisia vesielementtejä. Vesi voi olla tunnelmanluojana, tai se voi olla linnuille tarkoitettu pulahdusallas, tai jopa lampi tai vesiputous – oman pihan mahdollisuudet huomioiden.

Terassin ohella tai jopa terassille on mahdollista rakentaa pergola tai jotenkin muuten katettu oleskelualue, joka tuo suojaa auringolta ja luo viehättävän istuma-alueen.

Jos sitten tunnustautuu viherihmiseksi, erilaiset istutuslaatikot ja kasvihuoneet löytävät varmasti oman paikkansa niin isoilta kuin pieniltä pihoilta, ja nykyään on saatavissa pieniä kasvihuoneita ihan parvekeistutuksia ajatellen.

Monesti on tarpeen myös tavalla tai toisella rajata oma piha. Sen voi tehdä aidalla tai pensailla, tai vaikkapa pienillä puilla kuten tuijat. Ja aina voi myös rakennella koristeellisia reunuksia.

Nykyaikaan kuuluu myös viihde. Omassa pihassa voi hyvin nykyään järjestää, vaikka ulkoilmaelokuvanäytöksen. Tekniikka ei ole enää kallista ja kuva ja ääni onnistuu pihassa kuin pihassa luomaan täydellisen paikan ulkoilmateatterille tai urheilutapahtumien seurantaan.

Oma piha – omat ajatukset

Tärkeintä on kuitenkin tehdä siitä omasta pihasta juuri sellainen, missä itse viihtyy, tai millaisena kokee pihan parhaimpana. Toiset haluavat pihan viherkeitaaksi toiset mahdollisimman helppohoitoiseksi, ja useimpien pihat ovat näiden kahden äärilaidan välimaastossa.

KO